Un studiu efectuat in Spania a determinat o legatura directa intre consumul de paine alba o data sau de doua ori pe zi si obezitate. Cercetatorul sef Miguel Martinez-Gonzalez, profesor la Universitatea din Navarra, Spania, si colegii sai au monitorizat 200 de absolventi de liceu spanioli timp de cinci ani.
Multi mancau paine integrala si unii amestecau paine alba cu cea integrala. Majoritatea nu au aratat nici o tendinta majora catre obezitate. Dar cei ce mancau doar paine alba de doua sau trei ori pe zi au aratat un procent in crestere al obezitatii de 40%
Bine de stiut, dar aceasta concluzie nu ar trebui sa fie ceva extraordinar pentru majoritatea cititorilor ViataverdeViu. Painea alba si produsele de patiserie puternic procesate sunt printre cele mai toxice dintre toate alimentele oferite de industria alimentelor procesate, cu substante otravitoare permise sa ne otraveasca. [1]
Stiinta si dovezile empirice dovedesc ca maiaua si cerealele incoltite dau sanatate
Multi experti nutritionisti considera maiaua si painea din cereale incoltite mai sanatoase decat painea alba din faina albita si graul integral si painea integrala oferite chiar si de magazinele naturiste. Ultimele impartasesc in mare parte proceduri similare care supraincalzesc cerealele si utilizeaza bromura ca parte a proceselor de coacere.
Alerta clara: painile cu maia care sunt demne de lauda nu se gasesc pe majoritatea rafturilor din magazine, nici macar in cele naturiste. Ele sunt paini coapte traditional si produse folosind culturi de maia care au fermentat pentru o zi sau mai mult fara interventii artificiale. [2]
Au fost mentionate dovezi stiintifice. Aici este un exemplu luat din alte studii ce dovedesc meritele painii cu maia: un studiu italian, „Painea cu maia facuta din grau si faini nontoxice si crescuta cu lactobacili selectati este tolerata la pacientii cu boala celiaca”, a fost publicat in jurnalul Microbiologia Mediului si Cea Aplicata din februarie 2004.
Cercetatorii au utilizat 17 pacienti cu boala celiaca (intoleranta la gluten) si faina pura, fara chimicale si faina pentru maia puternic fermentata si au concluzionat: „Aceste rezultate au aratat ca o biotehnologie a panificatiei care a utilizat lactobacili selectati, fainuri nontoxice si o perioada lunga de fermentare este o noua unealta pentru micsorarea nivelului de intoleranta fata de gluten la oameni”. Aici este studiul complet: (http://www.ncbi.nlm.nih.gov).
Painile din cereale incoltite sunt si ele luate in considerare de multi ca fiind de fapt mai usor de digerat si mai sanatoase decat painile produse comercial din faina alba si integrala. Incoltirea schimba caracteristicile granelor. Acestea fiind pe cale sa devina plante, in acest proces isi schimba caracteristicile.
Metoda traditionala de fermentare a culturilor de maia pentru copt furnizeaza probiotice care vin in sprijinul digestiei si sanatatii. Intocmai precum produsele de soia fermentata fac soia digestibila si sanatoasa, la fel si maialele fermentate pentru paine.
Exista pe piata din Romania, chiar daca mai scumpe, produse de panificatie din grau incoltit. Asigura-te doar ca alegi produse din surse organice, care nu contin bromuri si este utilizata doar faina nerafinata.
Cancer pe paine
Bromatul de potasiu(KBrO3), a fost aprobat pentru a fi utilizat la coacerea produselor de panificatie de zeci de ani. Problema este ca bromurile sunt perturbatori endocrini care blocheaza tiroida, impiedicand-o sa absoarba nutrientul ei principal, iodul. Dupa ce unele studii japoneze au aratat ca bromurile sunt puternic cancerigene la sobolanii de laborator, multe natiuni au interzis bromurile in paine. Nu s-a intamplat asta si aici, in Romania, tara despre care se stie ca este pe lista experimentelor alimentare [3]
Cauta si evita produsele de panificatie care listeaza pe insiruirea de ingrediente „bromatul de potasiu”, „faina bromurata” sau „bromura de metil”.
Aloxan, un ingredient foarte periculos
Procesul sintetic de rafinare si albire utilizeaza cloruri pentru a albi graul macinat. Acestea produc un compus numit „aloxan”, pe care nu il vei vedea pe nici o lista de ingrediente, deoarece este un produs secundar al procesului. Aloxanul este utilizat pentru a induce diabetul la animalele de laborator in scopuri de testare medicala .
Aloxanul apare in toate painile albe produse comercial in cantitati mari si in alte produse de panificatie. Acesta mai este un factor probabil in cauzarea obezitatii si diabetului printre consumatorii unei diete standard. Insa aloxanul nu este singurul factor din paine ce poate determina aparitia diabetului sau a obezitatii. Concentratia masiva de carbohidrati(zaharuri) poate face ca numai cateva felii de paine alba pe zi sa fie un risc extrem pentru a te trezi cu astfel de probleme grave de sanatate.
Painea alba prosteste
Este o expresie pe care unii dintre noi am auzit-o de mici: "painea alba prosteste". Di desi de multe ori luata in gluma, aceasta idee pare sa fie cat se poate de adevarata. Si ne putem da seama foarte clar de acest lucru avand in vedere procesul de metabolizare al painii albe in organism.
