Opt ore de somn in fiecare noapte contribuie la protejarea sanatatii inimii tale, tin stresul sub control, protejeaza memoria, si iti ridica
starea ta de spirit. Cu toate acestea, un raport din 2009 al Fundatiei Nationale a Somnului din Statele Unite ale Americii releva faptul ca numarul oamenilor care dorm un plin de opt ore pe noapte a scazut la doar 28%. Ce e mai rau, in studiile facute este ca 67% din femei experienteaza frecvent tulburari de somn, in timp ce 43% spun ca somnolenta in timpul zilei sta in calea activitatilor lor de zi cu zi.
Adoptarea unor obiceiuri sanatoase cu privire la somn
Daca vreti sa nu mai sariti somnul, incepeti prin imbunatatirea obiceiurilor legate de somn, astfel incat sa dormiti mai bine.
Tineti-va de o ora de culcare si de trezire regulate, folositi dormitorul doar pentru somn, creati un mediu de somn specific - intuneric, linistit, confortabil si racoros.
Mentinerea unor obiceiuri sanatoase pe tot parcursul zilei poate promova, de asemenea, un somn mai bun. Reduceti din cofeina, faceti exercitii fizice regulat si petreceti cat mai mult timp in aer liber in fiecare zi .
Eliberarea stresului pe timp de noapte
Deoarece stresul este o piedica importanta in calea somnului, creand o rutina de reducere a stresului la culcare creste probabilitatea de a obtine cele opt ore de somn in fiecare noapte. Iata cinci activitati linistitoare pe care sa le aveti in vedere si sa le includeti in rutina voastra.
1) Yoga
O sesiune de yoga de zi cu zi poate ajuta la cresterea timpul total de somn la persoanele cu insomnie cronica, conform unui studiu preliminar publicat in 2004. Cand se practica inainte de culcare, pozitiile blande de yoga ajuta la detensionarea musculara si calmeaza mintea.
2) Relaxare musculara progresiva
Fiind un alt mijloc de eliberare a tensiunii musculare, aceasta tehnica implica incet incordarea si relaxare apoi a fiecarei grupe de muschi din corpul tau. Incepand cu degetele de la picioare, incordati muschii timp de cinci secunde si apoi relaxati pentru 30 de secunde. Treceti la picioare, si treptat, ajungeti pana la fata. Pentru o relaxare mai intensa, includeti respiratia adanca in exercitiu.
3) Meditatia
Cercetarea sugereaza ca persoanele cu tulburari de somn pot beneficia de pe urma meditatiei. Inainte de a merge la culcare, incercati sa dedicati cinci pana la zece minute pentru a practica meditatia simpla.
4) Imaginatia ghidata
Vizualizati-va intr-un loc linistit (cum ar fi o plaja, lunca, sau o zona de munte). Aceasta tehnica poate ademeni mintea departe de stresul care induce ganduri si acalmie. Pentru a intensifica efectele relaxante ale acestei tehnici, incercati sa va imaginati imagini, sunete, mirosuri, texturi ce le-ati putea experimenta intr-un astfel de loc. Ascultarea unui CD in timpul imaginatiei ghidate poate imbunatati, de asemenea, exercitiile de vizualizare.
5) Aromaterapie
Anumite uleiuri esentiale, cum ar fi lavanda si musetel au proprietati sedative, cunoscute pentru inducerea somnului. Inainte de culcare, incercati sa faceti o baie infuzata cu cateva picaturi de uleiuri de relaxare. Puteti adauga, de asemenea, cateva picaturi de uleiuri esentiale in uleiul de masaj preferat pentru a elimina tensiunea musculara, sau sa puneti doua sau trei picaturi de ulei de lavanda pe fata de perna si sa respirati aroma calmanta in timp ce adormiti.
Sursa:
http://www.naturalnews.com - despre somn