Cancerul la san este principala cauza de deces la femeile intre 15 si 34 de ani. Depistat din timp, ratele de supravietuire sunt mari, in 80%-90% dintre cazuri, cel putin cinci ani de la diagnostic si inceputul tratamentului.
Exista peste 18 subtipuri de cancer la san, insa cea mai comuna forma se manifesta la nivelul celulelor din captuseala canalelor de lactatie si a lobulilor care alimenteaza canalele cu lapte.
Cancerul la san continua sa fie studiat de cercetatori in speranta gasirii unor metode a depista mai rapid boala, de a imbunatati tratamentul medical si de a intelege mai bine cum poate sa apara, fie ca urmare a mostenirii unor gene care au suferit mutatii fie ca urmare a expunerii la toxinele din mediu sau datorita unor factori psiho-emotionali.
Una dintre toxinele banuite a cauza sau de a sustine cancerul este zaharul. Consumul de zahar s-a triplat in ultimii 50 de ani. Cantitatea excesiva de zahar prezenta in alimente si bauturi a fost asociata cu multe probleme de sanatate, in special cu cancerul.
Este posibil ca zaharul prezent intr-o dieta tipic occidentala sa mareasca riscul de cancer la san?
Dupa cum au aratau patru studii diferite pe soareci, care au folosit alimentatii diferite, nu numai ca zaharul a influentat dezvoltarea tumorilor in glandele mamare, dar, deseori, acestea au ajuns la metastaza.
“Am descoperit ca sucroza din dieta soarecilor, echivalenta cu cea prezenta in dietele tipic occidentale, a dus la dezvoltarea unei tumori si la metastaza, in urma comparatiei cu o alimentatie fara zahar,” a declarat Peiying Yang, doctorand, asistent universitar la Medicina integrativa, paliativa si de reabilitare.
“Am concluzionat ca fructoza din zaharul alb si siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza, nelipsita din lantul alimentar, este responsabila de producerea de metastaze la plamani si de productia de 12-HETE in tumorile la san,” a declarat co-autorul Lorenzo Cohen, doctorand.
Un studiu epidemiologic a analizat legatura dintre mortalitatea datorata cancerului la san si alimentatie si a descoperit ca la femeile mai varstnice exista o corelatie stransa intre acestea. Conform studiului, legatura dintre consumul de zahar si cancerul la san este insulina. Corpul produce insulina pentru a tine glucoza din sange sub control. Cand acest mecanism de reglare numai face fata consumului excesiv de zahar, cantitatea de insulina creste prea mult. Acest dezechilibru explica riscul marit de cancer la san in randul diabeticilor.
Celulele din corp au nevoie de glucoza pentru energie. Cand celulele sanatoase isi incheie ciclul de viata, mor si sunt inlocuite cu alte celule sanatoase. Cancerul apare cand celulele imbatranite continua sa se dezvolte si sa se inmulteasca intr-un singur loc, creand o tumoare.
In 1924, o lucrare publicata de dr. Otto Warburg, “Metabolismul tumorilor”, scria: “Ca sa rezumam in cateva cuvinte, principala cauza a cancerului este substituirea respiratiei cu oxigen din celulele normale ale corpului cu fermentarea zaharului.”
Dr. Otto Warburg a studiat biologia celulara si a fost un laureat al Premiului Nobel. Dr. Warburg a emis ipoteza conform careia cancerul se dezvolta cand celulele imbatranite convertesc glucoza in energie fara utilizarea oxigenului. Celulele sanatoase produc energie convertind oxigenul si piruvatul (catabolismul carbohidratilor). Dr. Otto Warburg a dovedit ca celulele de cancer nu pot trai intr-un mediu oxigenat si alcalin, ci se dezvolta intr-un mediu lipsit de oxigen si in conditiile unui pH foarte acid.
Unele alimente precum zaharul lasa reziduuri acide in sange si tesuturi (acidoza), modificand pH-ul normal din corp.
Cercetatorii de la Universitatea Duke au studiat acest efect in laborator si au observat ca celulele care primesc semnalul ca trebuie sa moara, dar nu o fac si devin canceroase, par sa foloseasca o combinatie de zahar si proteine pentru a se dezvolta. Astfel, aceste celule canceroase folosesc cantitati mari de zahar si ignora semnalul care le spune ca trebuie sa moara.
La Universitatea Johns Hopkins cercetatorii au studiat glicozilatia anormala – modul in care celulele de cancer folosesc zaharul si proteinele pentru a se dezvolta. Cand aceste celule au primit n-butirat (o sare) cu carbohidrati (care contin zahar), dezvoltarea lor a incetinit. Cercetatorii au produs o molecula hibrid facuta din zahar simplu si n-butirat. Pentru ca celulele de cancer folosesc zahar pentru a supravietui, acestea au asimilat rapid molecula hibrid, ceea ce le-a afectat ciclul de crestere si a dus la moartea lor.
Sursa utilizata: https://livingtraditionally.com/breast-cancer-and-sugar-consumption-the-real-truth-everyone-needs-to-know/