Cazurile de diabet de tip 2 si de prediabet s-au dublat in occident din 1980 si pana in prezent, iar cercetatorii estimeaza ca unul din 3 occidentali vor suferi de diabet pana la mijlocul secolului. In occident, peste o treime dintre adulti sufera de obezitate.
“Diabezitatea” este un termen folosit pentru a descrie problemele de sanatate care variaza de la rezistenta usoara la insulina si supraponderabilitate pana la obezitate si diabet. Diabezitatea este principala cauza a celor mai multe boli cardiace, cancer si moarte prematura din lume.
In mod tragic, aceste afectiuni pot fi prevenite si vindecate in proportie de 100%.
Cei mai multi oameni cred ca diabetul nu se poate vindeca, ceea ce este trist, avand in vedere numeroasele implicatii printre care insuficienta renala, amputatiile, accidentul vascular si dementa. Sunt si experti care sustin ca obezitatea este greu de tratat si ca mentinerea pierderii in greutate este aproape imposibila.
Nu este o afirmatie cu care se declara de acord toti specialistii. Stiinta a dovedit ca diabetul si obezitatea pot fi prevenite cu modificari agresive de nutritie si stil de viata.
Diabetul este cauzat de cele 68 de kg de zahar si 66 de kg de faina consumate in fiecare an de un adult obisnuit in occident – o doza toxica de alimente, care duce la aparitia diabetului.
Se stie ca pacientii obezi isi pot vindeca diabetul in cateva saptamani cu bypass gastric, chiar si in cazul in care nu pierd prea multe kilograme.
De ce? Pentru ca hrana este medicament si cand elimini mancarea care te poate imbolnavi si o inlocuiesti cu alimentatia potrivita, vindecarea nu este doar posibila, ci si rapida.
7 strategii pentru a preveni, trata si vindeca diabezitatea
Iata sapte strategii care ajuta multi pacienti sa previna, sa trateze si sa vindece diabezitatea fara medicamente si fara interventii chirurgicale.
1. Renunta la zahar
O dieta plina de calorii goale usor asimilabile, zahar lichid si carbohidrati rafinati – toate fiind convertite in zahar in corp – maresc insulina, ducand in cele din urma la dezvoltarea rezistentei la insulina si la aparitia diabetului de tip 2.
Printre problemele cauzate de nivelul ridicat cronic al insulinei se numara stare de inflamatie, tensiunea marita, apetitul sexual scazut, riscul marit de cancer si depresia.
Cel mai important lucru pe care il poti face pentru a-ti reduce riscul de diabet de tip 2 si de obezitate sau sa vindeci impactul acestora asupra sanatatii este sa renunti la zahar sub toate formele sale.
2. Consuma multe alimente neprocesate si intregi
Alimentele intregi, neprocesate, echilibreaza zaharul din sange, reduc inflamatia si stresul oxidativ si imbunatatesc detoxifierea ficatului, prevenind sau vindecand rezistenta la insulina si diabetul.
Alege o varietate de fructe si legume cat mai colorate, acizi grasi omega 3, unt de cocos si ulei de masline, leguminoase, nuci si seminte. Alimentele intregi activeaza caile de comunicare ale genelor bune, promoveaza un metabolism sanatos, vindeca rezistenta la insulina si diabetul si previn bolile asociate cu inaintarea in varsta, cum ar fi diabetul si boala cardiaca.
Poti opta si pentru anumite remedii naturale pentru slabit care accelereaza metabolismul si ajuta la detoxifierea organismului.
3. Opteaza pentru nutrientii corecti
Suplimentele fac celulele mai sensibile la insulina si mai eficiente in metabolizarea zaharului si grasimilor. Combinate cu o dieta corecta si modificari corespunzatoare in stilul de viata, pot reduce glicemia si pot vindeca sau preveni diabetul. Iata un minimum de suplimente care ar trebui luate:
- Un supliment de buna calitate cu multivitamine si minerale
- 1-2 grame de acizi grasi cu omega 3
- 1 000 – 2 000 UI de vitamina D3
- 300 – 600 mg de acid alfa lipoic de doua ori pe zi
- 200 – 600 mcg de polinicotinat de crom
- fibre vegetale de calitate
În magazinul nostru verde viu gasesti o gama varianta de suplimente naturale cu vitamine si minerale de foarte buna calitate.
4. Fa miscare in mod inteligent
Nu ai nevoie sa petreci ore in sir la sala pentru a avea rezultate. Chiar si o plimbare de 30 de minute este suficienta. Cuvantul cheie cand vine vorba de orice tip de miscare este “intensitatea”, pentru a echilibra glicemia si a reduce nivelul insulinei.
Mareste-ti ritmul cardiac la 70 – 80% din capacitatea sa maxima timp de 60 de minute, de 6 ori pe saptamana. Fa cateva sesiuni de antrenament pe intervale de intensitate si exercitii cu greutati. Studiile arata ca antrenamentele pe intervale de intensitate ajuta in diabet si obezitate. In plus, ai nevoie de doar cateva minute pe zi pentru a exersa.
5. Asigura-te ca beneficiezi de suficient somn
Lipsa somnului sau somnul de proasta calitate afecteaza metabolismul, mareste poftele de zahar si carbohidrati, te face sa mananci mai mult si mareste riscul de boli, inclusiv de diabet de tip 2. Un studiu efectuat pe adulti sanatosi a aratat ca un somn de proasta calitate, chiar si pentru o jumatate de noapte, poate induce rezistenta la insulina.
De aceea somnul de opt ore ar trebui sa fie o prioritate pentru sanatate. Un ritual de somn care implica plante, liniste si intuneric sau o baie relaxanta, poate favoriza un somn de calitate.
Pentru un somn bun si odihnitor, bea o cana de turmeric latte caldut inainte de culcare. Te va ajuta sa te linistesti si sa adormi.
6. Tine stresul sub control
In situatii de stres se mareste nivelul de cortizol, insulina si compusii inflamatorii numiti citokine. Acest lucru va duce la o disfunctie a metabolismului care, la randul sau, favorizeaza cresterea in greutate si, in cele din urma, aparitia diabetului de tip 2.
Asocierile dintre stres, cresterea in greutate, tulburarile mentale si dezechilibrele glicemiei arata ca gestionarea stresului devine un component critic in ceea ce priveste obezitatea si diabetul. Nu poti elimina stresul, dar poti invata sa-l controlezi.
Meditatia, exercitiile de respiratie profunda, yoga, masajul, rasul si dansul sunt toate metode foarte bune pentru a gestiona stresul. De asemenea, exista remedii naturale antistres, care te pot ajuta sa treci cu bine peste aceste stări de nervozitate si stres.
7. Tine evidenta progreselor
Studiile arata ca persoanele care isi tin evidenta rezultatelor pierd de doua ori mai mult in greutate. Fa-ti un jurnal si tine evidenta progreselor. Poti folosi un carnetel, un tabel in Excel in computer sau orice alta varianta ti se pare la indemana.
Ce ar trebui sa notezi? Pe langa lucrurile pe care le mananci, tine si evidenta masuratorilor: greutatea, talia, indicele de masa corporala si tensiunea (optional). Multi pacienti se simt incurajati de rezultatele pe care le vad pe hartie.