Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Tehnica Alexander pentru ameliorarea durerilor de spate

Tehnica Alexander pentru ameliorarea durerilor de spate

Durerea de spate este o afectiune extrem de comuna, intalnita la peste 80% dintre adultii din occident la un moment dat in viata. Se estimeaza ca, in orice moment, aproximativ 31 de milioane de occidentali sufera de dureri de spate, aceasta fiind si principala cauza a dizabilitatii in intreaga lume.

Sunt multe probleme grave care pot declansa dureri cronice de spate, cum ar fi fracturile, infectia, artrita si cancerul, insa cele mai multe apar ca urmare a unor probleme mecanice dupa ani de miscari repetitive, o postura incorecta si alti factori de stres de ordin fizic (sau chiar emotional).

Anual se cheltuiesc sume impresionante cu durerile de spate, pentru medicamente, interventii chirurgicale si alte tratamente care nu dau intotdeauna rezultatele scontate. O terapie alternativa, care creste in popularitate, din motive intemeiate, este Tehnica Alexander.

A castigat multi simpatizanti pentru ca este incredibil de simpla, noninvaziva - si, cel mai important, functioneaza.

Ce este Tehnica Alexander?

Tehnica Alexander este o metoda care te invata cum sa recunosti obiceiurile ineficiente si daunatoare ce tin de miscare si care pot contribui la durerile de spate. Odata identificate, vei invata cum sa te misti corect si usor, astfel incat sa eliberezi tensiunea acumulata in corp si sa te misti cu lejeritate.

Metoda a fost dezvoltata de F.M. Alexander (1869-1955), un actor australian care suferea de laringita cronica, ceea ce il impiedica sa joace. Medicina conventionala nu a reusit sa-l ajute, insa el si-a dat seama ca punea o presiune prea mare la nivelul gatului si al corpului, ceea ce ii crea probleme.

A dezvoltat metode de a vorbi si a se misca cu mare usurinta, ceea ce a dus la imbunatatiri semnificative a starii sale de sanatate. Aceste schimbari au fost atat de evidente, incat si altii au inceput sa-l intrebe despre metodele sale si a inceput sa-i invete tehnicile lui.

Joan Arnold, profesor certificat in tehnica Alexander, explica:

"Cu totii avem miscari repetitive inconstiente. Din acest motiv, fara sa ne dam seama, punem prea mare presiune pe noi insine. Folosim mai multa forta decat avem nevoie pentru a ridica ceainicul de cafea sau ganterele. Stam cocosati cand ne asezam, fara sa ne dam seama ca felul nostru de a face lucrurile determina corpul sa arate intr-un anume fel.

Dam vina pe activitatile pe care le facem pentru problemele legate de corp - sindromul de tunel carpian din cauza muncii la computer, cotul jucatorului de tenis din cauza tenisului. Insa, de multe ori, modul in care facem ceva este motivul pentru care apare o problema, nu activitatea in sine.

Un specialist in tehnica Alexander te invata sa descoperi ce anume din activitatile tale fizice obisnuite duce la aparitia problemelor - fie ca sunt dureri de spate, de gat, de umeri, probleme de respiratie, oboseala perpetua sau dificultati in desfasurarea unei sarcini sau practicarea unui sport.

Dupa ce va analiza intreaga rutina a miscarilor - nu doar simptomul - specialistul iti va atrage atentia asupra modului in care stai jos, stai in picioare sau mergi. Iti va oferi indrumari - prin vorbe si atingeri usoare - care sa te ajute sa te misti mai liber si mai coerent."

Tehnica Alexander elibereaza durerea de spate persistenta

Multi oameni au fost ajutati de Tehnica Alexander, dar nu numai relatarile personale stau marturie eficacitatii acestei metode. In 2008, un studiu publicat in "Revista medicala britanica" a evaluat masajul terapeutic, sportul si lectiile de Tehnica Alexander pentru tratarea durerilor persistente de spate. 

