Cancer, diabet, imbatranire prematura. Doar cateva dintre efectele sale.
Poate ca este bun la gust, dar zaharul este dezastruos pentru corp.
Studiile arata ca acesta contribuie semnificativ la dezvoltarea cariilor dentare, iar noi dovezi arheologice obstinute odata cu ultimele descoperiri in vestigiile romane par sa confirme aceasta concluzie.
Zaharul rafinat pare sa fie singura cauza a cariilor dentare
Afirmatia ca zaharul este singura cauza a cariilor dentare este una indrazneata, insa este ceea ce un studiu de la Colegiul Universitar din Londra si Scoala de Igiena si Remedii Tropicale din Londra a descoperit anul trecut. Cercetatorii au prelevat mostre din bazele de date publice de la populatiile din intreaga lume si conform acestora, cu cat o populatie consuma mai mult zahar, cu atat mai mare este prevalenta cariilor dentare.
Boala necontagioasa cu cea mai mare frecventa in intreaga lume, caria dentara afecteaza un numar impresionant de 92 % dintre adultii din tarile industrializate.
“Informatiile din Japonia au fost in mod special reprezentative, pentru ca populatia nu a avut acces la zahar pe perioada Celui de-al Doilea Razboi Mondial si o perioada scurta ulterior,” a scris profesorul emerit de Sanatate Publica Dentara de la Colegiul Universitar din Londra, Aubrey Sheiham, autorul studiului. “Am descoperit ca in aceasta perioada cariile s-au redus enorm, insa au revenit de indata ce zaharul a inceput sa fie importat.”
Studiul a aratat si faptul ca doar 2% dintre nigerieni au suferit de carii dentare in perioada in care alimentatia lor continea doar 2 grame de zahar pe zi.
Dintii vechilor romani erau extrem de sanatosi
Potrivit unui raport publicat de CNN, cercetatorii care lucrau in Pompei, Italia — orasul acoperit de lava vulcanului Vezuviu dupa eruptia din anul 79 I.Hr — au descoperit ca dintii vechilor romani erau intr-o forma foarte buna.
“Alimentatia lor era saraca in zahar si bogata in fructe si legume,” relateaza medicul ortodont Elisa Vanacore despre romani.
Zaharul nu distruge numai dintii
Cand consumam cantitati mari de zahar nu ne punem numai sanatatea orala in pericol. Un studiu din 2013 publicat in Revista Asociatiei Americane pentru Inima a aratat ca zaharul poate afecta in mod negativ actiunea de pompare a inimii, marind riscul de insuficienta cardiaca.
Un alt studiu din 2013 efectuat de cercetatorii de la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid a aratat ca zaharul determina intestinele sa stimuleze productia unui hormon denumit polipeptid inhibitor gastric (PIG). Hormonul, la randul sau, stimuleaza pancreasul sa mareasca nivelul de insulina. Acest proces joaca un rol semnificativ in dezvoltarea cancerului, marind vulnerabilitatea celulelor la boli.
Ce se intampla in corpul tau atunci cand consumi prea mult zahar?
Dietele bogate in zahar contribuie si la obezitate, diabet de tip 2 si multe alte afectiuni. Descoperirile recente cu privire la sanatatea dentara a stravechilor locuitori din Pompei este o dovada in plus despre ceea ce se stia deja: zaharul ne face rau. Iar pentru cei care se lupta cu aceasta dependenta, renuntarea la zahar poate fi cea mai dificila si in acelasi timp cea mai buna decizie pe care o pot lua pentru sanatatea lor.
Tu ai renuntat la zahar?Spune-ne cum!
Surse:
http://edition.cnn.com/2015/10/04/health/roman-sugar-healthy-teeth/