Invatam impreuna

Efectele abuzului de alcool

Sunt oameni care considera ca un pahar de vin rosu este bun pentru sanatate. Indiferent de argumentele aduse in sprijinul acestei afirmatii, excesul de vin rosu poate avea consecinte nefaste.

Alcoolul poate afecta abilitatea de a lua decizii si capacitatile motorii. Este un factor de influenta frecvent intalnit in cazul accidentelor de masina, a comportamentelor violente, a sarcinilor neplanificate si a bolilor cu transmitere sexuala. Consumul excesiv de alcool poate duce la intoxicatia cu alcool, care are efecte grave asupra sanatatii si poate ameninta chiar si viata, daca nu se iau masuri in timp util.

Ce este intoxicatia cu alcool?

Intoxicatia cu alcool afecteaza negativ corpul si poate bloca anumite regiuni ale creierului care controleaza functiile de baza pentru mentinerea vietii, ca respiratia, ritmul cardiac si mentinerea temperaturii corporale. Intoxicatia cu alcool este favorizata de urmatoarele situatii:

Simptomele intoxicatiei cu alcool

Intoxicatia cu alcool are consecinte grave, de aceea este important sa fii informat, pentru a fii constient de simptome. Iata cele mai comune semne ale intoxicatiei cu alcool:

Lipsa de coordonare

Maini reci, moi, piele albastra din cauza hipotermiei

Voma repetata si/sau incontrolabila

Respiratie neregulata sau lenta (sub opt respiratii pe minut sau peste 10 secunde intre respiratii)

Convulsii

Confuzie, inconstienta, apatie (sau stare de constienta, dar lipsa de reactie) si uneori coma

Daca observi oricare dintre aceste simptome, solicita ajutor de urgenta.

Factori de risc pentru intoxicatia cu alcool

In general, femeile sunt mai vulnerabile la intoxicatia cu alcool si simt efectele mai rapid decat barbatii, chiar daca au aceeasi greutate. Din pacate, efectele pe care alcoolul il are in corpul femeilor sunt si mai de lunga durata. Acest lucru are cauze fiziologice, precum:

Acest lucru nu inseamna ca barbatii sunt mai protejati contra riscului de intoxicatie cu alcool. Iata o lista de factori care pot afecta reactia corpului la alcool, indiferent ca este vorba de un barbat sau de o femeie:

Mancarea

Nivelul de alcool este de trei ori mai mare la persoanele care beau pe stomacul gol decat la cei care au mancat inainte de a consuma alcool. Mancarea joaca un rol semnificativ in absorbtia alcoolului in corp, pentru ca il dilueaza pe masura ce stomacul se goleste in intestinul subtire, in care alcoolul este absorbit.

 

Originea asiatica

50% dintre asiatici au probleme cu metabolizarea alcoolului datorita lipsei unei enzime a ficatului, necesara in procesarea substantei.

Probleme de sanatate

Cei ce sufera de diabet ar trebui sa evite alcoolul, pentru ca acesta poate afecta glicemia din sange. Consumul de alcool poate interactiona si cu medicamentele de diabet.

Medicamente

Medicamentele pot atenua efectele alcoolului, lucru ce poate favoriza consumul in exces de alcool.

Cantitatea de alcool, frecventa, varsta si istoricul familial sunt si acestia factori de risc.

efectele abuzului de alcool

Alcoolemia din sange: cand este prea mare?

Alcoolemia, sau concentratia de alcool din sange, se refera la cantitatea de alcool prezenta in sange. Se exprima prin cantitatea de etanol masurata in grame la 100 mililitri de sange sau 210 litri de respiratie. Alcoolemia poate fi masurata printr-un test de respiratie, o analiza de sange sau o proba de urina.

De exemplu, o alcoolemie de 0.10 inseamna ca 0.10%  din cantitatea de sange, pe volum, este alcool. Conform legii din Romania, limita alcoolemiei este de 0.2 g/l iar depasirea ei, conform Codului Rutier, atrage raspunderea penala. 

Cat alcool contin bauturile pe care le consumi?

In general, printr-un consum moderat de alcool se intelege o bautura pe zi pentru femei si doua pentru barbati.

O bautura alcoolica standard contine 18 ml alcool pur, ce poate fi regasit in mai multe tipuri de bauturi, precum:

In functie de firma si tipul de bautura, acestea pot varia ca si continut de alcool:

- Bere "veche" (lager):

            - Light - 4.2 % alcool

            - Normala - 4.5 % alcool

            - Rece (Ice) - 5.5 % alcool

            -  Ale - 6.5 % alcool

- Vinuri:

            - Chardonnay - 12.5 % alcool

            - Alte vinuri albe - 10 % alcool

            - Vin rosu  - 13 % alcool

            - Vodca - 40 % alcool

            - Gin - 42.5 % alcool

            - Rom - 45 % alcool

            - Tequila - 45 % alcool

            - Brandy - 42 % alcool

            - Whisky - 50 % alcool

Ca regula generala, cu cat berea este mai inchisa la culoare si mai amara, cu atat contine mai mult alcool. Vinurile rosii, pe de alta parte, contin mai mult alcool decat vinurile albe, cu exceptia vinului chardonnay. Vinurile mai dulci contin si mai putin alcool. Lichiorurile transparente contin 40 % alcool, cu exceptia alcoolului din cereale. Lichiorurile mai inchise la culoare contin mai mult alcool, asa cum e cazul vinurilor rosii, in timp ce cele mai dulci contin mai putin.

Posibile complicatii

Netratata, intoxicatia cu alcool poate avea urmari neplacute pentru o persoana:

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

#alcool #cancer #deshidratare #magneziu #moderatie #vitamina C

Ce au mai parcus alti cititori...

6 motive pentru care MERITA SA RENUNTI LA ALCOOL, cel putin pentru 30 de zile

6 motive pentru care MERITA SA RENUNTI LA ALCOOL, cel putin pentru 30 de zile

Legatura evidentă dintre alcool si cancer: 7 tipuri de cancer ale caror cauză posibilă este alcoolul

Legatura evidentă dintre alcool si cancer: 7 tipuri de cancer ale caror cauză posibilă este alcoolul

Efectele consumului si renuntarii la alcool reflectat in fotografii

Efectele consumului si renuntarii la alcool reflectat in fotografii
Adaugă comentariul tău
Primesti saptamanal
inspiratie verdevie
Copyright 2019 Viata Verde Viu. Toate drepturile rezervate.