Dupa un an, cei care au primit masaj nu au inregistrat nicio imbunatatire, in timp ce cei care au primit 24 de lectii Alexander au prezentat o imbunatatire semnificativa, reducand zilele cu dureri de la 21 la 3. Cei care au primit doar 6 lectii Alexander au prezentat si ei imbunatatiri, iar "Revista medicala britanica" a raportat:

" … [T]ehnica Alexander a avut rezultate mai bune decat sportul la toata seria de teste. O combinatie de sase lectii de Tehnica Alexander urmate de sport a fost optiunea cea mai eficienta si mai buna si din punct de vedere al costului."

Studii separate publicate in revista "Practica Familiei" au descoperit ca Tehnica Alexander este eficienta si in gestionarea durerii lombare. 

In acest caz, cei care au invatat Tehnica Alexander au simtit imbunatatiri mai mari decat cei carora li s-a recomandat miscarea ca tratament. Cercetatorii au explicat:

"In timp ce in privinta exercitiilor fizice au fost inregistrate mai multe obstacole, nu acelasi lucru s-a observat cu Tehnica Alexander, care "avea sens", putea fi practicata in timpul desfasurarii activitatilor zilnice dar si in timp de repaos, iar instructorii au oferit suport si sfaturi personalizate."

Tehnica Alexander pentru durerea cronica de gat si alte probleme de sanatate

In cazul persoanelor cu dureri persistente de gat de cel putin trei luni, impreuna cu dizabilitati asociate, 14 lectii de Alexander au redus semnificativ durerile de gat si dizabilitatea asociata, in comparatie cu tratamentele obisnuite. Ameliorarea durerii s-a mentinut si dupa sase si 12 luni.

Autorul studiului, medicul Hugh MacPherson, cercetator senior la Universitatea din York, Anglia, a declarat ca "Majoritatea testelor facute cu privire la durerea de gat arata ca beneficiile se pierd in timp, insa am descoperit ca, in acest caz, beneficiile s-au mentinut." Acest lucru s-a intamplat pentru ca Tehnica Alexander ii invata pe pacienti metode pe care le pot folosi singuri pentru tot restul vietii. Daca inveti sa-ti corectezi postura si miscarile astfel incat sa fie cat mai aproape de cele naturale, poti face acest lucru toata viata.

Intre timp, studiile publicate in "Revista internationala a practicii clinice" aduc si mai multe dovezi in sprijinul Tehnicii Alexander pentru durerile de spate, mentionand ca "exista dovezi ferme" pentru eficienta sa in "reducerea pe termen lung a durerii de spate si incapacitatii cauzate de durerea de spate." 

Pe langa aceasta, studiul a descoperit si dovezi moderate care arata ca lectiile de Tehnica Alexander pot imbunatati dizabilitatea asociata cu Parkinson. De asemenea, cercetatorii au observat ca tehnica se dovedeste promitatoare in tratarea unei game largi de alte afectiuni de sanatate: 

"Dovezi preliminare arata ca lectiile de Tehnica Alexander pot imbunatati echilibrul la varstnici, durerile cronice generale, postura, functia respiratorie si balbaitul … "

Se pune accent pe relatia dintre gat si cap

Tehnica Alexander pune accent pe felul in care iti mentii capul in relatie cu gatul. Un principiu de baza al programului spune ca o relatie comprimata cap/coloana va avea repercusiuni si in restul corpului. Scopul este de a reda mobilitate acestei relatii, astfel incat capul sa se balanseze usor la capatul coloanei, iar muschii gatului sa nu se incordeze inutil. Arnold a mai spus:

"Sistemul nostru neuromuscular este construit astfel incat sa lucreze in consens cu gravitatea. Echilibrul delicat al capului declanseaza raspunsul anti gravitate al corpului: o forta de opozitie naturala, care poate impinge usor in sus si face spinarea sa se lungeasca, nu sa se comprime, pe masura ce ne miscam.

