Cu totii cunoastem reclamele la medicamente, care prezinta cam aceeasi poveste: dupa ce admiram imaginea unei persoane care tine in mana o sticluta de pastile si pare sa duca o viata perfecta, urmeaza un anunt scurt si rapid care enumera cateva dintre efectele secundare pe care le poate avea medicamentul respectiv. Si, desi medicamentele sunt deseori necesare si utile pentru a tine sub control simptomele unei boli, au si multe consecinte si efecte secundare pe care pacientii trebuie sa le ia in considerare, sa le accepte si sa incerce sa le depaseasca.
In general pacientii sunt bine informati cu privire la posibilele efecte secundare ale medicamentelor pe care le iau – iritatie digestiva, reactii cutanate sau dureri de cap – insa rareori li se spune despre felul in care acestea le epuizeaza rezervele nutritionale din organism. Si chiar daca un deficit nutritional nu pare la fel de grav, mai ales in comparatie cu simptomele originale sau alte efecte secundare, merita totusi toata atentia. Deficitele nutritionale creaza simptome care scad calitatea vietii si pot duce chiar la boli sau alte afectiuni.
Nutrientii reprezinta baza unei bune sanatati
De multe ori consideram ca echilibrul nutritional nu este atat de important si nu prea il luam in serios. Dar adevarul este ca depozitele suficiente si echilibrate de nutrienti esentiali sunt pietrele de temelie ale sanatatii noastre. Este important sa intelegem pe deplin efectele secundare ale medicamentelor, inclusiv impactul pe care care il au asupra acestor rezerve nutritionale. Fiecare pacient ar trebui sa detina aceste informatii vitale cand ia in considerare administrarea unui medicament.
Iata trei categorii de medicamente comune si efectele secundare mai putin cunoscute ale acestora.
1. Contraceptivele orale
Utilizarea contraceptivelor orale de catre femei a dovedit ca poate epuiza rezervele corpului de sase nutrienti: riboflavina, piridoxina, folacina (acidul folic), vitamina B12, acid ascorbic si zinc. Acidul folic este o vitamina din categoria de B-uri, esentiala pentru copierea si sintetizarea ADN-ului, producerea de noi celule si intarirea sistemului imunitar. Deficitul de acid folic poate cauza defecte la nastere, de aceea este un nutrient esential pentru femeile insarcinate. Deficitul de acid folic poate, de asemenea, sa duca la anemie si produce simptome precum lipsa cronica de energie. Printre sursele alimentare de acid folic se numara spanacul, sparanghelul, lintea si migdalele.
2. Medicamente pentru arsurile gastrice
Antiacidele actioneaza prin suprimarea acidului gastric, ceea ce poate interfera cu absorbtia unor nutrienti esentiali, precum vitamina B12. B12 este esentiala pentru sanatatea nervilor si a celulelor de sange, printre alte functii care sprijina sistemele de suport ale corpului, cum ar fi producerea de ADN. Deficitul de vitamina B12 poate duce la aparitia unor simptome precum ameteala, oboseala, probleme cu nervii, pierderea vederii si depresia. Cei care folosesc astfel de medicamente ar trebui, in paralel, sa consume multe alimente bogate in B12, ca pestele sau ouale.
3. Prednison
Prednison este un medicament folosit in tratarea reactiilor alergice, a astmului, psoriazisului si a artritei, dar are si efecte secundare, inclusiv un potential impact nutritional. S-a dovedit ca Prednison impiedica absorbtia calciului de catre corp. Calciul este esential pentru formarea si rezistenta oaselor si pentru stabilizarea zaharului in sange. In lipsa unei cantitati suficiente de calciu in corp riscul de osteoporoza creste. Simptomele de deficit de calciu includ ameteala, confuzia, spasmele musculare, depresia si halucinatiile. Printre alimentele bogate in calciu se verdeturile, semintele de susan si iaurt si produse din soia, ca tofu.
Sfaturi pentru mentinerea unui echilibru nutritional
Consumul de alimente care compenseaza efectele medicamentelor este un bun inceput, insa trebuie sa consulti medicul cu privire la o posibila nevoie de suplimente nutritive. Ori de cate ori crezi ca suferi o carenta, poti face o analiza de sange. Contracareaza efectele secundare ale medicamentelor cu suplimentele potrivite si vei fi pe drumul cel bun in privinta sanatatii.
Desigur, indiferent de medicamentele pe care le iei (sau pe care nu le iei) intotdeauna este bine sa-ti hranesti corpul cu alimente sanatoase si sa consulti medicul sau farmacistul pentru a te asigura ca medicamentele luate sunt cele adecvate pentru tine.
Sursa utilizata: https://www.mindbodygreen.com/articles/here-s-what-you-need-to-know-about-medication-nutrient-deficiencies