Renuntarea la alcool ar putea fi schimbarea cu impactul cel mai mare asupra sanatatii tale. Pe termen scurt, abstinenta de la alcool mareste productivitatea si puterea de concentrare; pe termen lung, mareste imunitatea. Alcoolul este mult mai prezent in vietile oamenilor decat ne dam seama.
Multe evenimente sociale se invart in jurul alcoolului - aniversari si zile de nastere, seara fetelor, seara baietilor, vernisaje...si lista poate continua. Incepi cu un pahar, dar ajungi usor la 2 sau la 3, chiar si cand esti moderat. Bautura a devenit un element nelipsit din evenimentele sociale si multa lume simte presiunea celor din jur pentru a participa la consumul ei.
Conform Centrului de Prevenire si Control al Bolilor, rata decesului din cauza alcoolului a crescut de la 7.1 in 1999 si 7 in 2006, la 8.5 la 100 000 oameni in 2014 - un motiv puternic pentru a ramane treaz!
Iata cateva avantaje imediate ale abstinentei de la alcool pentru cel putin 30 de zile:
Dispozitia
Stiti cum se spune: "O bautura te face sa te simti mai bine". Ei bine, nu si a doua zi, mai ales daca exagerezi. In mod evident, nu te mai simti la fel de bine cand te doare capul, iti este greata, esti deshidratat si ai o stare generala de rau. De altfel, chiar daca nu suferi de mahmureala, corpul tau tot resimte efectele consumului de alcool. Abstinenta pe o perioada de cel putin 30 de zile face minuni pentru starea de spirit.
Citeste si articolul: Efectele consumului si renuntarii la alcool reflectat in fotografii
Productivitatea
Abstinenta inseamna ca e posibil sa pierzi cateva iesiri cu prietenii, insa scapi si de zilele in care te vei simti rau - zile in care ai putea face ceva productiv. Poti vizita un magazin la care iti doreai de multa vreme sa ajungi, iti faci ordine prin casa, raspunzi la emailuri, iti vizitezi prietenii sau familia, citesti o carte sau mergi la sala. Posibilitatile sunt nesfarsite! Si, daca tot renunti la anturajul in care se consuma alcool, ai putea incerca sa-ti largesti cercul de prieteni si/sau sa aprofundezi unele relatii existente.
Sanatatea
Te-ai uitat vreodata in oglinda dupa o noapte in care ai consumat alcool? Apar pungi sub ochi, obrajii sunt umflati, iar pielea este terna. Corpul uman este alcatuit din 70% apa, iar un corp sanatos depinde de ea. Alcoolul deshidrateaza si epuizeaza corpul. De asemenea, interfereaza cu caile de comunicare ale creierului si, in timp, afecteaza inima si ficatul.
Banii
Se stie ca barurile sunt scumpe, insa s-ar putea sa te surprinda cat de mult ai putea economisi renuntand cu totul la frecventarea lor. Chiar si la restaurant, multa lume comanda ceva de baut. In loc sa mananci in oras, poti merge in vizita la prieteni unde sigur vei consuma gustari, dar nu va trebui sa platesti pentru ele!
Respectul de sine/Increderea de sine
Faptul ca nu ai nevoie de o bautura ca "sa prinzi curaj" si sa te destinzi este un sentiment foarte placut si mareste semnificativ increderea de sine. Este surprinzator cat de multi oameni considera ca se pot distra numai cand beau. Respectul de sine apare atunci cand esti fidel principiilor tale si nu te supui dorintelor celorlalti. In plus, iti vei aminti conversatiile cuvant cu cuvant!
Timp/Energie
Decizia de a iesi cu prietenii dupa munca va da tonul intregii seri. Nu mai poti merge la sala dupa doua pahare de vin si nici nu mai ai dispozitia necesara pentru yoga, gatit sau treburi casnice.
Noptile pierdute si diminetile in care te trezesti tarziu iti consuma din timp, iar consumul abuziv de alcool iti epuizeaza rezervele de energie. O pauza de alcool iti va da ocazia sa te cunosti mai bine pe tine insuti, dar si pe cei din jurul tau. De asemenea, se pare ca persoanele care se abtin de la alcool 30 de zile vor fi mult mai moderate si mai constiente de riscuri cand reincep sa il consume.
Te-ar putea interea si: Efectele abuzului de alcool
Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/01/10/6-great-reasons-to-give-up-alcohol/