In loc sa ne aplecam sau sa ne incordam intr-o postura rigida, putem invata sa mobilizam acest sistem de suport si sa-l folosim oriunde mergem - in masina, la computer sau la sala de gimnastica.

... Cu Tehnica Alexander inveti sa intelegi mult mai bine cum functioneaza corpul si cum il faci sa functioneze pentru tine. Poti exploata mai multe dintre resursele corpului si poti incepe sa descoperi placerea si confortul pe care le implica toate activitatile."

In ce consta o lectie de Tehnica Alexander?

La ce te poti astepta daca vrei sa iei lectii de tehnica Alexander? Intregul proces are scopul de a te educa sa eliberezi tensiunea si sa scapi de obiceiurile daunatoare care pot contribui la aparitia durerii. Un instructor autorizat de Tehnica Alexander in primul rand va observa postura pe care o ai si miscarile pe care le faci in mod normal. Isi va pune mainile pe gat, pe umeri si in orice alta parte pentru a afla cat mai multe informatii despre miscarile corpului.

Te va invata cu multa blandete sa te eliberezi de tensiune, iar metodele nu presupun niciun fel de manipulare agresiva. O lectie tipica dureaza intre 30 si 45 de minute si majoritatea studentilor vor lua intre 20 si 40 de lectii timp de cateva luni. La inceput sunt necesare doua sau trei lectii pe saptamana pana inveti  noua abordare fata de miscare. Pe masura ce progresezi si poti include cu usurinta noul stil de miscare in activitatile de zi cu zi, sedintele vor fi mai rare.

Trebuie sa inveti sa te misti ca atunci cand erai copil

Poti invata Tehnica Alexander si singur, insa la inceput este recomandabil sa incepi cu un instructor autorizat. Daca nu gasesti un instructor in zona in care locuiesti, poti solicita efectuarea sedintelor pe Skype sau prin alte metode de invatare la distanta.

In cele din urma, vei putea face cateva schimbari subtile si de durata pentru a corecta obiceiurile posturale incorecte, cum ar fi statul la computer, ridicarea copilului in brate sau condusul masinii.

Interesant este ca, de fapt, ceea ce se intampla este o reeducare a corpului ca sa se miste asa cum o facea in mod natural cand erai copil. Arnold explica:

"Copiii mici au o postura corecta in mod natural. Daca privesti un copil de 2-3 ani cum se misca, vei vedea o coloana foarte dreapta, incheieturi lejere si un cap mare care se misca foarte usor pe un gat mic. Un copil sanatos se plimba si se joaca cu o postura nobila. Cu exceptia defectelor de nastere, cu totii ne nastem la fel, dar, cu timpul, ne pierdem aceasta spontaneitate si lejeritate.

Folosind Tehnica Alexander, poti invata sa te debarasezi de obiceiurile daunatoare, sa devii mai constient si sa-ti refaci postura initiala prin autocontrol. Intr-un fel, inveti ceva ce corpul tau, de fapt, stie deja."

Tehnica Alexander: utila pentru muzicieni, femei insarcinate si multi altii

Tehnica Alexander este foarte apreciata printre muzicieni, in special instrumentistii care se lupta deseori cu dureri in urma utilizarii acelorasi miscari musculare in mod repetat. Interpretii vocal pot si ei beneficia de pe urma acestei tehnici, care ii ajuta sa se elibereze de tensiune si sa cante mai fluent.

Tehnica Alexander este predata la Scoala de Arta Juilliard din New York, la Colegiul Regal de Muzica din Londra si in multe alte scoli de muzica si este folosita si de muzicieni de renume, printre care Paul McCartney, Sting si dirijorul Sir Adrian Boult.

