Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 7 obiceiuri care dăunează sistemului imunitar

7 obiceiuri care dăunează sistemului imunitar

Iata cateva obiceiuri care te pot face sa te imbolnavesti mult mai des decat ai face-o in mod normal in aceasta perioada si la care este mai bine sa renunti.

Desi microbii se pot raspandi prin contact direct cu o persoana racita sau prin contactul cu un obiect de uz personal pe care aceasta l-a folosit inaintea ta, cei raciti nu sunt tot timpul de vina pentru simptomele pe care le poti manifesta, precum stranut, dureri in gat sau dureri in tot corpul.

Stilul de viata si alegerile alimentare pot determina daca te imbolnavesti mai frecvent decat alti oameni.

Iata cateva obiceiuri care te pot face sa te imbolnavesti mult mai des decat ai face-o in mod normal in aceasta perioada si la care este mai bine sa renunti.

1. Fumatul

Este greu de crezut ca, in ciuda binecunoscutelor consecinte asociate cu fumatul, sunt inca multi oameni care continua sa fumeze. Daca te numeri printre ei, este bine sa stii ca nicotina slabeste sistemul imunitar si transforma corpul intr-un teren propice pentru boli. Si, da, este valabil si in cazul tigaretelor electronice.

Nicotina mareste nivelul de cortizol, reducand formarea de anticorpi B si raspunsul celulelor T la antigeni. Un studiu publicat in PLOS One a descoperit ca aburul de la tigaretele electronice poate deteriora plamanii si ii face mai vulnerabili la infectii.

Varianta cea mai sigura este sa renunti la fumat.

2. Abuzul de alcool

Abuzul de alcool este fatal pentru sistemul imunitar. In primul rand, priveaza corpul de nutrienti valorosi, necesari pentru stimularea imunitatii. In al doilea rand, “alcoolul, la fel ca zaharul cand e consumat in exces, reduce abilitatea celulelor albe de a ucide microbii. Alcoolul in cantitati mari suprima abilitatea celulelor albe de a se multiplica, inhiba actiunea celulelor albe ucigase asupra celulelor de cancer si diminueaza abilitatea macrofagelor de a produce factori de necroza tumorala,” explica dr. Sears. “Deteriorarea sistemului imunitar creste direct proportional cu cantitatea de alcool consumata. Aceeasi cantitate de alcool care ar putea induce intoxicatia cu alcool poate suprima si imunitatea.”

Nu uita acest lucru cand petreci!

3. Lipsa de somn

Somnul este perioada in care corpul se reface si se vindeca. Daca nu dormi suficient de mult, corpul nu se poate pregati pentru a face fata agentilor patogeni. “Studii anterioare au asociat restrictia de somn si privarea de somn cu dezvoltarea unor boli precum obezitatea, diabetul si hipertensiunea. Altele au aratat ca somnul sprijina functionarea sistemului imunitar si ca pierderea cronica de somn este un factor de risc pentru deficienta sistemului imunitar,” raporteaza Fundatia pentru Somn din SUA.

4. Stresul

Lipsa de somn are, de fapt, aceleasi consecinte ca si stresul cronic. Chiar daca nu ne dam seama, solicitarile fizice si emotionale ale responsabilitatilor noastre zilnice ne pot epuiza sistemul imunitar si ii reduc abilitatea de a combate virusurile si bacteriile. Cand corpul trebuie sa faca eforturi constante pentru a repara daunele cauzate de stres, are mai putine resurse disponibile pentru a se apara de agentii patogeni.

Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog

5. Alimente nesanatoase

Toate alimentele procesate au adaos de zahar. “Consumul a 100 de grame de zahar (aproximativ 8 linguri), echivalentul a aproape doua doze de bautura carbogazoasa, reduce abilitatea celulelor albe de a ucide microbii cu 40%”, explica dr. Sears. Efectele negative ale zaharului asupra sistemului imunitar incep sa apara in mai putin de 30 de minute de la consum si pot dura pana la cinci ore.

Asa ca mai bine renunti la biscuitii tai preferati cand iti bei cafeaua alaturi de colegul racit.

6. Sportul in exces

Pana acum toate lucrurile de pe lista au fost evident negative, dar sportul? Ei bine, sportul in exces poate fi la fel de daunator pentru imunitate ca si absenta lui. Exercitiile care suprasolicita corpul il pot face vulnerabil in fata infectiilor, conform unei recenzii publicate in 2012 in Acta Clinica Croatica. Insa un studiu publicat in 2014 arata ca miscarea moderata si regulata poate proteja corpul de virusuri.

Asadar, sportul este bun iarna, dar nu in exces.

7. Singuratatea

Toate aceste discutii despre oamenii care pot transmite boli te-ar putea face sa te gandesti ca e mai bine sa traiesti ca un pustnic pe perioda iernii, insa izolarea este si ea la fel de daunatoare pentru sistemul imunitar. Un studiu publicat in Revista de Neuroimunologie a descoperit ca anxietatea cauzata de singuratate poate suprima sistemul imunitar si declansa stresul oxidativ sau poate mari efectul cauzat de radicalii liberi. Un alt studiu publicat in editia Stiinta Psihologica din februarie 2015 arata ca o simpla imbratisare neutralizeaza stresul si reduce predispozitia la boala.

SURSE

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0116861

http://www.care2.com/greenliving/7-habits-that-are-destroying-your-immune-system.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23540172

#obiceiuri #sezonul rece #sistemul imunitar #sport #stres #somn de calitate

Ce au mai parcurs alti cititori...

5 trucuri prin care inveti corpul sa arda grasimi, in loc sa le depoziteze
Tehnica Alexander pentru ameliorarea durerilor de spate
Unii medici sustin ca sistemul imunitar se poate reface in doar 2 minute!
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101