In momentul in care boabele de grau sunt transformate din forma lor intreaga , integrala in faina alba, sunt eliminate o serie importanta de minerala, vitamine si grasimi, ramanand numai carbohidratul. Odata ajuns in organism aceasta forma de carbohidrat are nevoie de toti cofactorii care erau in bobul de grau, in starea sa integrala, pentru a se metaboliza. Insa pentru a transforma carbohidratul in energie , corpul are nevoie in primul rand de o serie de vitamine B si in special de vitamina B1(tiamina) careia i se mai spune si vitamina performantelor intelectuale.
Cum corpul nu are de unde sa ia cofactorii(ce au fost eliminati din bobul integral in momentul rafinarii) atunci corpul va lua aceste elemente din propriile rezerve, implicit va consuma cantitati mari de vitamina B1 din propriile stocuri avand ca rezultat logic o scadere a performantelor intelectuale. Acest lucru se intampla cu toate alimentele rafinate si procesate si sunt foarte multe. Acesta este principalul motiv pentru care noi incurajam masiv consumul de alimente integrale, proaspete si cat mai putin procesate.
Probabil ca va intrebati de ce este rafinata atunci painea? Si este o intrebare foarte buna. Raspunsul este simplu si nu implica neaparat ideea ca se doreste sa fim cu totii "lipsiti de performante intelectuale" ca sa nu spun altfel, desi nu este exclus. Raspunsul vine din faptul ca painea rafinata rezista foarte mult timp pe raftul magazinelor si in depozitele alimentare. Pe cand painea integrala avand o serie de grasimi si alte elemente ce incep sa rancezeasca si sa se strice in timp , nu reprezinta un produs vandabil si profitabil.
S-a spus destul? Fiecare este liber si traieste in functie de alegerile pe care le face. Sper insa ca mai multi dintre noi sa fie mai atenti la alegerile pe care le fac cand se apropie de rafturile de paine si patiserie ale magazinelor.
Alternativa? Pâinea integrală făcută in casă sau după reţetă tradiţională, cu maia naturală.
Voi ce parere aveti despre painea alba? Ce fel de paine preferati? Vrem sa stim parerea voastra in comentariile de mai jos!
Sursele pentru acest articol includ:
[1] http://newsmaine.net
[2] http://www.theguardian.com
[3] http://www.livescience.com
[4] http://authoritynutrition.com
[5] http://www.naturalnews.com
http://www.naturalnews.com/045696_white_bread_obesity_weight_gain.html - painea alba
Noi mâncăm doar pâine neagră .....este foarte buna ......o recomand....
Cea mai buna paine este cea facuta in casa. Cea din comert este plina de aditivi alimentari, daunatori organismului. Din cate stiu eu, cea mai sanatoasa paine este cea de secara.
De ce nu se gaseste faina mai sanatoasa mai ieftina in magazine? Eu ori cum mananc paine de secara sau paine neagra dar stiu ca nici acestea nu sant 100% sanatoase.
Ar fi fost frumos ca articolul sa aiba o semnatura ca sa stiu cui ma adresez. Cind se pune o referinta pentru mai multe informatii, nu se arunca un link aiurea ci chiar link-ul de unde se pot lua informatii sau de unde s-a citat (nu cum au fost puse aici, gen http://www.livescience.com). Mai ales cind scrieti: "Aici este studiul complet: (http://www.ncbi.nlm.nih.gov)."
Adev?rat, de când m?nânc pâine din tarate m? simt mult mai bine, se diger? usor, contine fibre si este foarte s??ioas?. O turt? de tarate de 20 cm diametru m? tine doua zile lejer. Ce-i drept, a3-a a 4-a zi începe s? muceg?iasc?.
Sunt mancaruri sau salate pe care nu le poti manca fara paine, eu personal consum cam 3 felii de paine pe zi, integrala, din grau sau graham. Cred ca un consum moderat de paine nu face rau..
Corect .au oficialitatile un pdv oficial ?po ate literatura amintita greseste .oficialii pot avea cel putin doua surse
Si staniolul invelea marmota in ciocolata...Pana la urma, nu avem voie sa mai mancam !
De acord ca e daunatoare organismului orice fel de paine ar fii, se poate inlocuii cu orez, cartofi dulcietc. dar nu ingrasa, excesul de calorii ingrasa, un lucru pe care nu toata lumea il stie.
Ceva stiam despre efectele negative ale painii albe, dar nu chiar asa de grave. Problema e ca painea integrala % la noi nu stiu daca se gaseste. Cine garanteaza ca cea care se vande ca paine integrala nu este doar "vopsita"? Cata lume va trebui sa se imbolnaveasca si sa moara pana cand cei care au obligatia de a emite o legislatie si la noi care sa protejeze sanatatea populatiei prin informare; cand vom putea citi pe toate etichetele produselor care se vand in Romania provenienta, locul unde a crescut o planta sau un animal, unde au fost procesate si mai ales CAT si CU CE COMPONENTI au fost procesate! Din pacate traim intr-o lume care se autodistruge lent, dar sigur.... si totusi Dumnezeu a fost si este atat de generos dandu-ne viata pe aceasta minunata planeta pe care noi o distrugem incet, incet,....dar sigur. Oare mai exista cale de intoarcere???
Interesant articol,informarea este binevenita tot timpul.Multumiri pentru articolul postat. Persoanl consider painea alba ca o paine artificiala,mai ales painea din supermarketuri.Prefer sa consum paine neagra ,sau mai nou paine de secara,sau cu tarate.Are un gust de paine,nu se lipeste de cerul gurii.Stiu ca nici acest sortiment nu este in totalitate ca cea coapta la tara,dar este totusi o ruda mai apropiata.