Pentru a fi sanatos, trebuie sa mananci sanatos. Multi dintre noi, insa, se confrunta cu un conflict interior – o parte din noi isi doreste sa manance sanatos, alta parte isi doreste sa simta placerea gustului fara sa se gandeasca la consecinte. Teama de schimbare si de a renunta la alimentele nesanatoase care ne plac, pe langa tentatia alimentelor nesanatoase iti pot da peste cap bunele intentii.
Pentru a ajunge sa mananci sanatos, secretul este sa inveti si sa practici pana cand instinctiv vei prefera alimentele sanatoase. Aceste concepte sunt explicate in detaliu de Dr. Fuhrmann in recenta sa carte Sfarsitul curelor de slabire. Dr. Fuhrmann, medic, autor, conferentiar, are 5 carti publicate in care explica principiile unei vieti Nutritariene, o dieta pe care o promoveaza prin cartile sale si pe site-ul sau.
1. Intelegerea dependentei de alimente
Este esential sa intelegi natura adictiva a alimentelor pentru a putea face modificarile alimentare necesare. Poate ca esti constient de faptul ca alimentatia si sanatatea ta conteaza, insa creierul tau refuza sa se schimbe – creierul tau te va indemna mereu sa eviti lipsa de confort, si pentru ca adoptarea unei alimentatii mai sanatoase poate crea atat anxietate emotionala cat si disconfort fizic (renuntare) decizia ta poate fi influentata de dorinta subconstienta a creierului tau de a evita acest disconfort.
Partea primitiva a creierului poate cauta scuze si argumente pentru a explica de ce este prea greu sa faci anumite modificari in alimentatie. Aceasta parte a creierului tau iti poate fi cel mai rau dusman.
Trebuie sa fii constient de natura adictiva a alimentelor procesate si sa te angajezi sa le eviti o perioada de timp pentru a te elibera de aceasta dependenta. Singura metoda care functioneaza este sa nu lasi nicio scuza sa-ti stea in drum. Pentru fiecare potential obstacol exista o solutie. Este perfect normal sa te simti rau cateva zile, cand adopti o dieta mai buna.
2. Intelegerea densitatii nutritive
In dieta nutritariana ideea de baza este simpla, pentru ca se concentreaza pe calitate, nu pe cantitate. Conceptul de baza este acesta: Sanatatea = Nutrienti/Calorii. Pentru o viata excelenta si o durata de viata lunga, concentreaza-te pe alimentele cu o proportie echilibrata de micronutrienti-calorii. Micronutrienti sunt vitaminele, mineralele si fitochimicalele—nu contin calorii, dar au functii vitale in corp.
Alimentele dense nutritiv provin direct din natura—alimente intregi precum legumele, fructele, semintele si leguminoasele ar trebui sa stea la baza unei alimentatii sanatoase si anti-cancer. Descoperirea nutritionala aici este ca fara micronutrientii potriviti, poftele alimentare, disconfortul si dorinta de a consuma calorii in exces pot fi complesitoare si pot zadarnici orice efort de a pierde in greutate si de a manca sanatos.
Alegi sa urmezi o dieta Nutritariana pentru ca ai luat decizia de a-ti mentine o stare excelenta de sanatate pentru tot restul vietii, sa nu suferi niciodata de un atac de cord, de diabet, cancer sau dementa. Nu te multumesti doar cu reducerea riscului. Ai invatat deja ca medicamentele, chirurgia si asistenta medicala nu sunt suficiente pentru a te proteja de o tragedie. Mananci pentru a trai pentru a evita nevoia de medicamente, interventiile medicale, operatiile invazive si tragediile medicale atat de prezente in societatea noastra. Mananci pentru sanatate pentru ca ai inteles ca viata ta este valoroasa si merita sa fie traita din plin, in deplinatatea facultatilor mentale si fizice chiar si la o varsta mai inaintata.
3. Schimba-ti mentalitatea
Creierul vrea sa evite sa se distinga de cei din cercul tau social. Intreaba-te si raspunde-ti cu sinceritate, “Obiceiurile mele alimentare sunt bune pentru sanatatea mea?” Si intreab-te si urmatorul lucru “Imi este oare teama sa fiu diferit?” Alimentatia nesanatoasa este la ordinea zilei, dar nu trebuie sa urmezi trendul. Fii mandru ca esti diferit de cei ce se sinucid incet dar sigur prin ceea ce mananca.
