Cand mercurul se ridica in termometre, trebuie aplicate masuri de "racire'. Sute de ani vindecatorii traditionali care practica ayurveda au crezut ca toxinele, numite “ama”, se acumuleaza in corp la intervale regulate si trebuie eliminate pentru a nu declansa boli.
O modalitate de eliminare a acestor toxine testata in timp este consumul de apa infuzata cu condimente care stimuleaza “racirea” si are proprietati de stimulare a digestiei. Semintele de coriandru si fenicul, in special, ambele bogate in fibre si antioxidanti, sunt considerate eficiente. Aceasta bautura poate fi numita "ceai", "infuzie" sau "apa condimentata".
Cu un gust dulce si astringent in acelasi timp, coriandru este considerat de vindecatorii ayurvedici un condiment cu multe beneficii pentru sanatate. De fapt, denumirea Hindi a coriandrului este “dhaniya” care inseamna “cel bogat.” Pe langa importanta sa in medicina traditionala, coriandrul s-a dovedit ca ajuta la eliminarea acizilor biliari din ficat si scade colesterolul. Din acest motiv este un aliat excelent pentru detoxifiere.
Semintele de fenicul au un gust asemanator cu lemnul dulce, fiind foarte utile pentru improspatarea gurii. In India semintele de fenicul ca atare sau aromate se consuma in milioane de case dupa o masa consistenta sau condimentata. Mestecarea lor stimuleaza productia de saliva si enzimele digestive. Continutul de fibre din semintele de fenicul ajuta digestia si prin reducerea colesterolului.
Impreuna, uleiurile esentiale volatile din coriandru si fenicul au proprietati antioxidante, digestive si de combatere a flatulentei.
Ingrediente
8 pahare de apa
1 lingura seminte de fenicul
1 lingura seminte de coriandru
cateva frunze menta
Mod de pregatire
Fierbeti apa si lasati-o sa clocoteasca cel putin 2 minute.
Luati apa de pe foc si adaugati condimentele si frunzele de menta.
Lasati condimentele sa infuzeze in apa timp de 10 minute.
Pastrati apa fierbinte intr-un termos, dar lasati-o sa ajunga la temperatura camerei inainte de consum. Iarna se poate bea si mai calda.
Consumati apa condimentata de-a lungul zilei.
Pentru efecte mai bune pentru digestie si inima, consuma infuzia la intervale regulate pe parcursul zilei. Practicianul ayurvedic Dr. Vasant Lad, presedinte si director la Institutul Ayurvedic din Albuquerque, recomanda consumul apei condimentate calda sau la temperatura camerei, pentru ca apa rece inhiba "focul" digestiv, sau agni .
Bauta cu regularitate, in timp, curata canalele astfel incat apa sa ajunga mai usor in corp si sa hidrateze tesuturile, curatandu-le de reziduuri.
Surse:
http://www.care2.com/greenliving/stay-toxin-free-with-coriander-fennel-water.html#ixzz3it15igGR - detoxifiere apa