Deci faci miscare, iti bei smoothie-urile verzi si citesti toate stirile despre cum sa ai cea mai buna sanatate. Ar trebui sa fii sigura pe tine si 100% sanatoasa, corect? Daca tot mai simti ca ceva nu este in regula, s-ar putea sa iti lipseasca o piesa esentiala ce adesea este trecuta cu vederea. Hormonii tai! Ei afecteaza fiecare lucru, de la starile tale de spirit la greutatea ta, la nivelele energiei si multe altele. Deci chiar daca esti constiincioasa in ce priveste sanatatea proprie si incerci sa ai cea mai mare grija de corpul tau, ar putea fi cativa factori cheie pe care sa ii ignori.
Iata 10 lucruri pe care orice femeie ar trebui sa le stie despre hormonii ei:
1. Pilula nu iti rezolva problemele.
Contrar convingerilor larg raspandite, pilula nu iti vindeca de fapt SPM-ul, acneea, sangerari abundente sau schimbari rapide de dispozitie. Doar iti mascheaza simptomele pe termen scurt printr-o cascada de hormoni artificiali care blocheaza ritmurile naturale ale corpului tau. Unicul lucru care iti va rezolva problemele este abordarea cauzelor fundamentale prin dieta si stil de viata. (Mai multe despre subiect in punctele urmatoare!)
2. Hormonii nu iti sunt dusmani, ci cei mai buni prieteni... asa ca bazeaza-te pe ei.
Nu doar ca echilibrul hormonal sanatos iti face pielea sa straluceasca, iti stabilizeaza greutatea, starea de spirit si iti mentine energia ridicata , dar ei te mai si ajuta sa te conectezi la creativitatea si ambitia ta. Cunoasterea modului in care tiparul lunar al hormonilor iti afecteaza biochimia creierului si energia iti va conferi un avantaj critic atunci cand incerci sa le ai pe toate. Lucrand impreuna cu ei mai degraba decat impotriva lor, asta te va ajuta sa iti planifici viata intr-un mod care sa te sprijine pe deplin.
3. SPM nu este normal.
Desi SPM a devenit o fraza standard pentru “acea perioada a lunii”, daca ai de-a face cu simptome comune SPM precum schimbari bruste ale starii de spirit, acnee, balonare, crampe si altele, nu asta trebuie sa fie realitatea ta! Corpurile noastre sunt facute sa treaca in mod natural prin cicluri, fara a ne simti asa de rau. Daca ai simptomele SPM, inseamna ca nivelurile de estrogen si progesteron nu sunt echilibrate si ai nevoie sa faci simple schimbari de dieta pentru a aborda cauzele de baza a ceea ce experimentezi.
4. Hormonii au nevoie de grasime pentru a supravietui.
Inainte de a continua dieta de slabit fara grasimi, ia nota de faptul ca hormonii tai reproducatori nu pot sa circule prin corp fara grasime. Fara o grasime adecvata introdusa in dieta, corpul tau nu va avea componentele de baza necesare stabilitatii hormonilor tai, ceea ce te poate face vulnerabila la multe simptome hormonale. Cauta sa introduci in alimentatia ta grasimi naturale din plante, precum semintele de in, untul de cocos, de cacao sau semintele de canepa.
5. Iti poti extinde si imbunatati fertilitatea prin hrana .
Anii de diete speciala si alegeri alimentare extreme iti pot infometa corpul dupa micronutrientii adecvati de care are nevoie pentru un ciclu sanatos. Tot mai multe femei se lupta sa conceapa la varste mai tinere, si asta are totul de-a face cu modul in care hrana iti afecteaza nivelele hormonale. Chiar daca nu esti sigura daca vei avea copii in viitor, fa-i o favoare corpului tau si ai o mai mare grija de ciclul tau acum.
6. Detoxifierea facuta in mod corect cere un aport zilnic specific de nutrienti.
Desi ultima moda in purificare poate fi tentanta, aminteste-ti ca o purificare o data la nu stiu cat timp nu o sa fie eficienta daca obiceiurile tale zilnice nu iti vin in sprijinul hormonilor. Detoxifierea extrema si purificarea cu sucuri, facute dupa ureche, pot de fapt sa faca mai mult rau decat bine prin instalarea unui raspuns la stres intern si semnalizand corpului tau sa stocheze mai multa grasime. Ficatul tau are doua faze cheie de detoxifiere, si pentru ca hormonii si alte toxine sa fie eliberate adecvat, trebuie sa aiba prezente vitaminele, aminoacizii si antioxidantii cheie – toate cel mai bine capatate prin alimentatie.
