Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Daca eviti glutenul, dar iubesti painea, iata 3 alternative mai sanatoase

Daca eviti glutenul, dar iubesti painea, iata 3 alternative mai sanatoase

Multe persoane aleg sa renunte la gluten din diferite motive. Iata cateva informatii care ar putea sa te faca sa mai dai o sansa painii.

Multe persoane aleg sa renunte la gluten din diferite motive: au intoleranta la gluten, vor sa slabeasca ori s-au convins, pur si simplu, ca nu este sanatos.

Inainte de a lua o decizie finala in privinta graului, iata cateva informatii care ar putea sa te faca sa mai dai o sansa painii:

1. Fii selectiv

Multi experti care recomanda renuntarea la gluten sustin ca graul antic avea mai putin gluten decat graul modern si ca, prin urmare, graul antic ar fi mai bun decat graul actual. Dar ...este oare sigur ca glutenul este cel responsabil pentru "sensibilitatea la gluten"?

Un studiu a comparat graul antic, kamut, cu cateva varietati de grau modern. Rezultatele au aratat ca graul vechi, kamut, contine, de fapt, de doua ori mai mult gluten A-gliadina decat graul modern.

Kamutul, cu o cantitate dubla de gluten, s-a dovedit ca reduce inflamatia de doua ori mai mult decat graul modern, reducand in acelasi timp glicemia si colesterolul.

Încearcă Pastele Fără Gluten din magazinul nostru verde viu!

 

Un raport publicat in "Revista de agricultura si chimie alimentara" a aratat ca un occidental obisnuit a consumat cu 40 kg mai multa faina de grau in 1900 decat in 2008, ceea ce sugereaza ca raspandirea bolii celiace si a sensibilitatii la gluten ar putea, de fapt, sa nu aiba legatura cu glutenul.

Sfaturi practice: Varietatile stravechi de grau includ einkorn, emmer si kamut si au dovedit o activitate antioxidanta mai mare decat graul modern, fiind produse bune pentru inceput, mai ales ca, de regula, nu sunt supuse procesarii industriale. 

Dar nu toate tipurile de grau modern sunt la fel. Alacul este mai usor de digerat pentru ca are cu 40% mai putini antinutrienti de tipul acizilor fitici, spre deosebire de graul obisnuit. Anti-nutrientii protejeaza cerealele, fasolea, semintele si nucile de bacterii. Incoltirea graului este o alta tehnica prin care se pot descompune antinutrientii, facand painea mai usor de digerat.

Secara are un indice glicemic mai redus si este mai indicata pentru cei care au probleme cu glicemia.

alternative la painea cu gluten

2. Consuma grau fermentat

Este adevarat ca glutenul din grau este o proteina greu de digerat, insa istoria arata ca ne-am adaptat destul de bine sistemul digestiv pentru a o procesa. Un studiu nou efectuat la Universitatea din Utah a descoperit dovezi care arata ca primii oameni consumau plante de tip C-3 precum graul si orzul, de cel putin 3.4 milioane ani - nu doar de 10 000 de ani, asa cum se afirma de obicei.

In ceea ce priveste adaptarea noastra la grau, acest lucru nu se poate pune la indoiala. Sunt studii care au descoperit microbi care produc enzime specifice pentru descompunere graului in gura, esofag, stomac, precum si in intestinul gros si subtire. In intestinul subtire exista si enzime care descompun glutenul A-gliadina, greu de digerat.

Sfaturi utile: Primii brutari au descoperit ca fermentarea fainii de grau cu bacterii benefice facea graul mai usor de digerat. Multe studii au aratat ca painea cu maia reduce continutul de gluten al painii.

De fapt, cand au servit acest tip de paine unor persoane cu simptome de boala celiaca, acestea nu au prezentat nici o crestere a inflamatiei intestinale. Acest lucru nu inseamna ca persoanele care sufera de boala celiaca pot consuma fara griji paine cu maia, insa pentru cei cu sensibilitate la gluten, painea cu maia este o optiune excelenta pentru inceput.

 

3. Daca nu stii ce contine, nu-l consuma

Nu te-ai intrebat niciodata cum de painea de la magazin poate ramane "proaspata" saptamani intregi, iar painea facuta in stil traditional la brutarie sau cea facuta in casa se intareste in doar cateva zile?

Painea moderna este plina de afanatori si conservanti care mentin painea proaspata si rezistenta la mucegai mai multe saptamani. Pe langa chimicalele si zaharul adaugat, cele mai periculoase sunt uleiurile. Majoritatea produselor de panificatie contin uleiuri, acestea fiind cheia prospetimii, a elasticitatii si a termenului mai lung de garantie.

Uleiurile folosite sunt de regula uleiuri rafinate, tratate, fierte, care seamana, in urma acestor procesari, prea putin cu produsul initial, obtinut prin presarea semintelor sau a plantelor.

Uleiurile presate la rece devin foarte repede rancede la contactul cu aerul si nu pot fi folosite pentru copt, pentru ca favorizeaza dezvoltarea bacteriilor nocive.

Sa nu uitam ca organismul uman este alcatuit din celule, dintre care 90% sunt bacterii si numai 10% sunt celule umane - iar daca aceste 90% raspund de imunitatea corpului, de starea de spirit si de functiile importante ale organismului, nu ar trebui sa consumam ceva care sa poata fi digerat atat de om cat si de bacterii?

Aditivii si uleiurile adaugate transforma un aliment intr-un produs procesat. Un studiu a descoperit ca persoanele care au consumat alimente procesate prezentau un risc de 141% de grasime abdominala, tensiune marita, colesterol marit si glicemie marita. Cand acestea au urmat o alimentatie fara produse procesate, dar cu grau integral, acest risc a scazut cu 38%.

Sfaturi utile: Ingredientele unei franzele normale si sanatoase ar trebui sa arate cam asa: grau integral organic, apa, sare, drojdie - fara uleiuri adaugate.

In ceea ce priveste restul de ingrediente potential toxice pentru corp, zahar sau indulcitori, e mai bine sa fie evitate, chiar si cele naturale, ca mierea sau molasa. De asemenea, e bine sa se evite produsele de panificatie ce contin ingrediente necunoscute. Daca nu stii ce contin, probabil ca e mai bine sa nu le consumi.

Descoperă sortimentele de făină din magazinul VVV!

SURSE

http://www.mindbodygreen.com/0-27128/not-into-going-gluten-free-3-gut-friendly-ways-to-bring-back-bread.html

#alimente procesate #enzime digestive #faina #gluten #grau #grau incoltit #paine #paine cu maia #sensibilitate la gluten

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce se intâmpla daca renunti la a mai consuma pâine alba
De ce painea si carbohidratii rafinati creeaza dependenta
Glutenul, un pericol nebanuit
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101