Legumele fermentate sunt deosebit de importante pentru o digestie buna si o flora intestinala sanatoasa, si chiar pot face ca unii nutrienti sa fie mai biodisponibili. Colonul tau, inima, ficatul si pielea vor indragi sfecla si morcovii a caror textura si comestibilitate au fost amplificate prin procesul de fermentare, cu gustul transformat de la dulce la savuros. Atfel ca va prezentam o reteta de sfecla si morcovi fermentati.
Ingredientele pentru un borcan cu gura mare de 1,2 litri:
4 cani de sfecla curatata de coaja si tocata marunt
2-3 cani de morcovi, maruntiti
1 1/2 cani de apa
1 lingura mare de sare grunjoasa (nu iodata)
1 lingura mare de seminte de chimen
Amestecati laolalta sfecla si morcovii maruntiti intr-un bol.
Pentru a face saramura, combinati o mana de legume maruntite, apa, sare si seminte de chimion intr-un procesor alimentar/blender. Turnati in bol restul legumelor maruntite si amestecati.
Folosind o lingura si chiar cu mainile , presati bine totul intr-un borcan curat, apasand cu pumnul, pe masura ce mai adaugati din amestec. Saramura ar trebui sa acopere complet legumele. Adaugati apa daca este necesar, astfel incat sa existe un strat de lichid peste legume.
Puteti rula o frunza de varza si sa o asezati peste amestec, chiar sub capac, pentru a oferi presiune si a pastra legumele sub saramura. Insurubati capacul, dar nu strans, acoperiti cu un prosop de bucatarie si lasati borcanul pe o tava sau un platou pe masa din bucatarie pentru cateva zile la fermentat. Legumele isi vor extinde volumul pe masura ce fermenteaza, asa ca platoul sau tava vor prelua deversarea. Verificati borcanul in fiecare zi, pentru a va asigura ca legumele sunt cufundate total in saramura, si se produce un miros placut acrisor.
Timpul de fermentare va depinde in mare masura de calitatea legumelor si de temperatura la care este tinut borcanul. Cand simtiti ca legumele sunt marinate pe masura gustului vostru, mutati-le la frigider. Adaugati legumele fermentate la salatele, sau serviti-le la masa ca aperitive.
Nota: Timpul de preparare este de 45 minute plus timpul necesar fermentarii.
Alimentele fermentate sunt absolut necesare pentru a avea un sistem imunitar puternic si o digestie cat mai buna.
Asiaticii consuma la greu, de sute de ani, legume fermentate si sunt si au fost intotdeauna mai sanatosi si mai longevivi decat altii, mie imi suna a boicot la sanatatea noastra, articolul. :)
Legumele fermentate cresc riscul de cancer ! Poate va informati mai bine pe viitor inainte sa postati astfel de articole. Link : "http://nutritionfacts.org/video/is-kimchi-good-for-you/" Link : "http://nutritionfacts.org/video/carcinogenic-putrescine/" Toate alimentele fermentate sau murate sunt acide ! si cotin histamina (substanta puternic alergizanta) a carei metabolism este catre nistrosamine, substante extrem de cancerigere (vedeti dr. Calin Marginean - Cancerul, fatalitate sau vina personala). nutritionfacts.org este cea mai buna sursa de informare de pe glob la ora actuala, (este un site NON profit si este sponsorizat de cea mai mare asociatie de caritate din SUA. La nutritionfacts.org se citesc 70 de studii clinice pe zi in medie - il RECOMAND tuturor celor care doresc informatii de calitate !) Imi plac in general articolele Dvs. dar ar trebui sa fiti mai atenti. Pe curand.
De ce nu folositi denumirea romaneasca consacrata? Morcovi murati si nu fermentati?
Alimentele fermentate (crude, nu pasteurizate si nu cu otet) sunt alcalinizante si foarte detoxifiante. Ele ajuta la restabilirea echilibrului organismului cand acesta este toxic si acid. Microflora este extrem de eficienta in a se asigura ca minerale precum calciul si magneziul sunt absorbite din colon, de unde sangele le ia usor si le transporta catre celule. Avand un echilibru optim de minerale, organismului ii este usor sa se mentina alcalin. Cancerul, diabetul, parazitii si virusii nu se pot dezvolta intr-un mediu alcalin.
Mulrumesc!
Legumele fermentate sau murate sunt acide, deci nu uita?i cancerul se dezvolta numai în mediul acid.
Bunica mea punea doua betigase in cruce pentru a retine legumele sub lichid si folosea borcane cu gatul inalt ca sa nu debordeze. Foaia de varza o mentinea ca sa-i dea ansamblului o aroma delicioasa de moare.
Nu inteleg la care sfecla faceti referire!? As vrea sa incerc si eu reteta! Multumesc!
cum care sfecla?! nu è cea rosie care e comestibila? care alta sfecla cunosti?
Stimata "Luna" sunt multe persoane care consuma si sfecla alba! De aceea cer detalii!