Majoritatea femeilor au avut la un moment dat din viata lor experienta durerii si disconfortului asociat cu ciclul menstrual. Si desi unele sunt destul de norocoase sa treaca de aceste perioade doar cu un disconfort minor, altele au la fiecare 28 de zile dureri severe ce pot afecta serios calitatea vietilor lor.
Fie ca ai nevoie de alinarea durerii pentru a rezista intreaga zi sau doar nu suporti sa fii deranjata de acele crampe, vei vrea sa eviti drumul pana la farmacie si in loc de acest drum, sa iei in considerare bulbul de un verde aprins cunoscut ca fenicul .
Cel mai bine cunoscut pentru contributia lui la bucataria mediteraneana si italiana, feniculul ar putea sa fie chiar o binecuvantare pentru femeile ce cauta sa isi aline problemele si durerile menstruale. Intr-un studiu din 2006 publicat in Eastern Mediterranean Health Journal/Jurnalul Est-Mediteranean de Sanatate, fetele de liceu care au primit extract de fenel au simtit o semnificativa reducere a durerilor menstruale, de fapt extractul a oferit o alinare mai buna a durerii decat cea oferita de medicament, acidul mefanamic, anti-inflamator non-steroid (AINS).
Aceste noi descoperiri despre potenta fenelului ca mijloc de tratare a durerilor menstruale sunt importante pentru multe femei care se indreapta catre tejgheaua farmaciei pentru alinare. O alegere populara este adesea AINS-ul ibuprofen, care poate fi cumparat fara reteta.
Iar acest analgezic comun este utilizat de un mare numar de persoane din intreaga lume, inclusiv cei suferinzi de artrita si atletii ce cauta sa amorteasca durerile si junghiurile datorate antrenamentelor intense.
Totusi aceste pilule des utilizate si aparent nedaunatoare vin cu o traista de efecte secundare puternice, inclusiv un risc sporit de infarct si atac cerebral, efecte ce sunt listate cu litere mici-mici in brosurica aruncata asa de des la cos, fara a fi citita.
Cercetatorii de la Universitatea din Berna, Elvetia, au analizat 31 de teste clinice implicand peste 116 000 de pacienti. Descoperirile lor indica un risc sporit de atac cerebral (ruperea unui anevrism), de trei ori mai mare decat cel al celor ce nu utilizeaza ibubrofen, impreuna cu un numar sporit de cazuri de infarcturi si morti datorate bolilor cardiace la indivizii care au inghitit timp indelungat aceste pilule.
Pentru femeile care practica automedicatia lunara cu acest medicament, pot exista consecinte dezastruoase pe termen lung, in special daca ele mai iau si alte medicamente – intrucat combinarea medicamentelor sporeste riscurile.
Dar chiar daca inghiti pilula asta ocazional, tot poti sa ai parte de vatamari majore, in special daca practici regulat exercitii fizice. Un studiu al Colegiului American de Medicina Sporturilor/American College of Sports Medicine a descoperit ca si chiar in doze mici, ibuprofenul poate cauza vatamari intestinului mic atunci cand este luat inainte de exercitiile fizice de catre persoane sanatoase.
In continuare, ei au gasit ca ibuprofenul reduce impermeabilitatea intestinului, asta insemnand ca bacteriile vatamatoare si enzimele digestive puternice pot ajunge in fluxul sanguin, iar absorbtia mineralelor si nutrientilor din hrana poate fi puternic redusa.
Deci data viitoare cand se apropie “perioada aceia a lunii”, opteaza pentru extractul de fenicul ca modalitate a combaterii problemelor feminine si lasa in urma medicamentele.
Surse utilizate:
http://www.thealternativedaily.com/ease-menstrual-pain-fennel - ibuprofen
Feniculul este emenagog, deci face ca sangerarea menstruala sa fie mai puternica. Experienta a fost testata pe mine...cand eram intr-un tratament natursit care continea fenicul. Deci aviz amatoarelor...ciclul se prelungeste considerabil!!
Nu stiu ce este ..si nici cum arata ...
pai si cum se administreaza feniculul?
De cand am inceput sa mananc vegan si cat mai sanatos, durerile menstruale s-au atenuat mult. De asemenea, durata s-a redus de la 4-5 zile la 2-3 zile. Un motiv in plus pentru a fi fericita cu aceasta alegere! :)