Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Avantajele renuntarii la zaharul rafinat

Avantajele renuntarii la zaharul rafinat

In primul rând, trebuie specificat ca zaharul ca atare nu este ceva rau. El apare in mod natural in multe alimente, in fructe si chiar legume. Insa adaosul de zahar in alimentatie pur si simplu nu este necesar si are potential nociv.  De f

In primul rând, trebuie specificat ca zaharul ca atare nu este ceva rau. El apare in mod natural in multe alimente, in fructe si chiar legume. Insa adaosul de zahar in alimentatie pur si simplu nu este necesar si are potential nociv. 

De fapt, daca renuntam la adaosul de zahar nu avem decât de câstigat.

Populatia din occident a fost "educata" (poate ar fi mai corect spus, programata) sa pofteasca la dulciuri si la genul de alimente care contin din abundenta zahar pentru un gust mai bun. Chiar si sosurile la plic pentru salata contin zahar. Insa, daca renunti la tot ceea ce inseamna zahar adaugat, vei observa foarte probabil urmatoarele schimbari:

In mod ironic, multi dintre noi avem tendinta de a apela la ceva dulce cand ne simtim obositi, fie ca este o gustare, fie ca este o bautura energizanta, bogata in zahar si cofeina. Insa in lipsa acestui adaos de zahar, vom avea mai multa energie in mod natural. Cu alte cuvinte, tot acest zahar pe care il consumam blocheaza abilitatea corpului de a-si folosi in mod natural rezervele de energie ale corpului. In plus, nu va mai fi nicio fluctuatie mare de zahar in sânge, iar starile de epuizare care apar ca urmare a acesteia dupa un prânz copios vor disparea.

Solutia pentru un impuls de energie? Un pui de somn de 10-15 minute te ajuta sa te odinesti insa fara sa induca acea stare de moleseala pe care o ai de obicei dupa un somn prelungit. 

Zaharul cere mai mult zahar si nu este vorba doar de zaharul in forma bruta. Cea mai mare cantitate de zahar este consumata sub forma unor produse procesate bogate nu numai in zahar, c si in grasimi si carbohidrati (o combinatie ce da dependenta), pe lânga multe alte ingrediente nesanatoase (potentiatori de arome, coloranti sau conservanti). Cu exceptia fructelor, desigur, care sunt aproape in intregime zahar.

Daca renunti la zaharul rafinat, corpul nu va mai fi nevoit sa se confrunte cu aceste calorii in exces. Nu iti va mai fi foame si chiar e posibil sa pierzi in greutate - sau cel putin greutatea ta se va mentine stabila.

Daca stomacul tau ar putea vorbi, ti-ar spune ca ar prefera sa consume zilnic multe fibre si cât mai putine alimente greu de digerat (putem adauga aici si combinatiile alimentare care ingreuneaza digestia). Când renunti la zahar, permiti stomacului si intestinelor sa-si redobandeasca capacitatea de a procesa ceea ce consumi la capacitate maxima.

renunta la dependenta de zahar

Acesta este adevarul: zaharul cere mai mult zahar (functioneaza asemeni unui drog). Dupa ce renunti la varianta rafinata, vei observa treptat ca iti pierzi si dorinta de a mai consuma alimente dulci. Fructele sunt suficient de dulci si daca vei gusta o prajitura, vei fi uimit de cât de "coplesitor" ti se va parea gustul dulce.

Ai probleme cu tenul si nu reusesti sa scapi de acnee indiferent de ce crema sau unguent folosesti? Cauza poate fi zaharul care dauneaza corpului, din interior. Multe persoane observa o imbunatatire a aspectului tenului dupa ce renunta la zahar.

Esti gata sa incepi o "detoxifiere" de zahar si sa renunti la el pentru tot restul vietii?

Renuntarea brusca nu este indicata, mai ales daca ai fost toata viata dependent de dulciuri, insa poti incepe sa renunti treptat la zahar. Cu cât incepi mai repede, cu atât te vei bucura mai curând de avantajele unei alimentatii ma sanatoase.

Organizatia Mondiala a Sanatatii, in lumina nenumaratelor dovezi care arata ca zaharul este daunator - clasificându-l cu potential toxic- si-a modificat recomandarile cu privire la doza zilnica de zahar - de maximum 5% din totalul de calorii, fata de 10 % , cum era anterior.

Incepe cu pasi mici luând in calcul ce consumi si bei. Poate ar fi bine sa tii un jurnal pentru a vedea ce si cât consumi intr-o zi obişnuita. Daca esti dependent de bauturi cu cofeina si zahar ("energizante"), incearca sa reduci numarul acestora pe zi. Apoi reduci si mai mult. Cu timpul, incearca sa reduci si din alte produse cu mult adaos de zahar. Tot cu timpul, te vei adapta natural la noile obiceiuri.

Nu uita ca dureaza cam trei saptamâni pâna cand un obicei nou introdus devine rutina. Daca mai cazi in capcana si te surprinzi consumând o ciocolata dupa o zi grea de munca, nu te ingrijora, insa nu renunta. Perseverenta ta va fi rasplatita din plin.

Intre timp, rasfata-te cu câteva retete de dulciuri fara zahar, aici.

Surse:

http://www.huffingtonpost.com/2014/09/15/power-nap-all-day-energy_n_5798256.html

http://www.nytimes.com/2011/04/17/magazine/mag-17Sugar-t.html?pagewanted=all&_r=0

#dieta #fara zahar #renuntare #zahar

Ce au mai parcurs alti cititori...

O dieta bogata in fibre previne si chiar poate ajuta la tratarea diabetului de tip 2
8 pasi catre o alimentatie sanatoasa
Beneficiile cromului: regleaza zaharul din sange si colesterolul marit
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101