Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. La ce sunt bune rosiile?

La ce sunt bune rosiile?

TOMATE/ROSII (Denumirea stiintifica: Lycopersicon esculentum P. Miller ) Exista sute de soiuri de rosii. Culorile pot varia de asemenea  de la roz, la rosu, galben  si chiar violet. Preparatele in care se folosesc rosiile sunt infinite: uscate la so

TOMATE/ROSII (Denumirea stiintifica: Lycopersicon esculentum P. Miller )

Exista sute de soiuri de rosii. Culorile pot varia de asemenea  de la roz, la rosu, galben  si chiar violet. Preparatele in care se folosesc rosiile sunt infinite: uscate la soare, prajite, in tocana, in sosuri, pasta, ketchup, suc, supa de legume, pizza, salsa, salata ....

Cateva sfaturi: rosiile nu se pastreaza in frigider, deorece se opresc din procesul de maturare si se diminueaza aroma si textura. Pentru coacerea rapida, puneti-le intr-o punga de hartie impreuna cu o banana sau un mar. Nu folositi niciodata vase metalice, linguri sau containere de depozitare, deoarece impuritatile si otravurile, inclusiv aluminiu, pot fi absorbite de catre rosii si pot ajunge in organismul tau atunci cand le consumi. Puteti cultiva aceste bijuterii in propria gradina sau achizitioneaza-le pe cele organice, pentru a evita rosiile modificate genetic.

Pentru a da coaja jos in cateva secunde, se fierbe apa intr-o craticioara suficient de adanca, atat cat e nevoie pentru a scufunda si cea mai mare rosie. Scufunda fiecare rosie, aproximativ 15 secunde. Asta e tot ce trebuie sa faci. Cand se racesc, coaja se va lua foarte usor.

Beneficiile rosiilor pentru sanatate

Unul dintre lucrurile uimitoare despre rosiieste varietatea mare de substante nutritive pe care le furnizeaza. Deci nu sunt doar gustoase ele furnizeaza si cantitati excelente de fibre, vitaminele A, C (pentru a rezista infectiilor), K, potasiu (controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale) si mangan. De asemenea, rosiile contin cantitati mari de vitamina E (alfa tocoferol), tiamina, niacina, vitamina B6, acid folic, magneziu, fosfor, cupru si alte resurse.

Rosiile asigura 38% din cantitatea zilnica necesara de vitamina C, 30% din vitamina A, iar 18% din vitamina K. Cea mai buna dintre toate: fara grasimi si colesterol.

Bisfenol A (BPA), un subiect controversat, este un compus chimic prezent in numeroase produse din plastic, dar atentie apare si in rosiile preambalate. Substanta este folosita la fabricarea recipientelor alimentare, precum caserolele din plastic si biberoane, insa ea poate fi gasita si in cutiile de conserve si chiar in mancarea preambalata. Este daunatoare deoarece se poate infiltra in organism si afecteaza in mod negativ creierul, comportamentul, prostata la fetusi, sugari si copii si modul in care estrogenul este metabolizat. Substanta apare si in laptele matern. Pentru a controla aportul, uita-te pe eticheta, sa scrie:"BPA-free", la toate alimentele conservate.

Informatii nutritionale

O portie de rosii crude (180 de grame):

Per portie

Calorii……………………………………………………………………...32

Carbohidrati……………………………………………………………...7 g

Zahar……………………………………………………………………..….5 g

Fibre……………………………………………………………………..…..2 g

Proteine……………………………………………………………..……..2 g

Studiile efectuate pe rosii

Testele arata ca rosiilepot fi un factor de prevenire a cancerului de prostata.

Am auzit o multime de lucruri despre flavonoizi si antioxidanti, fiind capabili sa neutralizeze radicalii liberi din organism. Licopenul apare intr-o cantitate mare in rosii. Acest antioxidant flavonoid are capacitatea de a proteja celulele si pielea impotriva deteriorarii ultraviolete si ca rezultat protejeaza impotriva cancerului de piele.

Un alt fitonutrient, existent in rosii, este zeaxantina, care filtreaza razele UV si protejeaza ochii de degenerescenta maculara.

Prezenta licopenului in rosii s-a dovedit a reduce stresul oxidativ si riscul de osteoporoza. Cercetatorii au efectuat studii suplimentare pentru a determina efectele de retinere de licopen in dieta a 23 de femei, aflate in postmenopauza pe o perioada de o luna. Rezultatele au aratat ca nu numai nivelul de licopen a fost epuizat dar "in mod semnificativ" a redus luteina, zeaxantina, carotenul, superoxidul dismutaza enzimatica, catalaza si nivelurile de glutation peroxidaza. Aceste rezultate au aratat capacitatea licopenului de a mentine densitatea oaselor si de reducere  a osteoporozei.

Reteta sanatoasa cu rosii:

Ingrediente:

Garnitura:

Procedura:

Intr-un castron mare, se combina toate ingredientele, cu exceptia celor pentru garnitura. Acoperiti si puneti la rece cel putin 2 ore, sau peste noapte. Serviti in boluri, cu o lingura de iaurt, 1 lingura de coriandru, si cateva bucati de avocado.

Rezumat

Exista o multitudine de soiuri de rosii care se pot prepara in multe feluri - asta e una din caracteristicile cele mai importante - si asta face din rosii un aliment excelent si preferat vara. Licopenul prezent este suficient pentru a face din rosii unele dintre cele mai sanatoase alimente naturale. Sustinerea cardiovasculara si sanatatea oaselor sunt doua functii pe care rosiile le ofera pe langa capacitatea lor de a reduce riscurile de cancer. Studiile sugereaza o legatura intre rosiisi reducerea obezitatii si chiar boala Alzheimer.

Cat de norocosi suntem sa avem un astfel de fruct delicios - rosia este fruct pentru ca are seminte - pentru a anima felurile de mancare, a ne oferi nu doar bucurie, ci si pentru a ne pregati pentru o viata sanatoasa!

Sursa pentru acest articol:

http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2682/2

http://www.nutrition-and-you.com/tomato.html

http://www.niehs.nih.gov/news/sya/sya-bpa/

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=44

http://www.vintageveggies.com/catalog/vegetable/tomato/articles/vol38name.jpg

http://foodfacts.mercola.com/tomatoes.html - despre tomate/rosii

#acid folic #controlul ritmului cardiac #fibre #flavonide #fosfor #magneziu #potasiu #rosiile #tensiunii arteriale #vitamina A #vitamina C #vitamina e #vitamina k

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cimbrul: planta aromatica cu zeci de intrebuintari
La ce este bun Spanacul

Ce spun cititorii despre "La ce sunt bune rosiile?"

Nicoleta19 March 2014 23:00Raspunde

Tomate?!!! ce sunt alea? cred ca alea sunt rosii prin traducerea cuvantului englezesc tomate. Preluam englezisme? :) multumesc

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101