Societatea noastra pune mare accent pe alimentatia care slabeste, si mai putin se pune accentul pe o alimentatie care sa previna imbolnavirea. Cancerul este una dintre cele mai temute boli, pentru ca medicina moderna nu are inca un remediu si nici nu-i cunoaste cauza directa.
Desi exista teorii conform carora toxinele, anumite alimente de origine animala precum si substante chimice din mediu sau unele emotii si sentimente negative pot duce la cancer, niciunul dintre noi nu ne putem considera la adapost de aceasta boala. Studiile, insa, arata ca o alimentatie bogata in produse ce contin antioxidanti este una dintre cele mai bune metode de aparare impotriva mutatiilor celulare care pot duce la aparitia cancerului.
Atunci, de ce sa nu te protejezi zilnic cu un meniu anticancer pe care sa-l consumi regulat?
Alimentele care contribuie la ”flamanzirea” cancerului
Sunt alimente care, consumate regulat, s-a dovedit ca pot flamanzi celulele de cancer si pot preveni multiplicarea celulelor mutante. Multe dintre acestea sunt alimente despre care se spune ca sunt bune pentru inima, glicemie, creier si mentinerea unei talii subtiri. Vestea buna este, deci, ca atunci poti avea o alimentatie care previne bolile cronice si poti previnii in acelasi timp si cancerul.
Studiile arata ca persoanele cu regimuri alimentare pe baza de plante si care consuma mai putine produse procesate au rate mai scazute de cancer in comparatie cu restul. Si, desi o dieta sanatoasa nu garanteaza 100% prevenirea cancerului, este unul dintre cei mai importanti factori pentru sanatatea sistemului imunitar si prevenirea bolilor.
Care sunt alimentele de origine vegetala care ar trebui incluse intr-un regim alimentar zilnic?
Iata cateva dintre cele mai benefice alimente pentru sanatatea sistemului imunitar. Aceste alimente sunt bogate in antioxidanti si au proprietati care descompun toxinele si elimina agentii daunatori care pot duce la multiplicarea celulelor nesanatoase. Stiinta a demonstrat ca au proprietati deosebite pentru combaterea cancerului.
Consuma mai multe din urmatoarele alimente:
Afinele sunt bogate in antioxidanti care stimuleaza sanatatea sistemului imunitar si s-a dovedit ca previn degenerarea celulara. Sunt bogate in fitochimicale care previn bolile de orice fel. Afinele sunt si o sursa buna de vitamina C si vitamina K, precum si de mangan.
Despre ovaz s-a dovedit ca, pe langa faptul ca da o stare de satietate si ajuta la mentinerea unui nivel scazut de colesterol, este si foarte util in dezvoltarea imunitatii, a mentinerii sanatatii pielii si a inimii. Ovazul este asociat cu un risc redus de depresie, boala cardiaca si diabet.
Ovazul poate sprijini sanatatea sistemului imunitar si cand vine vorba de cancer. Fibrele de beta-glucan din ovaz (cunoscute pentru abilitatea de a reduce colesterolul) combat patogenii si toxinele care duc la formarea celulelor canceroase. E bine sa alegeti ovazul clasic, sub forma de fulgi si fara aditivi.
Fructe goji
Fructele goji nu sunt doar un superaliment la moda; studii in laborator au aratat ca fructele goji inhiba dezvoltarea celulelor de cancer. Fructele de goji sunt bogate in vitamina C, fitochimicale si polizaharide (zaharuri din plante), care imbunatatesc raspunsul sistemului imunitar precum si raspunsul la terapia cu radiatii, la pacientii cu cancer.
Descopera 8 beneficii ale fructelor de Goji, un superaliment antioxidant și antiinflamator
Inul este o sursa fantastica de ALA (acid alfa-linolenic), un acid gras omega-3 care contribuie la eliminarea radicalilor liberi, stimuleaza sanatatea sistemului imunitar si ajuta chiar la sanatatea pielii, la normalizarea tensiunii si la prevenirea bolilor. Semintele de in sunt si o sursa buna de fibre, minerale si fito estrogeni care blocheaza in organism tipurile nocive de estrogen, asociate cu dezvoltarea cancerului.
Broccoli si vlastari de broccoli
Broccoli este un membru al familiei de crucifere, care contin compusi vegetali ce contribuie la eliminarea estrogenilor daunatori din mediu, care pot duce la aparitia cancerului. Broccoli este bogat in vitamina C, proteine alcaline, calciu si clorofila, necesare pentru o sanatate optima a sistemului imunitar.
Kale
Kale este un alt membru al familiei de crucifere si o sursa bogata de vitaminele A, C si clorofila. Contine si fier si multi antioxidanti despre care s-a dovedit ca impiedica formarea sau inmultirea celulelor de cancer.
Bostanul
Bostanul a primit in ultima vreme multa atentie din partea cercetatorilor, ca aliment anticancer, in special pentru prevenirea cancerului la san si a celui de piele. Acest lucru se datoreaza cantitatilor mari de beta caroten, cu proprietati semnificative de intarire a imunitatii.
Beta carotenul este un antioxidant prezent in soiurile de dovleac de iarna, care se converteste in vitamina A in corp. Vitamina A combate bolile, mentine sangele sanatos si pielea tanara!
Ceapa este un aliment binecunoscut de detoxifiere si benefic pentru imunitate. Ceapa contine multi compusi care combat celulele canceroase precum si toate tipurile de patogeni si ciuperci. In plus, este si o sursa excelenta de vitamina C, potasiu si fibre prebiotice care mentin sanatatea intestinala.
