AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Tabra detox toamna 2017 - 12-19octombrie | 9-16 noiembrie

La ce este bun feniculul

FENICUL (Denumirea stiintifica: Foeniculum vulgare)

Feniculul are originea in Europa de Sud si in regiunile mediteraneene si este o planta erbacee inalta, cu frunze penate, cu flori mici, galbene, ale carei seminte contin un ulei eteric, folosit in alimentatie si farmacie. Desi inca mai creste in salbaticie, in locuri surprinzatoare, feniculul este cultivat pe scara larga in SUA, Franta, India, si Rusia. El are trei parti, fiecare cu propria sa valoare nutritiva unica: bulb, radacina verde pal si frunzele penate.

Medicina chineza antica, a gasit utilizari benefice pentru fenicul impotriva congestiei (aflux excesiv de sange într-o anumita parte a corpului), impotriva conjunctivitei, pentru stimularea apetitului si pentru cresterea fluxului de lapte matern. Uleiul esential din fenicul este bun pentru stomacul deranjat, iar ceaiul din semintele de fenicul este considerat a fi bun pentru muscaturile de sarpe, muscaturile de insecte, intoxicatie alimentara si linisteste durerea in gat.

Feniculul este folosit frecvent in bucataria mediteraneana si italiana. Puteti folosii feniculul in retete simple. Feliati sau tocati bulbul de fenicul si adaugati-l la salate de legume sau sote, la supa sau musaca sau combinand frunzele cu orez sau paste, impreuna cu ulei de masline, la cuptor.

La fel ca majoritatea alimentelor pe baza de plante, feniculul este foarte benefic nu numai in bucatarie, ci si in nutritie!

Beneficiile pentru sanatate

Feniculul contine vitamina C - 17% din valoarea necesara zilnic. Alte vitamine si minerale importante in fenicul sunt: potasiu - un electrolit care lupta impotriva hipertensiunii arteriale si acidul folic.

Fibrele alimentare din fenicul mentin colesterolul la cote normale, absorb apa din sistemul digestiv si ajuta la eliminarea substantelor cancerigene din colon, prevenind astfel cancerul de colon. O serie de alte elemente nutritive joaca un rol de sustinere in organism si anume: mangan, calciu, fier, magneziu, fosfor si cupru.

Frunzele gratioase de fenicul contin un numar de vitamine importante, cum ar fi acidul pantotenic, piridoxina (vitamina B6), niacina, riboflavina si tiamina. Fitonutrientii din semintele de fenicul si bulb includ flavonoide rutoside si kaempferol, fiind antioxidanti care ajuta in lupta impotriva infectiilor, imbatranirii si bolilor neurologice degenerative.

Dar cel mai important nutrient din fenicul este anetolul, o componenta din uleiul volatil de fenicul si unul dintre cei mai puternici agenti impotriva aparitiei cancerului.

Informatii nutritionale

O cana de fenicul feliat (87 de grame)

Per portie

Calorii……………………………………………………………………...27

Carbohidrati…………………………………………………………….6 g

Fibre………………………………………………………………………..3 g

Proteine……………………………………………………………..…...1 g

Studiile efectuate pe Fenicul

Oamenii de stiinta au remarcat faptul ca, extractul din fenicul reduce spasmele intestinale in intestinul subtire iar uleiul din semintele de fenicul a fost testat pe 125 de copii, pentru a vedea daca ar putea fi, de asemenea, eficient pentru colicii infantili. Rezultatele au fost extrem de pozitive, eliminarea colicilor realizandu-se la 40 din 62 de copii.

Un alt studiu a avut ca scop, prepararea unei creme anti-imbatranire, care contine extract de fenicul. Efectele au fost remarcabile asupra hidratarii pielii si s-a constatat ca are efecte  pozitive  semnificative cu privire la hidratarea pielii, dovedind astfel ca poseda potential in efectul anti-imbatranire.

Reteta sanatoasa cu fenicul:

Ingrediente:

  • 4 buc. de anghinare
  • 1 ceasca de morcovi, taiati pe lungimefenicul
  • 1 fenicul, taiat in felii subtiri
  • frunze de la o telina, tocate marunt
  • ¼ ceasca ulei de masline
  • ¼ ceasca ulei de nuca de cocos
  • ¼ ceasca suc proaspat de lamaie
  • 1 lingurita seminte de fenicul
  • 2 linguri sau mai mult de marar proaspat, tocat
  • ½ lingurita de sare
  • piper negru

Procedura:

  1. Taiati varful frunzelor si tulpinile de anghinare, astfel incat acestea sa stea in pozitie verticala.
  2. Puneti anghinarea intr-o oala mare, adauga apa pentru a acoperii, si pune la fiert. Acoperiti si fierbeti aproximativ 15 minute. Scurgeti apa.
  3. Incalziti cuptorul.
  4. Distribuiti uniform intr-un vas termorezistent cu un capac morcovii, feniculul si telina. Anghinarea se aseaza  peste celelalte legume.
  5. Se amesteca uleiul de masline, uleiul de nuca de cocos, sucul de lamaie, semintele de fenicul, mararul, sarea, si piperul negru. Se toarna amestecul peste anghinare.
  6. Acoperiti vasul de copt si coaceti pana cand toate legumele sunt fragede, aproximativ 45 de minute. Aceasta reteta este pentru 4 portii.

Rezumat

Feniculul este folosit in tratarea numeroaselor afectiuni datorita proprietatilor acestuia: antispastic, tonic, dezinfectant. In medicina populara, feniculul este utilizat pentru vindecarea constipatiei, balonarilor, calmarea colicilor.

Exista cateva preparate pe baza de fenicul apreciate ca excelente remedii naturale: ceaiul de fenicul, necesar în vindecarea bronsitei, laringitei, amigdalitei, faringitei, oboselii fizice si psihice. Pulberea preparata din seminte de fenicul ajuta la tratarea celulitei, depresiilor, amenoreei, digestiei lente, durerilor de cap.

Fructele de fenicul au proprietatea de a calma si alina durerile de orice natura si se pot utiliza sub forma de diverse preparate.

Studiile clinice au demonstrat ca feniculul are proprietati benefice asupra pielii, in dedurizare si anti-imbatranire.

Surse pentru acest articol:

http://foodfacts.mercola.com/fennel.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=23
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/3023/2
http://www.compleatmother.com/womens-health/herbs/fennel.shtml
http://www.nutrition-and-you.com/fennel-bulb.html
http://www.thenagain.info/webchron/mediterranean/Marathon.html - despre fenicul

Like Share Share Tweet101494 vizualizari

Postat in categoria Stiati ca.....?

Etichete: beneficii, calciu, fenicul, fier, fosfor, magneziu,

Comentarii recente:
georgiana09 February 2015 13:08Raspunde

Ati incercat ceaiul din Fenicul? Ca l-am vazut p Rolplant.ro.Pareri?

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Simptomele endometriozei pot fi ameliorate substanţial prin alimentaţie

Simptomele endometriozei pot fi ameliorate substanţial prin alimentaţie

Tratează inflamaţia cronică plecând de la cauzele apariţiei acesteia

Tratează inflamaţia cronică plecând de la cauzele apariţiei acesteia

Postul intermitent – o metodă nouă de slăbit, cu multe beneficii pentru sănătate

Postul intermitent – o metodă nouă de slăbit, cu multe beneficii pentru sănătate

Cele mai bune alimente afrodiziace si riscul medicamentelor cu acelasi efect

Cele mai bune alimente afrodiziace si riscul medicamentelor cu acelasi efect

Atenuează gastrita in câţiva pasi

Atenuează gastrita in câţiva pasi

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE