REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 21-24 IUNIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Tehnica de Eliberare Emotionala (EFT) - increderea din varful degetelor

Tehnica de Eliberare Emotionala (EFT) - increderea din varful degetelor

Fiecare persoana este unica si schimbarile din viata unei persoane, precum si alegerile facute de aceasta sunt manifestari fizice ale unei energii distincte, a esentei si dispozitiei pe care acestea le poseda. Cand o persoana cauta metode de vindecar

Fiecare persoana este unica si schimbarile din viata sa, precum si alegerile facute sunt manifestarile fizice ale unei energii distincte, a esentei si dispozitiei care o caracterizeaza.

Cand o persoana cauta metode de vindecare mentala si emotionala, are nevoie de o terapie personalizata, eficienta, accesibila din punct de vedere financiar si pozitiva, care sa o impulsioneze sa mearga mai departe cu viata sa; tehnica de eliberare emotionala (in engleza Emotional Freedom Techniques sau EFT) cuprinde si depaseste toate aceste asteptari.

Ce este tehnica de eliberare emotionala (EFT)?

EFT este o tehnica derivata din psihologia energiilor, inspirata din teologia medicinala chineza, care se bazeaza pe harta energetica a corpului. Aceasta harta energetica foloseste canale si puncte de legatura prin care curge chi-ul sau forta noastra vitala. Conform teoriei din medicina chineza, orice eveniment traumatizant sau alte experiente care conditioneaza negativ starea psihologica a unei persoane pot perturba fluxul de energie din corp printr-un blocaj sau un dezechilibru, impiedicand chi-ul sa curga corespunzator; cand chi-ul este dezechilibrat sau blocat, apar boli mentale, emotionale, tulburari sau alte probleme de sanatate.

Gary Craig, fondatorul EFT, a descoperit ca prin folosirea acestor filozofii medicinale, iti poti tapa (lovituri usoare cu varful degetelor) anumite puncte de presopunctura, meridiane sau puncte de legatura din corp de pe harta energetica a corpului, eliminand blocajul si readucand fluxul energetic al corpului la starea sa initiala de homeostazie.

Cu toate acestea, EFT nu foloseste numai stimularea punctelor de presopunctura; aceasta tehnica incorporeaza si alte psihoterapii utilizate deja in terapiile comportamentale cognitive conventionale, precum relaxarea si rememorarea, cauzand o restructurare cognitiva a creierului pe termen lung.

Cand creierul isi reface procesele cognitive, gandurile si emotiile nu vor mai fi procesate ca inainte, ceea ce inseamna ca sentimentele sau reactiile negative din prezent sau cele acumulate de-a lungul anilor pot fi eliminate, ducand la o reactie neutra la aceeasi amintire sau situatie, dupa aplicarea cu succes a EFT.

Ce spun studiile

EFT s-a dovedit a fi o tehnica utila in multe tulburari sau boli; in mai multe studii, EFT a vindecat cu succes tulburari de anxietate, depresie, ostilitate, agresivitate, stres posttraumatic, dependente, fobii, tulburari alimentare, tulburari obsesiv compulsive, panica, tulburari de deficit de atentie, hipertensiune, anxietate sociala, probleme legate de locul de munca si tulburari somatoforme. EFT a fost util si in cazul racelilor, a durerilor de cap, a durerilor de articulatii, artrita, sindromul oboselii cronice, iritatii, un nivel scazut de cortizol, sindromul colonului iritabil si fibromialgia. Iata cateva exemple de studii si experimente care au dovedit eficienta acestei tehnici.

Intr-un studiu de caz mentionat de Feinstein (2010), o femeie de 52 de ani, bolnava de cancer la san in faza 4, a decis sa renunte la tratamentele conventionale si a adoptat EFT pentru tratarea mai multor simptome care aparusera in corp de la momentul diagnosticarii. Bolnava a participat la sase sesiuni clinice de  EFT, fiecare cu o durata de 60 - 90 de minute, apoi a continuat sa foloseasca metodele de tapare cu varful degetelor zilnic, pana la urmatorul control, dupa opt luni de la diagnosticare; examenul clinic a aratat ca nu mai are nicio urma de cancer in corp, insa a confirmat prezenta unor cicatrici tisulare in locul in care fusese cancerul (Feinstein et al., 2010).

Stapleton, Sheldon, Porter si Whitty (2011) au condus un test clinic randomizat in care au analizat efectele pe care EFT le are asupra poftelor alimentare, influentei exercitate de mancare, simptomelor psihologice si vointei a peste 96 de adulti obezi si supraponderali. Cand cercetatorii au repetat testele initiale pe participanti, imediat dupa tratamentul cu EFT, acestia au manifestat o reducere semnificativa a poftelor alimentare, mancarea a exercitat o influenta mai mica asupra lor si vointa le crescuse. Imbunatatirile cu privire la poftele alimentare si influenta exercitata de mancare s-au mentinut si la evaluarea efectuata dupa sase luni.