7. Majoritatea dezechilibrelor hormonale sunt cauzate de deficiente ale micronutrientilor.
Cand vrem sa imbunatatim actiunea estrogenului, progesteronului, testosteronului, cortizolului si tiroidei, totul se reduce la imbunatatirea stocurilor de micronutrienti (vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grasi esentiali – AGE). Ce inseamna asta pentru tine este, desigur, ca trebuie sa mananci bine pentru echilibrul hormonal!
8. Practica exercitiile fizice in acord cu modelele de variatie ale hormonilor, nu impotriva lor.
Modelele de variatie ale testosteronului, metabolismului, cortizolul si starea de spirit, toate fluctueaza intr-un acord predictibil cu ciclul tau de 28 de zile. Aceeasi intensitate a efortului fizic in fiecare zi si in fiecare saptamana nu va fi sustenabila. (S-ar putea ca deja sa te pedepsesti singura pentru ca nu urmezi aceasta intensitate tot timpul!) Motivul este ca modelele lunare de variatie hormonala cer feluri diferite de exercitii fizice. O saptamana de tabara cu trasee dificile s-ar putea sa te faca sa te simti excelent, dar urmatorul tip de exercitii care ar fi mai potrivite s-ar putea sa fie cele de yoga.
9. Simptomele digestive si intestinale sunt conectate cu problemele hormonale.
Nu continua prin a impinge la o parte faptul ca ai scaun doar odata pe saptamana, te simti peste poate de plina dupa ce mananci, sau ca ai nevoie de antiacizi mai des decat ar fi normal. Cand digestia este data peste cap, corpul tau nici nu absoarbe in mod optim nutrientii, nici nu elimina toxinele si hormonii in mod eficient, ceea ce poate crea un mediu intern pregatit pentru dezechilibru hormonal.
Surse folosite
http://www.mindbodygreen.com/0-13733/10-things-every-woman-should-know-about-her-hormones.html - hormonii
Sincer se bate campii cu gratie. Organismul unei femei se modifica periodic raportat la anotimpuri, varsta, preocupari, hrana zilnica fizica cat si mentala, stari emotionale, diverse extreme comportamentale care sa substituie stima de sine si rolul sau in familie si societate. Comportamentele nocive apar din primii ani efecte ale modului cum primeste educatie, hrana, comportament al parintilor si prioritar al mamei, bunicii, bonei femininului din viata ei ca model comportamental. Apoi Media si Moda. Tanara nu face ce i se spune acasa ci ceea ce vede la mama sa cum se descurca in viata si apoi la mijloacele si metodele de marketing din media sau din societatea un care tinde sa ajunga. Isi va da sanatatea peste cap cu fel de fel de abuzuri de la lipsa mancarii sanatoase la operatii estetice. Organismul uman este foarte bine calibrat de la insasi natura si are sisteme de autoreglare in asa fel incat sa asigure o viata adaptata conditiilor de mediu in care traiesti. Absolut toate nevoile noastre sunt solutionate prin ceea ce exista in natura predominant in acea perioada a anului cat si prin faptul ca organismul iti cere sa ii satisfaci niste nevoi firesti. Cand ti-e frig mananci grasimi si bei cald. Cand ti-e cald mananci legume si fructe si bei la temperatura corpului sau mai reci. Cand esti insarcinata ti se modifica gusturile in fiecare perioada a sarcinii sau nu. Cand esti stresata simti nevoia sa mananci dulciuri sau iute. Organismul te invata singur daca il asculti si se autoregleaza. Hormonii actioneaza ca un termoreglator cat si ca un echilibrator functional. Orice stimulare si inhibitie artificiala produce dereglari la nivel de sistem. Industria farmaceutica actuala se bazeaza pe excese care afecteaza integritatea si imunitatea naturala facand organismul femei sa depinda de substituenti. Complet eronat si anti-viata. De asemenea stimularea unor comportamente de consumuri a unor produse cosmetice complet toxice, nu doar ca timp prezent ci in special pentru efectele de lunga durata. Este adevarat produsele cosmetice naturale sunt scumpe dar pentru o calitate a pielii si a exteriorului conteaza igiena fizica si mentala, atentia alimentara, tratamentele si mastile cu produse naturale de sezon care sunt mult mai practice si mai benefice. Arta si stiinta de a fii o femeie completa este arta si armonia de a te bucura de tine la orice varsta, in orice anotimp, cautand sa fii apropiata, iubita si respectata de cei dragi pana la adanci batraneti daruindu-le la randul tau frumusetea, caldura, dragostea, rabdarea si intelepciunea unui suflet de femeie
:)