Usturoiul este un alt aliment ieftin si eficient in acelasi timp. Este binecunoscut pentru capacitatea sa de a intari imunitatea si sanatatea creierului, precum si pentru combaterea bolilor. Usturoiul este si el bun la detoxifiere si a demonstrat abilitati de combatere a oricarui tip de afectiuni, de la raceli obisnuite la candida — impreuna cu formarea celulelor canceroase.
Sfecla este bogata in folat, o vitamina B necesara pentru imunitate si pentru un metabolism celular optim. Sfecla constituie si o sursa buna de fibre, polifenoli si vitamina C. Aceste legume delicioase contin din belsug un compus numit betalaina, care „flamanzeste„ tumorile si impiedica formarea celulelor de cancer. Doar un sfert de cana de sfecla pe zi sau trei sfecle pe saptamana sunt suficiente pentru a beneficia in intregime de avantajele acesteia. Pentru cei care au cancer, sucul de sfecla rosie nu este atata de indicat datorita continutului ridicat de zahar.
Rosiile sunt o sursa buna de licopen, un antioxidant care combate cancerul la prostata si cel de piele. Rosiile sunt bogate in vitamina C, care mentine sanatatea sistemului imunitar. Sunt printre cele mai consistente alimente asociate cu prevenirea cancerului. Desi rosiile trebuie gatite pentru a beneficia de mai mult licopen, consumate crude ofera avantajul de a furniza mai multa vitamina C, deci poti alege oricare dintre variante!
Cartofii dulci, la fel ca dovleacul de iarna, sunt bogati in beta-caroten. Sunt si printre legumele cele mai bogate in vitamina C si potasiu. O alimentatie bogata in cartofi dulci combate formarea si dezvoltarea celulelor canceroase. Sunt foarte buni si pentru sanatatea inimii, prevenirea diabetului si sanatatea pielii!
Ciupercile sunt printre cele mai apreciate alimente anticancer indiferent de tipul de cancer, dar mai ales pentru cel la san, colon si de piele. Sunt si o sursa buna de vitamina D. In timpul cresterii ciupercile absorb vitamina D de la soare si, prin urmare, sunt foarte bune pentru combaterea bolilor. Vitamina D este importanta pentru sanatatea sistemului imunitar si a dovedit proprietati de combatere a cancerului la colon.
Alte alimente care combat cancerul:
- Toate fructele de padure
- Mere
- Morcovi
- Ardei gras
- Ananas
- Cirese
- Spanac
- Fasole
- Linte
- Napi (si frunze de nap)
- Fenicul
- Rodii
- Acai
- Chia
- Maqui
Nu uita ca cel mai bine este sa consumi o varietate cat mai mare de alimente in fiecare zi - astfel poti beneficia de avantajele oferite de cat mai multe dintre ele!
Iata un exemplu de meniu anticancer pentru intreaga zi, delicios, complet si usor de alcatuit!
Mic dejun
Un castron de fulgi de ovaz cu afine, seminte de in, fructe goji si lapte organic de cocos
sau…
Un smoothie verde cu kale, afine, lapte de cocos organic, dovleac organic, 3 linguri de in si ½ cana fulgi de ovaz
Pranz
O salata simpla cu kale, varza romana, cartof dulce copt si taiat felii, rosii, ciuperci si broccoli stropit cu otet din cidru de mere si suc de lamaie. Adauga putin mustar facut in casa si piper negru pentru un plus de antioxidanti!
sau…
Un cartof dulce copt cu sos de rosii, ciuperci, broccoli copt, naut si un fruct.
Cina
Supa de legume cu kale, ceapa, usturoi, cartofi dulci, ardei gras rosu, linte, quinoa sau fulgi de ovaz, rosii si morcovi
sau…
Dovleac copt cu orez salbatic, ciuperci, telina si usturoi. Serveste cu garnitura de kale, salata de kale cu rosii si alte ingrediente dupa dorinta.
Desert
Budinca de ciocolata si fructe goji: amesteca ½ cana lapte cocos organic cu 2 linguri de seminte de chia, 2 linguri seminte de in, 2 linguri cacao cruda si ¼ cana goji. Adauga stevia ca indulcitor si lasa la frigider intre 30 de minute si o ora. Pofta buna!
sau…
"Placinta" din cartof dulce: Amesteca ¼ cana seminte de in cu ¼ cana ovaz, 2 linguri lapte de cocos organic si ¼ cana stafide pana capata consistenta unei paste. Aceasta se intinde pe o forma de tarta si se preseaza bine. Se amesteca 2 cartofi dulci copti impreuna cu 1 lingura miere, 2 curmale hidratate, 1 lingurita chia macinata, un strop de scortisoara si 2 linguri lapte organic. Amesteca pana capata consistenta unei budinci, apoi intinde peste crusta. Se lasa la frigider pana se intareste 30 de minute.
Pentru a nu complica lucrurile, regula de baza este sa folosesti alimente intregi, vegetale. Nu-ti trebuie feluri de mancare complexe si nu trebuie sa consumi in exces un anume produs. Trebuie sa consumi din plin o mare varietate de nutrienti si compusi care combat bolile.
Surse utilizate pentru acest articol:
http://www.everydayhealth.com/cancerphotos/topfoodstofightcancer.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC526387
http://www.aicr.org/foodsthatfightcancer/?referrer=https://www.google.com
http://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/blueberries.html?referrer=https://www.google.com
http://www.pinkribboncooking.com/blog/detail/5-reasons-cancer-patients-should-love-oatmeal
http://www.aicr.org/press/health-features/good-food-good-health/gfgh-flaxseed-and-blueberry-pancakes.html
https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/lycium#field-herb-mechanism-of-action
http://www.eattobeat.org/
http://preventcancer.aicr.org/site/News2?id=19609
As dori sa va intreb de ce in nici o postare nu mentionati de catina care este o planta cu fructe minune!Multumesc!