Invata cat de multe poti despre beneficiile alimentelor sanatoase. Cunoasterea te ajuta sa-ti schimbi obiceiurile—cei ce reusesc au devenit experti in nutritie. Trebuie sa stii ca bolile de inima, diabetul si chiar cancerul sunt in principal declansate ca urmare a unor alimentatii deficitare si a unui stil de viata nesanatos, nu ca urmare a mostenirii genetice sau a inaintarii in varsta.
Odata ce afli efectele puternice – atat pozitive cat si negative – pe care le au alimentele asupra corpului, te vei simti incurajat sa mananci sanatos si sa mentii acest stil de viata.
4. Fii organizat
Abilitatea de a lua deciziile corecte necesita planificare. Ai nevoie de timp pentru a-ti planifica si organiza viata astfel incat sa ai in jurul tau tot felul de alimente gustoase si sanatoase, reducand in acelasi timp si tentatiile. Un program saptamanal te va ajuta sa-ti organizezi timpul mai eficient. Fa-ti liste de cumpraturi. Gateste pentru mai multe zile, ca sa nu gatesti in fiecare zi. Fa-ti timp si pentru sport, relaxare si familie. Cu cat iti programezi mai bine timpul, cu atat e mai usor sa adopti obiceiurile noi in viata ta. Profita si de alimentele congelate sau salatele pre-ambalate.
5. Re-educa-ti papilele gustative.
Ca si cu orice lucru nou, si pentru un aliment nou ai nevoie de rabdare si practica – este posibil sa fii nevoit sa incerci un aliment nou de 10-15 ori inainte de a-l savura cu adevarat, mai ales daca gustul ti-a fost denaturat de dulciuri consistente sau alimente procesate cu prea multa sare. Pe masura ce inveti sa te bucuri de gustul alimentelor sanatoase, va scadea si pofta pentru alimentele nesanatoase. Incearca produse noi si variate, feluri de mancare cu anghinare sau ciuperci exotice, sau experimenteaza cu ierburi si condimente diferite pentru a obtine feluri de mancare pe care sa le consumi cu placere.
6. Regaseste-ti dorinta naturala de dulce
Dorinta naturala de dulce are scopul ei – dulciurile din fructe si legume ne furnizeaza carbohidratii care ne dau energie, dar si o gama larga de fitochimicale si alte substante care previn bolile. Fructele sunt cel mai bun desert – poti combina de exemplu fructe de padure congelate cu o banana si putin lapte de canepa si extract de vanilie pentru o inghetata delicioasa si usor de facut.
7. Fa din salata un fel principal de mancare
Verdeturile sunt alimentele cu proportia cea mai echilibrata de nutrienti si calorii — mananca cel putin o salata mare pe zi. Poti imbogati salatele cu dressinguri delicioase si sanatoase pe baza de oleaginoase!
8. Evita deficientele nutritive si consuma alimente anti-cancer
Nici o dieta nu poate furniza o cantitate optima de nutrienti valabila pentru toata lumea, mai ales ca fiecare persoana are o capacitate diferita de a absorbi anumiti nutrienti. Una dintre cele mai importante deficiente care trebuie evitata este cea de vitamina D, vitamina soarelui. Peste jumatate din populatia planetei sufera de o carenta de vitamina D. Cand iti faci analizele de sange, verifica regulat nivelul de vitamine si minerale, pentru a evita deficientele. O dieta sanatoasa poate contine un aport de zinc, B12, iod, vitamina D si DHA sub limita necesara.
Problema este ca odata cu suplimentele nutritive si multivitamine inghitim si forme daunatoare de nutrienti, cum ar fi acidul folic si vitamina A, care pot mari riscul de cancer. De asemenea, e bine sa folosim in retete multa ceapa, leguminoase si ciuperci, care sunt asociate cu rate scazute de cancer la san si la colon.
Sursa utilizata:
http://www.drfuhrman.com/weightloss/8steps.aspx - alimentele nutrienti
Mare dreptate ai!