CIMBRUL (Denumirea stiintifica: Thymus vulgaris)
Cimbrul este o planta perena, scunda, atractiva, cu o multitudine de flori mici, de culoare alb, roz sau lila. Cimbrul prefera verile lungi, calde, secetoase, iar iarna supravietuieste la temperaturi scazute. Frunzele au forma semi-ovala, sunt netede si au un miros specific.
Creste pe aproape orice tip de sol, rezista la seceta dar si la ploi abundente. Este in schimb o planta sensibila la buruieni, de aceea plivitul trebuie facut cat mai des. Cele mai aromate frunze se recolteaza atunci cand plantele au inceput sa infloreasca.
Cimbrul isi are originile pe tarmurile europene ale Marii Mediterane.
In trecut, cimbrul se denumea si lamaita, respectiv lamaioara si era deosebit de apreciat in Evul Mediu, mai ales in bucatariile de pe langa asezamintele monahale.
Grecii antici au folosit cimbrul in combinatie cu tamaie. Romanii au adaugau cimbrul la branza si alcool, ca un remediu pentru melancolie. Atat grecii, cat si romanii, considerau cimbrul o planta capabila sa imprime curaj si energie si au folosit cimbrul cu trandafiri, pentru a indulci mirosul din casele lor.
Cimbrul este o planta parfumata, usor de crescut, are o gama larga de soiuri, in diferite nuante. Aceasta planta are zeci de utilizari, cum ar fi: indeparteaza moliile si gandacii din gradina, este folosita in sapunuri, cosmetice si parfumuri, cimbrul a fost, de asemenea, cunoscut de mii de ani ca un vindecator. Este antibacterian, are capacitate antiseptica si antimicrobiana.
Frunzele de cimbru proaspete sau uscate, dau o esenta vie de aromatizare, la supe, tocane si legume. Tocat proaspat sau uscat si combinat cu patrunjel si frunzele de dafin, cimbrul este inclus in combinatia franceza de plante numita “buchet garni”, folosita pentru tocane si supe.
Este intrebuintat in diferite preparate culinare, mai ales in mancarea de fasole, sau cea de linte. Frunzele si tulpinile intregi de cimbru se introduc uneori in borcanele in care se mureaza varza si castravetii.
Aceasta planta notabila este buna si pentru descurajarea daunatorilor din gradina iar florile sunt cunoscute pentru nectarul pe care il genereaza si atrag albinele care produc ulterior miere. Cimbrul este cautat si pentru sapunuri, pasta de dinti, produse cosmetice, parfumuri si chiar crema antibacteriana.
Beneficiile cimbrului in sanatate
Cimbrul are o gama larga de utilizari: consolidarea starii de spirit prin aromoterapie, plicuri care resping moliile, unguente pentru combaterea infectiilor la zgarieturi si taieturi si elixiruri pentru tuse si apa de gura pentru afte si infectii ale gatului. Cimbrul a fost folosit ca expectorant si este deosebit de util ca un remediu pentru probleme ale tractului respirator superior, cum ar fi bronsita.
Poti face propriul tau elixir de tuse, prin amestecul a sase grame de cimbru macinat cu miere, pentru ingestia de zi cu zi.
Cimbrul este o sursa excelenta de vitamina C (75% din valoarea zilnica recomandata), vitamina A (27%), fibre (16%), riboflavina, fier (27%), cupru, mangan, calciu si magneziu, precum si doze de vitamina B6, acid folic, fosfor, potasiu si zinc.
Uleiurile volatile din cimbru includ carvacrol, borneol, geraniol si cel mai important timol, cu proprietati antiseptice si antibacteriene puternice care s-au dovedit de asemenea a avea activitate antimicrobiana impotriva a o serie de diferite bacterii si fungi, inclusiv Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Escherichia coli si Shigella sonnei.
Informatii nutritionale
O portie de cimbru tocat (28 de grame):
Per portie
Calorii……………………………………………………………………...28
Carbohidrati……………………………………………………………...7 g
Fibre……………………………………………………………………..…..4 g
Proteine……………………………………………………………..……..2 g
Studiile efectuate pe cimbru
Uleiul esential din cimbru poate avea capacitatea de a ucide MRSA (Methicillin-resistent Staphylococcus aureus - este o varietate recenta de bacterie de Stafilococus aureus, caracterizata prin rezistenta sa la agenti antibiotici; prin toxinele sale S. aureus poate cauza diferite afectiuni, de la reactii cutanate pana la septicemii grave). Oamenii de stiinta au considerat ca MRSA este distrus in termen de doua ore, fara efecte negative asupra pielii.
MRSA este adesea gasit pe piele sau in narile oamenilor sanatosi, dar cand un purtator intra un spital pentru o operatie sau orice procedura care perforeaza pielea, bacteriile pot patrunde in corp, cauzand probleme medicale grave, si in fiecare an peste 5.000 oameni mor din aceasta cauza. Studiul a fost publicat in Jurnalul International de ulei esential de terapie si a fost realizat de o echipa de microbiologi.
Preparatele pe baza de plante de cimbru ar putea fi un tratament mai eficient pentru acnee decat cremele pe baza de prescriptie medicala. Preparatele pe baza de cimbru au ucis bacteria dupa cinci minute si chiar a avut un efect antibacterian mai mare decat peroxidul de benzoil, ingredientul activ in cele mai multe creme anti-acnee sau spalaturi, dar fara iritarea pielii.
Poate ca nu este o exagerare sa spunem ca: "cimbrul vindeca toate ranile"!
Surse:
http://botanical.com/botanical/mgmh/t/thygar16.html
http://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/218/2
http://www.vegetarian-nutrition.info/herbs/thyme.php
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=77
http://www.nutrition-and-you.com/thyme-herb.html - cimbrul
Vreau sa primesc periodic informatii despre plante medicinale și ceaiuri
Cimbrul compensează în oarecare măsură lipsa sării în alimente.
As dori sa stiu si eu daca este bun ceaiu de cimbru pt chisturi ovariene.Va multumesc
Este bun la digestie ,în crize de fiere ,grețuri ,o cescă de ceai face minuni .
Infuzia de cimbru este foarte buna la scaderea tensiunii arteriale,părinții mei folosesc.
Un deliciu culinar! Un antricot de vita fara os taiat la 2 cm grosime trecut printr-o tigaie de teflon bine incinsa cate 6 min pe fiecare parte dupa care in farfurie se pune un cub zdravan de unt si cimbru, sare, piper. Pofta buna! Merge doar cu salata verde cu lamaie!
as dori sa stiu pentru durere rinichi ce remedii naturale se pot folosi?
Thymus vulgaris este cimbrisor. Cimbrul folosit in bucataria romaneasca este Satureja Hortensis :)
fara cuvinte !
Eu folosesc foarte des cimbru in felurile de mancare gatita (procesata). As dori, va rog, sa-mi spuneti daca stiti, cat se pierde din caracteristicile plantei atunci cand se proceseaza (fierbere, coacere). Multumesc, Cristina D.