Un alt studiu controlat randomizat a fost desfasurat de Church, Brooks si DeAsis (2012) pe 30 de studenti la psihologie in primul an, care sufereau de depresie de la moderat la severa, evaluata dupa Inventarul Beck de Depresie. Participantii din grupul experimental au beneficiat de patru sesiuni de EFT de 90 de minute; tratamentul s-a dovedit a fi semnificativ atat din punct de vedere clinic, cat si statistic, avand in vedere ca rezultatele evaluarii au aratat ca acestia nu mai prezentau nicio urma de depresie.

Intr-un studiu pilot controlat, efectuat de Benor, Ledger, Toussaint si Hett (2009) cu studenti de colegiu ce prezentau, in urma testelor de anxietate, o depresie severa pana la moderata, EFT a avut rezultatul echivalent a cinci sesiuni de terapie comportamentala cognitiva.

Un experiment desfasurat de Andrade si Feinstein (2004) a folosit tratamentul cu EFT pe pacienti cu tulburare generalizata de anxietate (TGA); s-au facut scanari succesive ale creierului pentru a urmari modificarile care au avut loc pe parcursul celor 12 sesiuni de EFT, in decursul a patru saptamani. S-a pornit de la o imagine scanata care reflecta imaginea ideala a creierului si o imagine scanata care reflecta creierul celor mai multi dintre participantii cu TGA inainte de inceputul sesiunilor de EFT; ulterior scanarile au inregistrat progresele facute la nivelul creierului catre starea naturala sau de homeostazie ideala prin EFT, obtinuta prin scaderea frecventei undelor caracteristice unui creier disfunctional.

Studiul a comparat EFT cu terapia comportamentala cognitiva, combinata cu medicatie dupa caz, ca mecanism de control. Participantii care au participat la sesiunile de EFT au fost mai inclinati sa-si mentina noile tipare functionale ale creierului, in comparatie cu grupul comportamental cognitiv. Mai mult decat atat, Andrade si Feinstein (2004) au observat ca persoanele tratate cu medicamente pentru anxietate si-au redus simptomele, insa scanarile pe creier au aratat ca si-au mentinut disfunctia frecventei undelor, ceea ce inseamna a medicamentele au actionat superficial fara sa se adreseze cauzei(cauzelor).

Cum functioneaza EFT

Pentru a intelege cum functioneaza aceasta tehnica, trebuie luate in considerare mai multe aspecte. In primul rand este vorba despre conductivitatea electrica din corpul uman, apoi epigenetica si in cele din urma procesul de restructurare cognitiva.

Corpul uman este un incredibil emitator si receptor de energie, manifestata sub forma unui camp electromagnetic. Corpul uman produce campuri electromagnetice prin celule si tesuturi, care pot fi masurate pe piele, in timp ce organele din corp produc energie biomagnetica.

In cadrul acestor campuri de energie, bolile si tulburarile pot fi deseori masurate inainte ca simptomele lor fizice sa fie detectate. Prin EFT, campurile specifice de energie sunt facute sa-si directioneze fluxul intr-o maniera adecvata, echilibrata, eliberand campurile electromagnetice si biomagnetice de disfunctionalitati si blocaje.

Epigenetica este un subdomeniu al cercetarii genetice si este caracterizata de o variabilitate intrinseca in ceea ce priveste exprimarea genetica, despre care initial se credea ca este imposibila. ADN-ul uman nu este un model rigid, fix care ne dicteaza fiecare gand, actiune si expresie faciala; dimpotriva, are o serie intreaga de variabile, care combina informatiile inscrise in expresia genetica, ganduri, convingeri, comportamente si influente biochimice si de mediu.

Toate aceste trasaturi interactioneaza la nivel celular, comunicand intregului corp informatia primita, reactionand prin activarea sau dezactivarea variantelor posibile de exprimare genetica unica. Din acest motiv gemenii identici, oameni cu ADN in duplicat, incep sa arate diferit cu timpul; fiecare persoana are propriile experiente, propria psihologie si o anumita expunere la mediu, care ii ofera o exprimare alternativa a potentialului activ si inactiv.

Avand in vedere ca, asa cum dovedeste epigenetica, expresia celulara si genetica este afectata de gandul constient si de trasaturile comportamentale, EFT ofera impulsuri somatice si cognitive care activeaza reactii posibile echilibrate, pozitive, dezactivand reactiile genetice care manifesta dezechilibru si efecte daunatoare.

Cercetatorii si practicienii sustin ca activitatea fizica dublata de activarea proceselor mentale influenteaza reactia dorita pentru ca stimularea punctelor de presopunctura transmite semnale catre amigdala si structurile aferente ale creierului, reducand supraexcitarea stimulului sau amintirii respective; creierul reface apoi memoria, cognitia, sentimentele sau imaginea mentala, iar noua excitare redusa sau chiar absenta este inregistrata ca o noua reactie la stimulii initiali (Feinstein, 2008).

Ruden (2010) declara ca EFT directionata pe semnalele producatoare de stres, asa cum sunt amintirile traumatizante sau teama, slabeste caile neuronale care mentin reactiile conditionate improprii; acest lucru inseamna ca tehnicile de eliberare emotionala recodifica reactiile conditionate care produc efecte negative si le preschimba in comportamente si emotii dorite. Astfel se restructureaza cognitiv creierul si nu se mai folosesc mecanismele vechi pentru a controla reactiile.

Intregul proces

Procedura de baza in EFT este taparea fiecaruia dintre cele opt puncte de pe meridianele energetice in timp ce se rosteste o afirmatie care corespunde unei amintiri sau a unei emotii. Tehnica taparii poate varia in functie de terapeut, ca si afirmatiile folosite.

Unii terapeuti folosesc afirmatii standard, cum ar fi “Chiar daca am (simt) aceasta teama de a fi respins, ma accept in profunzime si in totalitate,” in timp ce altii prefera un dialog constient. In cazul al doilea, vei tapa punctele in timp ce spui orice iti vine minte legat de ceea ce doresti sa corectezi, folosind o formulare mai scurta pe care o repeti pe masura ce treci prin toate punctele, pentru a intari problema la care lucrezi.

Secventa de puncte tapate poate varia, insa cea mai comuna este urmatoarea: pe masura ce te adresezi problemei la care lucrezi si folosesti afirmatia aleasa, iti tapezi latura palmei, apoi interiorul cotului, partea laterala a ochilor, osul de sub ochi, de sub nas, dintre buza inferioara si barbie, apoi punctele claviculei, sub brat si varful capului. Aceasta ar fi o secventa completa.

Nu trebuie sa tapezi prea tare. E bine sa-ti stimulezi meridianele, dar nu trebuie sa te ranesti sau sa suferi.

Unde putem invata aceste tehnici?

Sunt mai multe moduri prin care invatam sau aplicam tehnicile de eliberare emotionala, una dintre ele este cu ajutorul unui terapeut, in sesiuni individuale sau de grup. Este indicat sa incepi sesiunile cu un terapeut acrediat, care sa te ajute sa tapezi in mod corect meridianele energetice. Metoda este rapida si usoara, de aceea nu trebuie sa te ingrijorezi ca vei cheltui bani la infinit pe sesiunile cu un terapeut de EFT. Dupa ce o inveti, o vei putea aplica singur, ori de cate ori si oriunde vrei, pentru a te vindeca si a deveni mai sanatos.

Exista si DVD-uri care pot fi folosite acasa. Sunt o alternativa buna pentru cei care locuiesc in zone in care nu sunt terapeuti acreditati.

Cand incepi sesiunile este bine sa bei multa apa, pentru ca hidratarea mareste conductivitatea electrica biologica. De asemenea, este bine sa faci o sesiune inainte de culcare. Cand inveti ceva nou sau modifici un tipar vechi de gandire si imediat dupa aceea mergi la culcare, ai la dispozitie cateva ore in care sa integrezi noul tipar mental in creier, fara intreruperi, ducand la o modificare mai eficienta si pe termen lung.

Implicatii spirituale si personale

Utilizarea tehnicilor de eliberare emotionala in rutina zilnica te ajuta sa-ti stapanesti emotiile, gandurile si felul in care alegi sa treci prin viata. Imagineaza-ti cum ar fi sa scapi de fricile irationale care au patruns in constientul tau sau cum ar fi sa depasesti un eveniment traumatizant care ti-a bantuit o parte din viata.

Nu mai trebuie sa fii prizonierul mecanismelor de gandire care nu-ti servesc interesul si nici sa iei medicamente care ofera o solutie temporara si iti si otravesc corpul. Nu vei mai fi nevoit sa-ti reprimi emotii sau ganduri negative, pentru ca, pe masura ce devii constient de ele, le poti elimina in mod sigur si nedureros.

Cand iti recapeti echilibrul si pacea sufleteasca, oferi echilibru si pace intregii lumi. Campurile energetice sunt interconectate, ele primesc si emit energie formand un camp energetic mult mai larg. Cand iti corectezi propriul flux energetic, contribui la echilibrul intregului. Exista multe metode de vindecare; EFT este o metoda rapida, usoara, accesibila financiar si te ajuta sa-ti manifesti propria unicitate.

 

S-ar putea sa te intereseze si: Metoda japoneza straveche de eliberare a stresului

Sursa utilizata: https://wakeup-world.com/2012/08/23/emotional-freedom-techniques-eft-tap-into-empowerment/

#stres #tratament alternativ #tehnica eliberarii emotionale #eft

Ce au mai parcurs alti cititori...

Metoda japoneza straveche de eliberare a stresului
5 trucuri prin care inveti corpul sa arda grasimi, in loc sa le depoziteze
12 tipuri de durere si starile emotionale asociate acestora

Ce spun cititorii despre "Tehnica de Eliberare Emotionala (EFT) - increderea din varful degetelor"

Dan04 November 2017 07:37Raspunde

Cam peste tot se discuta ca trebuie sa fie acreditat terapeutul in EFT. Tu, cel/cea care ai scris articolul, ce incetelegi prin acreditare?

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101