Zahar, un aliment pe care il gasesti in aproape toate mancarurile si bauturile. Il pui in cafeaua sau ceaiul de dimineata. Il folosesti la copt, in prajituri si pentru biscuiti. Poate ca il pui si pe fulgii de ovaz sau in cerealele de dimineata pentru "mai mult gust".
Dar il poti gasi si in alte locuri. Se ascunde in cele mai iubite "gustari" pe care oamenii le consuma zilnic, cum ar fi bauturile racoritoare, sucurile de fructe, bomboanele si inghetata. De asemenea il gasim in mai toate alimentele procesate, in paine, carne si chiar in condimentele tale favorite, cum sunt sosul de Worcestershire si ketchupul.
Cei mai multi vad in alimentele indulcite cu zahar niste gustari delicioase, placute si irezistibile. Insa specialistii in nutritie sunt de parere ca alte trei cuvinte exprima mai adecvat calitatile zaharului: toxic, cauzator de dependenta si mortal.
Zaharul, in opinia acestora, este una dintre cele mai periculoase substante ce pot fi consumate - si ce este mai grav este faptul ca este omniprezent in alimentatia zilnica umana. Aceasta dependenta intensa de zahar devine tot mai mare, nu numai printre adulti, dar si printre copii.
Dar sa vedem cum actioneaza mai exact zaharul in corp si care sunt efectele secundare ale consumului sau exagerat asupra sanatatii?
De ce consumul de zahar in exces este daunator sanatatii?
In ziua de azi un occidental (in special cei care au o dieta tipic occidentala) consuma in medie 22 de lingurite de zahar pe zi - echivalentul a doua bauturi racoritoare si de trei ori doza zilnica recomandata – insumand pana la aprox 39 kg de zahar pe an. Este cu siguranta ingrijorator, avand in vedere ca in anii 1700 media de zahar consumata era de doar 2 kg de zahar pe an - si acestea mai mult din surse naturale si sanatoase, cum sunt fructele, nu din alimentele procesate pe care le gasim azi in magazine.
Mai alarmant este faptul ca oamenii consuma cantitati excesive de zahar sub forma de fructoza concentrata sau sirop de porumb bogat in fructoza. Aceasta forma procesata a zaharului este mai ieftina decat zaharul obisnuit, insa este cu cu 20% mai dulce, motiv pentru care producatorii de bauturi racoritoare prefera sa o foloseasca pentru a economisi bani pe termen lung.
Siropul de porumb bogat in fructoza este prezent in toate formele de alimente procesate din ziua de azi.
Vestea proasta este ca organismul uman nu este facut sa consume cantitati excesive de zahar, mai ales sub forma de fructoza concentrata. De fapt, corpul metabolizeaza fructoza concentrata in mod diferit de zahar. Este o hepatotoxina si este metabolizata direct in grasime - ceea ce poate cauza multe probleme cu efecte pe termen lung asupra sanatatii.
Efectele consumului exagerat de zahar
Dr. Robert Lustig, profesor la Clinica Pediatrica de la Departamentul de Endocrinologie de la Universitatea din California si pionier in domeniul decodarii metabolizarii zaharului, spune ca organismul uman poate metaboliza fara probleme cel putin sase lingurite de zahar pe zi. Dar avand in vedere ca occidentalii consuma de cel putin trei ori mai mult, majoritatea zaharului in exces se transforma in grasime – ducand la boli metabolice cronice debilitante cu care oamenii trebuie sa se confrunte.
Iata cateva dintre efectele consumului de zahar in exces asupra sanatatii:
- Suprasolicita si afecteaza ficatul. Efectele consumului de zahar sau de fructoza concentrata in exces pot avea aceleasi efecte ca alcoolul. Toata fructoza concentrata consumata ajunge in singurul organ care are posibilitatea de a-l transporta: ficatul. Acest lucru afecteaza grav organul si-l suprasolicita, ducand la o potentiala deteriorare a ficatului.
- Induce corpul in eroare si il face sa ia in greutate afectand semnalizarea insulinei si leptinei. Fructoza concentrata induce in eroare metabolismul neutralizand sistemul de control al poftei alimentare. Acesta nu mai stimuleaza insulina, care la randul sau suprima grelina, sau “hormonul foamei,” care apoi nu mai reuseste sa stimuleze leptina sau “hormonul senzatiei de satietate.” Acest lucru te face sa mananci mai mult si sa dezvolti rezistenta la insulina.
- Declanseaza disfunctia metabolica. Consumul de zahar in exces declanseaza o gama de simptome cunoscute ca sindrom clasic metabolic. Acestea induc cresterea in greutate, obezitate abdominala, HDl redus si LDL marit, nivel ridicat de zahar in sange, nivel ridicat de trigliceride si presiune sanguina marita.
- Mareste nivelul de acid uric. Nivelul ridicat de acid uric mareste riscul de boli cardiace si boli renale. De fapt, legatura dintre fructoza concentrata, sindromul metabolic si acidul uric este acum atat de clara incat nivelul de acid uric poate fi folosit ca indicator al toxicitatii cauzate de fructoza concentrata.
Conform celor mai recente cercetari, cel mai sigur nivel de acid uric se situeaza intre 3 si 5.5 miligrame pe decilitru. Daca ai un nivel de acid uric mai mare de atat, este clar ca esti in pericol de a resimti efectele negative ale fructozei concentrate asupra sanatatii.
Consumul de zahar mareste riscul de imbolnavire
Unul dintre cele mai grave efecte ale consumului exagerat de zahar este potentialul acestuia de a cauza ravagii in ficat, cauzand aparitia unei afectiuni numite boala ficatului gras nealcoolic.
