Durerea de spate afecteaza cel putin 8 din 10 oameni in ziua de azi. Este o problema des intalnita mai ales la occidentali.
Rapoartele arata ca:
- O jumatate dintre cei care lucreaza recunosc ca sufera de dureri de spate in fiecare an.
- Durerile de spate sunt cel mai des invocate pentru absentele motivate de la munca. De fapt, sunt al doilea motiv pentru care oamenii merg cel mai des la medic (dupa infectiile respiratorii).
- Intre 75 % si 85 % dintre persoane vor suferi de dureri de spate la un moment dat in viata lor. In cele mai multe dintre cazuri, este vorba despre o durere de natura mecanica - care NU este cauzata de o afectiune medicala grava, ca artrita inflamatorie sau fracturile.
Durerea cronica de spate a devenit o afectiune debilitanta (poate crea dizabilitati) - si costisitoare.
Prevenirea si tratarea celor mai multe boli sunt posibile fara medicamente. Acest lucru este valabil si pentru durerea de spate. Trebuie doar sa identifici cauza si sa schimbi stilul de viata si modul in care mananci si te misti.
In continuare sunt analizate cateva posibile cauze ale durerii de spate, recomandari pentru tratarea acesteia si cateva sfaturi pentru ameliorarea problemei fara expunerea la riscul efectelor secundare ale medicamentelor.
Care sunt cauzele cele mai dese pentru durerile de spate?
Accidentele si ranile suferite ca urmare a practicarii unui sport sunt cauzele cel mai des intalnite pentru durerile de spate. Insa, uneori, chiar si cele mai simple activitati sau miscari - cand te apleci sa ridici un obiect de pe jos - pot cauza dureri.
Iata cativa factori care maresc riscul durerilor de spate:
Pozitia incorecta a corpului | O forma fizica slaba datorita lipsei de activitate | Boli interne, precum pietre la rinichi, infectii, cheaguri de sange |
Obezitatea - Asa cum arata un studiu postat in Revista epidemiologiei americane, persoanele supraponderale si obeze au o prevalenta mai mare pentru durerile de spate, comparativ cu persoanele care nu sunt supraponderale.1 | Stresul psihologic/emotional | Osteoporoza sau pierderea osoasa (masurata dupa scara Z, nu dupa scara T pentru tinerii adulti) |
Stilul de viata sedentar poate mari sansele de a dezvolta dureri de spate – si nu numai
Numitorul comun al majoritatii celor care sufera de cazuri severe de durere cronica este un stil de viata sedentar. Durerile de gat, spate sau alte dureri musculare sunt in mare parte legate de distribuirea inegala a greutatii in corp, datorata serviciului sau a unei pozitii nefiresti pe perioade lungi de timp.
Sedentarismul si postura incorecta sunt factori de risc majori nu numai pentru durerea de spate, ci si pentru luarea in greutate, obezitate, probleme articulare si afectiuni ale nervilor precum sindromul de tunel carpian sau alte boli debilitante. De fapt, sederea prelungita – in combinatie cu fumatul si obezitatea – este un factor major ce favorizeaza aparitia bolilor cronice!
O analiza efectuata asupra a 18 studii a demonstrat importanta reducerii inactivitatii fizice. S-a descoperit ca persoanele care stau mai mult au sanse de doua ori mai mari de a dezvolta diabet sau boli de inima, in comparatie cu cei care stau mai putin. Acest lucru arata ca miscarea este foarte buna nu numai pentru durerile de spate, ci pentru starea generala de sanatate.
Poate cineva sa imi recomande o alifie pentru dureri de spate? Ma refer la dureri spate din pricina biroului (stat prea mult la calculator) dar ceva 100% natural, fara chimicale.. Puterea ursului e pe acolo dar parca nu ma multumeste complet...
Gama cu uleiuri esentiale Deep Blue, de la doTERRA, este special creata pt dureri de muschi si articulare, in cazul meu au avut efect maxim, si in plus sunt 100% naturale. Sanatate maxima
Am citit din curiozitate prospectul medicamentului Humira să văd de unde ați scos informația că ”Humira cauzează tuberculoză”. Din ce am învățat în facultate, singura cauză a tuberculozei este bacilul tuberculos (după cum îi spune și numele). Desigur, sunt menționate cazuri în care pe parcursul tratamentului cu Humira pacienții au prezentat unele infecții grave, precum tuberculoza. Dar, după cum scrie și în prospect, apariția tuberculozei ”poate reflecta recrudescenţa unei boli latente”. Adică pacientul avea deja bacilul latent deja prezent în corp, iar datorită bolii pentru care a luat medicamentul (de obicei autoimună) sau chiar din cauza efectelor medicamentului asupra imunității, bacilul s-a activat. ”Incidenţa infecţiilor grave a fost de 0,04 per an-pacient în cazul pacienţilor trataţi cu Humira şi de 0,03 per an-pacient de tratament în cazul pacienţilor trataţi cu placebo şi comparator activ”. Unele puncte din articol sunt foarte bune, dar vă rog să vă informați corect atunci când scrieți sau traduceți anumite zvonuri, mai ales conspirațiile de tip BigPharma și ”medicii nu vor să spună”. Nu e nicio conspirație. E la fel ca oricare alt tip de afacere. Toate companiile sunt interesate de profit și toate îți oferă ceva, un serviciu, un produs. Publicitatea costă la fel peste tot. Mediile care fac publicitate au același scop: profitul... cu orice preț. Să nu demonizăm doar industria farmaceutică. Toți demonii sunt la fel.