Un somn “prost” este o amenintare foarte serioasa pentru sanatate. Un somn “prost” duce la alterarea echilibrului hormonal si a ritmului circadian. Acest lucru accelereaza procesul de imbatranire si dezvoltarea bolilor degenerative precum cele de inima, cancer, Parkinson, Alzheimer sau osteoartrita.
1. Nutritie corecta: Alimentele bogate in zahar si carbohidrati vor dezechilibra nivelele de zahar din sange ceea ce poate determina probleme de somn. In schimb , construiti-va mesele in jurul plantelor bogate in nutrienti si grasimi sanatoase precum avocado, nuca de cocos, nuci sau seminte. Evitati stimulente precum cafeina, ciocolata sau bauturile carbogazoase cu 6 ore inainte de ora de culcare.
2. Mentineti cicluri regulate culcare-trezire. Corpul lucreaza cel mai bine in ritmuri de rutina pentru a creea obiceiuri sanatoase de dormit. Mergeti la culcare si trezitiva la aceeasi ora in fiecare noapte si dimineata indiferent de zi , chiar daca este weekend. Incercati sa nu deviati de la program mai mult de 30 de minute.
Cercetatorii au aratat ca oamenii au nevoie intre 7 si 9 ore de somn pentru o odihna optima. Fiecare ora de somn intre 9 seara si mijlocul noptii este egala cu doua ore de somn dupa miezul noptii la nivel de calitate.
3. Folositi patul doar pentru dormit. Multi oameni fac tot felul de activitati in pat . Pentru obiceiuri de somn optime, antreneaza-ti corpul astfel incat sa stie ca atunci cand te bagi in pat e timpul pentru dormit.
4. Intuneric. In absenta luminii glanda pineala produce melatonina. Melatonina este cunoscuta ca fiind cea care regleaza ciclul somn/veghe. Melatonina este produsa in glanda pineala din creier si monitorizeaza ciclurile de somn in timp ce joaca si un rol important in vindecare si in protectia impotriva oxidarii.
Orice fel de lumina poate interfera cu producerea normala de melatonina si astfel poate afecta in mod negativ orele de somn. Asa ca inchide orice posibila sursa de lumina inainte de a te culca .
5. Hidratare: Hidratarea este un element delicat. Trebuie sa te asiguri ca esti destul de hidratat cu 2 ore inainte de a te culca. Pe de alta parte , daca esti prea hidratat inainte de culcare, acest lucru va ridica nivelul hormonilor de stres si iti va umple vezica. Probabil ca vei face si cateva drumuri la baie in timpul noptii. Un alt lucru pe care il mai poti face este sa iti golesti vezica inainte de a te duce la culcare.
6. Pastreaza o temperatura racoroasa in dormitor: Atunci cand adormi, temperatura corpului tau intra in homeostaza. Daca in camera este prea cald sau prea rece acest lucru poate induce o stare de stres asupra sistemului. Cea mai buna temperatura pentru somn este undeva intre 18 si 21 de grade.
7. Un ceai de relaxare: Exista o serie de ceaiuri organice pe piata care sunt pline de plante calmante precum : musetelul, valeriana sau floarea pasiunii, plante care ajuta la relaxarea corpului in mod natural. Beti un astfel de ceai cu 2 ore inainte de culcare.
8. Suplimente cu melatonina. Aceste suplimente trebuie folosite in cazuri de „criza”. Melatonina creste capacitatea corpului de a regla ciclul natural de somn. Multe persoane relateaza ca au avut experiente pozitive cu astfel de suplimente.
9. Recunostinta: Multi indivizi permit fricii , ingrijorarii, anxietatii sa le deregleze ciclul somnului. Atunci cand practici recunostinta, acest lucru te va ajuta sa te relaxezi mai eficient. Tine un jurnal al recunostintei si scrie in el cate 3 lucruri pentru care esti recunoscator in fiecare seara.
10. Prioritizeaza: Somnul nu este un bun apreciat la adevarata lui valoare. Oricum pentru cei care inteleg importanta somnului si faptul ca multe din activitatile lor depind de un somn bun, vor pune mult mai mare valoarea pe un lucru pe care vrei nu vrei esti obligat sa il faci. Iar daca tot il faci , macar sa il faci cat de bine poti.
Si cum, de multe ori ne place sa ne simtim in siguranta cand dormim, luati-va un caine :)
Surse pentru acest articol includ:
http://www.naturalnews.com/032807_insomnia_solutions.html
http://www.naturalnews.com/033082_sleep_deprivation_stress.html
http://www.naturalnews.com - somn linistit