REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Surse de vitamina B12 intr-o dieta 100% bazata pe plante

Surse de vitamina B12 intr-o dieta 100% bazata pe plante

Una dintre cele mai controversate subiecte din domeniul nutritiei este vitamina B12. Pentru fiecare blog sau website ce sustine ca a identificat surse vegane sau vegetariene ale acestui nutrient, apar altele care declara ca sursele vegetale de vitami

Unul dintre cele mai controversate subiecte din domeniul nutritiei este cel legat de vitamina B12. Indiferent cate bloguri sau web site-uri prezinta surse vegane sau vegetariene pentru acest nutrient, sunt tot atatea care sustin ca sursele vegetale de vitamina B12 nu sunt de niciun folos.

Ce sa mai inteleaga un vegan din toate acestea?

Dar sa le luam pe rand. Printre alimentele vegane considerate bune surse de vitamina B12 se numara spirulina, chlorella si alte alge de acelasi tip, iarba de orz, vlastarii, algele nori si alte tipuri de alge marine, tempeh, laptele vegetal, ciuperci, miso, alimente fermentate si drojdia inactiva. Insa multe dintre acestea sunt controversate din cauza ca vitamina B12 pe care o contin nu este o vitamina B12 veritabila, ci una analoga, despre care se crede ca nu este absorbita de corp.

Indiferent de argumentele pro si contra, un lucru este sigur: vitamina B12 este un nutrient esential pentru sanatate. Ca majoritatea vitaminelor B, este implicata in metabolizarea energiei, ceea ce inseamna ca alimenteaza corpul cu energia necesara pentru toate celelalte functii. Este necesara in productia de ADN, pentru creier si sistemul nervos, sanatatea oaselor si cea cardiovasculara.

Avand in vedere ca B12 necesita o anumita cantitate de sucuri gastrice pentru absorbtie, argumentul ca sursele de carne sunt superioare celor vegane este unul discutabil dupa varsta de 50 de ani, pentru ca la aceasta varsta oricum sucurile gastrice sunt insuficiente pentru absorbtie. De aceea cea mai buna sursa sunt suplimentele, intr-o forma cat mai usor asimilabila pentru corp (metilcobalamina).

Vitamina B12 are nevoie de cantitati minime de cobalt (de unde si denumirea de cobalamina), sucurile gastrice care sa absoarba nutrientul, dar si un ficat sanatos care sa o converteasca in forma sa utilizabila, metilcobalamina.

Drojdia inactiva contine vitamina B12 intr-o forma in care poate fi absorbita de corp. Dezavantajul este ca drojdia inactiva este sensibila la lumina, de aceea este preferabil sa fie ambalata in pungi opace, nu in cutii de plastic sau pungi transparente. Un ambalaj opac mentine integritatea continutului de vitamine din drojdia inactiva.

Drojdia inactiva poate fi presarata pe nuci si seminte si aduce la gust cu branza, sau poate fi folosita pentru sosuri de "branza" sau alte retete vegane de branza. E bine sa se verifice eticheta la achizitionare, pentru ca fiecare produs poate avea un continut diferit de vitamina B12. De regula o lingurita si jumatate de drojdie inactiva de calitate acopera nevoile zilnice ale unui adult.

Desi parerile sunt impartite in ceea ce priveste spirulina si alte alge de aceeasi categorie, iarba de orz, vlastarii, nori si alte alge marine, exista si surse vegane de vitamina B12 de incredere, printre care: alimentele fortificate, ciupercile si alimentele fermentate. Printre alimentele de baza fortificate cu vitamina B12 se numara laptele de migdale, de orez, de soia (doar daca este organica, pentru ca orice alt tip de soia este modificata genetic), laptele de canepa si de ovaz, precum si cereale si produse vegane ce inlocuiesc carnea, fortificate cu vitamina B12. O cana de ciuperci crimini furnizeaza 3 % din necesarul zilnic de B12.

Nu uita ca B12, ca si alti nutrienti solubili in apa, poate fi distrusa prin gatire, asa ca evita sa fierbi alimentele. Cel mult le poti opari foarte usor (sote). Multe website-uri sustin ca bacteriile nu pot produce vitamina B12. In realitate, insa, multe bacterii pot produce vitamina B12 (de aceea proteinele animale contin B12—bacteriile din intestinele lor sunt cele care le produc!).

De altfel, bacteriile se folosesc si in obtinerea suplimentelor cu vitamina B12. Un numar tot mai mare de studii demonstreaza ca bacteriile de acid lactic (lactobacilli) produc vitamina B12, ceea ce inseamna ca alimentele fermentate ca miso, tempeh si legumele fermentate sunt o sursa valoroasa a acestui nutrient.

Necesarul minim zilnic pentru o persoana este de cel putin 3 micrograme de vitamina B12. In contextul problemelor de absorbtie si conversie mentionate anterior, majoritatea nutritionistilor recomanda utilizarea unor suplimente zilnice de cel putin 10 micrograme sau a unui singur supliment de 2000 micrograme saptamanal.

Cele mai bune suplimente sunt sub forma de dropsuri sau spray-uri cu metilcobalamina, care se pot administra sublingual si pot ramane mai mult timp in tractul digestiv.

Este bine sa va faceti din cand in cand analizele sa vedeti care este nivelul vostru de B12 in sange si in functie de asta sa incercati mai multe surse de B12. Suntem diferiti asa ca nu exista o formula unica pentru toti.

Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/how-to-get-vitamin-b12-on-a-vegan-diet.html

#alge #ciuperci #drojdie inactiva #spirulina #veganism #vitamina b12

Ce au mai parcurs alti cititori...

10 motive pentru a consuma spirulina in fiecare zi
Top 5 surse de proteine vegetale
5 motive pentru care sa consumi alge marine
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101