Da, aceeasi boala pe care o poti dezvolta ca urmare a consumului de alcool in exces o poti dezvolta si ca urmare a consumului exagerat de zahar . Dr. Lustig explica trei similaritati intre alcool si fructoza concentrata:
- Ficatul metabolizeaza alcoolul la fel ca pe zahar, ambele fiind convertite din carbohidrati alimentari in grasimi. Acest lucru duce la rezistenta la insulina, ficat gras si dislipidemie (un nivel anormal de grasimi in sange)
- Fructoza concentrata intra in reactia Maillard cu proteinele. Acest lucru duce la formarea de radicali liberi superoxizi, ducand la aparitia inflamatiei - o afectiune care poate fi cauzata si de acetaldehida, un metabolit al etanolului
- Fructoza concentrata poate stimula direct si indirect "calea hedonica" a creierului, ducand la obisnuita si dependenta, in acelasi fel in care actioneaza si etanolul
Insa nu este singurul mod in care zaharul in exces poate provoca dezastre in corp. Studii efectuate la cele mai respectate institutii din SUA confirma faptul ca zaharul este un factor alimentar principal care duce la obezitate si dezvoltarea de boli cronice.
Un studiu a descoperit ca fructoza concentrata este usor de utilizat de celulele canceroase pentru multiplicare - "hraneste" celulele de cancer, incurajand diviziunea celulara si accelerand cresterea acestora, permitand cancerului sa se raspandeasca mai repede.
Alzheimer este o alta boala mortala care poate fi favorizata de un consum prea mare de zahar. Tot mai multe studii arata o legatura stransa intre o alimentatie bogata in fructoza concentrata si riscul dezvoltarii de Alzheimer, prin aceleasi cai prin care se declanseaza si diabetul de tip 2. Conform expertilor, Alzheimer si alte boli ale creierului pot fi cauzate de arderea constanta a glucozei ca sursa de energie pentru creier.
Alte boli legate de sindromul metabolic si care pot fi declansate de un consum prea mare de zahar sunt:
- Diabetul de tip 2;
- Bolile de inima;
- Hipertensiunea;
- Probleme cu lipidele;
- Sindromul ovarian polichistic;
- Dementa
Cum sa gestionezi si/sau sa limitezi consumul de zahar
Zaharul, in forma sa naturala, nu este in mod necesar rau, atat timp cat se consuma in moderatie. Acest lucru inseamna ca trebuie evitate toate sursele de fructoza concentrata, mai ales alimentele procesate si bauturile racoritoare. Conform site-ului SugarScience.org, 74 % din alimentele procesate contin adaosuri de zahar sub peste 60 de denumiri variate. In mod ideal, ar trebui sa cheltuim 90 % din bugetul alocat mancarii pe alimente intregi si numai 10% pe produse procesate.
Este indicata de asemenea limitarea stricta a consumului de carbohidrati rafinati (napolitane, cereale, covrigei, etc.) si cereale, pentru ca acestea devin zahar in organism, ceea ce creste nivelul insulinei si rezistenta la insulina.
Ca recomandare generala, consumul total de fructoza concentrata nu ar trebui sa depaseasca 25 grame pe zi.
Indulcitorii artificiali ca aspartamul si sucroza trebuie si ei evitati, pentru ca aduc cu ei o intreaga alta serie de probleme de sanatate mult mai grave decat cele cauzate de siropul de porumb sau zahar.
Iata cateva sfaturi suplimentare legate de alimentatie:
- Mareste consumul de grasimi sanatoase, cum sunt omega 3 si grasimile mononesaturate.Corpul are nevoie de grasimi bune de origine vegetala pentru o functionare optima. Printre sursele cele mai bune se numara uleiul de masline virgin, uleiul de cocos, nuci crude pecan si macademia, avocado, seminte de in si canepa.
- Bea apa limpede si curata. Inlocuieste bauturile racoritoare si sucurile procesate de fructe cu apa curata si vei aduce o contribuie majora la propria ta sanatate. Cel mai bun barometru pentru necesarul de lichide din corp este culoarea urinei (ar trebui sa fie un galben deschis) si frecventa urinarii (ideal ar fi sa urinezi de sapte-opt ori pe zi).
- Consuma alimente fermentate. Bacteriile bune din aceste alimente sanatoase ajuta digestia si contribuie la procesul de detoxifiere, care mai reduce din presiunea pe care fructoza concentrata o pune asupra ficatului. Printre optiunile cele mai bune se afla kimchi, natto, chefirul de apa , precum si legumele fermentate.
Cum poti scapa de pofta de a manca alimente dulci
Intotdeauna va exista tentatia de a manca deva dulce, mai ales cand exista o varietate atat de mare de alimente procesate si fast food-uri. Insa majoritatea poftelor de dulce apar ca rezultat al unor provocari de ordin emotional. Daca acesta este motivul pentru care iti este pofta de dulce, poti incerca Tehnica de Eliberare Emotionala (Emotional Freedom Technique =EFT). Aceasta tehnica de presopunctura psihologica este o strategie simpla si eficienta care te ajuta sa-ti tii sub control poftele de dulce.
Daca simti ca emotiile si/sau imaginea despre sine sunt motivele care te fac sa consumi alimente pline de zahar sau alte tentatii nesanatoase, atunci aceasta tehnica este extrem de utila. Rugaciunea, meditatia, sportul si yoga sunt si ele instrumente eficiente care iti pot alunga poftele de dulce.
Sursa utilizata:
- 1 National Geographic August 2013
- 2 Journal of the American Dietetic Association, September 2010, Volume 110, Issue 9 Pages 1307-1321
- 3 Cancer Res August 1, 2010 70; 6368
- 4 Sugarscience.org, 61 Names for Sugar
http://articles.mercola.com/sugar-side-effects.aspx - zahar si fructoza concentrata
Un articol foarte bine facut ! felicitari