Nu este, insa, o tehnica ce poate fi folosita numai de artisti. Practic oricine se confrunta cu dureri cronice de spate poate profita de pe urma ei, inclusiv in timpul sarcinii sau al nasterii sau cei care folosesc frecvent calculatorul. Are o gama incredibil de variata de aplicatii, care explica de ce atatea persoane proeminente - de la actrita Julie Andrews la Jacqueline Kennedy Onassis si scriitorul Roald Dahl — au folosit-o.

Alte remedii pentru a ameliora durerile de spate

Cand intelegi ca durerile de spate apar ca urmare a unei posturi incorecte si a unor miscari necorespunzatoare, remediul devine clar. De asemenea, poti lua in considerare si urmatoarele solutii:

Vitamina D si K2 - Optimizeaza-ti aportul de vitamina D si K2 pentru a preveni slabirea oaselor, ceea ce ar declansa dureri de spate. Un nivel scazut de vitamina D este frecvent intalnit la persoanele care sufera de dureri lombare

Tehnici minte-corp - Cand mintea este coplesita de emotii negative, una dintre modalitatile prin care creierul le poate face fata este prin substituirea durerii emotionale cu cea fizica. Astfel, tehnici specifice pentru relatia dintre corp-minte, cum este Tehnica de Eliberare Emotionala (EFT) sau meditatia pentru constientizare (meditatia mindfulness) pot fi foarte utile pentru ameliorarea durerilor de spate.

Impamantarea - Conectarea cu pamantul, sau impamantarea, reduce inflamatia din corp si poate ameliora durerile de spate. Sistemul imunitar functioneaza la nivelul optim cand corpul are o cantitate suficienta de electroni, lucru care se obtine in mod usor si natural prin contactul picioarelor goale cu pamantul.

Studiile arata ca electronii din pamant sunt cei mai buni antioxidanti si agenti antiinflamatori puternici. Ori de cate ori ai ocazia, fa-ti timp si plimba-te cu picioarele goale afara prin iarba sau pe nisip.

Tratamentul cu K-laser - Tratamentul cu terapia laser cu infrarosu reduce durerile, inflamatia si vindeca tesuturile - atat la nivelul tesuturilor moi cat si al celor dure, inclusiv muschi, ligamente sau chiar oase.

Aceste beneficii sunt rezultatul stimularii microcirculatiei, pentru ca tratamentul stimuleaza circulatia celulelor rosii de sange in zona afectata. Circulatia venoasa si limfatica este si ea marita, precum si oxigenarea tesuturilor.

Lungimile de unda cu infrarosu folosite de K-laser permit tratarea directionata a anumitor zone din corp. Metoda K-Laser este unica in sensul ca este singura terapie cu laser din Clasa 4 care foloseste lungimile de unda cu infrarosu care permit o penetrare profunda in corp, astfel incat sa ajunga in zone precum coloana si sold.

Hidratarea - Bea multa apa pentru a mari distanta dintre discurile intervertebrale. Corpul este alcatuit in mare parte din apa, de aceea hidratarea il va mentine flexibil si va reduce rigiditatea.

Evita fumatul - Fumatul reduce circulatia sanguina in zona lombara si duce la degenerarea discurilor vertebrale.

Cum - si cat - dormi - Studiile au asociat somnul insuficient cu probleme de spate si de gat. Este important sa acorzi atentie si pozitiei de dormit. Dormi pe o parte pentru a reduce curbarea coloanei si intinde-te bine inainte de culcare. De asemenea, se recomanda un pat mai tare.

 

Sursa utilizata: http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2016/10/28/alexander-technique-back-pain.aspx

#durere #durere de spate #impamantare #masaj #Meditatia #postura #sport #stres #stres emotional #tehnica #vitamina D

Ce au mai parcurs alti cititori...

Terapii de relaxare
5 trucuri prin care inveti corpul sa arda grasimi, in loc sa le depoziteze
7 obiceiuri care dăunează sistemului imunitar
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101