Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Legatura evidentă dintre alcool si cancer: 7 tipuri de cancer ale caror cauză posibilă este alcoolul

Legatura evidentă dintre alcool si cancer: 7 tipuri de cancer ale caror cauză posibilă este alcoolul

Consumul aparent inofensiv al paharului zilnic de vin sau a halbei de bere poate sa aiba consecinte grave.

Cercetari recente arata ca alcoolul este strans asociat cu 7 tipuri diferite de cancer, printre care cancerul la san, la colon si cancerul la ficat.

Recenzia stiintifica, publicata in revista de profil Addiction (Dependenta), declara ca relatia dintre alcool si cancer nu mai poate fi ignorata. Recenzia a examinat cercetari efectuate pe parcursul a 10 ani, conduse de Fondul Mondial de Cercetare pentru Cancer, Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului, departamentul pentru cancer al Organizatiei Mondiale de sanatate si altele, dupa cum se arata in publicatia The Guardian.

Jennie Connor, fost Director al Departamentului de Medicina Sociala Preventiva a Universitatii Otago din Noua Zeelanda si autorul studiului, a declarat:

“Exista dovezi ferme ca alcoolul cauzeaza cancer in sapte zone din corp si posibil si in altele … Chiar si in lipsa unor informatii complete despre mecanismele biologice implicate [legat de felul in care alcoolul cauzeaza cancer], dovezile epidemiologice sprijina ideea ca alcoolul cauzeaza cancer orofaringian, la laringe, esofag, ficat, colon, rect si san.”

legatura alcool cancer

Desi cetateanul obisnuit nu este constient de aceasta legatura, Programul National de Toxicologie a Departamentului de Servicii Sociale de Sanatate SUA include bauturile alcoolice pe lista carcinogenilor umani cunoscuti.

Connor adauga ca alcoolul probabil cauzeaza si cancer la piele, la prostata si pancreatic. Trebuie mentionat si faptul ca riscul de cancer cauzat de alcool este dependent de doza, adica riscul creste proportional cu doza consumata.

Cantitatile recomandate in prezent sunt de maxim 1 bautura alcoolica pe zi pentru femei si maxim 2 bauturi pentru barbati. 1 bautura este echivalenta cu 360 ml bere sau vin si 45 ml bauturi spirtoase.

Depasirea acestor limite poate avea consecinte: consumul a 3.5 bauturi poate dubla sau chiar tripla riscul de cancer de gura, faringe, laringe si esofag. Poate mari, de asemenea, si riscul de cancer la colon, rect si san de 1.5 ori.

Alte organe afectate includ ovarele, stomacul, uterul, vezica si rinichii, precum si sistemul limfatic.

Cum cauzeaza alcoolul cancer

Bauturile alcoolice contin etanol, care este descompus de ficat si bacteriile din tractul gastrointestinal in acetaldehida, un carcinogen genotoxic.

Substanta toxica impiedica celulele sa se repare singure si stimuleaza chiar un ritm de crestere a celulelor hepatice mai rapid decat cel normal, ceea ce poate duce la o exprimare anormala a genelor continute de aceste celule noi.

Procesul de digestie a alcoolului genereaza si specii de oxigen reactivi (radicali liberi), care afecteaza ADN-ul, proteinele si grasimile din corp si determina dezvoltarea cancerului.

In plus, alcoolul impiedica absorbtia de nutrienti, printre care vitamina A, folat, carotenoide, importante pentru productia si mentinerea ADN-ului. Are chiar abilitatea de a mari nivelul hormonal, ducand la aparitia unor cancere sensibile la estrogen, cum ar fi cancerul la san si cel ovarian.

Si, in cele din urma, procesele de productie al alcoolului dau nastere unor substante nocive, ca nitrozamine, fibre de azbest, fenoli si hidrocarburi.

Parerea expertilor

Legatura dintre consumul de alcool si cancer este limpede pentru experti, insa populatia este mai greu de convins.

Dr. Jana Witt, statistician medical la Centrul de Cercetari pentru Cancer al Angliei, a declarat: “Stim ca noua din zece persoane nu sunt constiente de relatia dintre alcool si cancer. Iar aceasta recenzie este o dovada in plus ca aceasta legatura exista.”

Un studiu efectuat de organizatia doctorului Witt a descoperit ca numai 1 din 5 participanti la sondaje au stiut ca alcoolul poate cauza cancer la san, in timp ce 4 din 5 au inteles legatura dintre consumul abuziv de alcool si cancerul la ficat.

Poate dura intre 10-15 ani de abstinenta pentru ca riscul marit de cancer sa atinga un nivel sigur, deci nu este niciodata prea tarziu sa renunti la acest viciu.

In plus, consumatorii inraiti de alcool au si alte dependente la fel de nocive, cum ar fi fumatul, care nu face decat sa accentueze riscul de cancer asociat cu alcoolul. Consumul de alcool asociat cu fumatul mareste riscul de cancer mult mai mult decat o fac fiecare dintre aceste doua vicii luate separat.

Iar cancerul nu este singurul risc. Consumul regulat de alcool si in exces poate mari si riscul de boala cardiaca si de ficat, de accident vascular si de pancreatita.

Sfatul medicului

Daca vrei sa consumi o bautura alcoolica ocazional, opteaza pentru acele bauturi care contin compusi anticancer, cum ar fi vinul, care contine resveratrol si alege bauturile cu continut redus de alcool, ca berea, cidrul si vinul.

Desigur, iti poti oricand intretine musafirii si cu sucuri naturale sau smoothie-uri deosebite, in loc de bauturi alcoolice.

Ca sa nu fii tentat sa bei cand iesi in oras, mergi in localurile care nu servesc bauturi alcoolice, iar acasa e bine sa-ti golesti raftul de bauturi, pentru ca, daca nu ai bautura la indemana, nici nu vei fi tentat sa o consumi.

Iar daca stresul este motivul care te indeamna sa apelezi la o bautura ocazional, incearca sa o inlocuiesti cu un ceai relaxant sau o baie fierbinte.

 

SURSE

http://dailyhealthpost.com/alcohol-and-cancer/

#alcool #cancer #dependenta #fumat

Ce au mai parcurs alti cititori...

Efectele abuzului de alcool
GcMAF,un tratament anticancer controversat
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101