Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Cum se trateaza diabetul in mod natural, din perspectiva unui medic

Cum se trateaza diabetul in mod natural, din perspectiva unui medic

Principiul de baza in tratarea diabetului este mentinerea sub control a glicemiei si prevenirea afectarii organelor de influenta zaharului. Zaharul in exces este intotdeauna nociv, chiar si pentru cei care nu sufera de diabet. Zaharul accelereaza pro

Principiul de baza in tratarea diabetului este mentinerea sub control a glicemiei si prevenirea afectarii organelor de influenta zaharului. Zaharul in exces este intotdeauna nociv, chiar si pentru cei care nu sufera de diabet. Zaharul accelereaza procesul de imbatranire prin formarea unor compusi in combinatie cu proteinele. Procesul este denumit glicozilare. Cu cat circula mai mult zahar prin corp, cu atat mai repede si mai extins se manifesta glicozilarea.

Colagenul este materialul de baza pentru tesutul conjunctiv. Vasele de sange sunt formate din tesut conjunctiv si sunt predominant alcatuite din colagen. Colagenul este foarte sensibil la zahar. Ca urmare a procesului de glicozilare, apar noi compusi, denumiti produsi finali de glicozilare avansata (AGE); acesti compusi sunt destul de stabili. AGE sunt foarte nocivi pentru intregul corp. Ei determina aparitia inflamatiei, care duce la aparitia multor probleme, declansand un lant de deteriorari in corp ce duc, in cele din urma, la moarte prin colapsul unor sisteme esentiale din organism. Bolile de inima, orbirea, disfunctia renala si amputarea picioarelor sunt de regula complicatii ce apar ca urmare a diabetului.

Glicozilarea este o problema pentru cei ce sufera de diabet. Aceasta constituie cauza tuturor complicatiilor pe termen lung ce deriva din aceasta boala. Procesul de glicozilare se produce mai repede la bolnavii cu diabet decat la cei care nu sufera de aceasta boala. Zaharul afecteaza sistemul nervos periferic, care, impreuna cu afectiunea vasculara, duce la cangrenarea picioarelor. Ochii si rinichii sunt si ei afectati de acest proces.

O alta problema este cresterea brusca a nivelului de zahar dupa masa, denumit si hiperglicemie postprandiala. S-a demonstrat ca aceste cresteri bruste ale nivelului de zahar afecteaza stratul interior al arterelor. Pentru a contracara procesul, medicii recomanda in ziua de azi medicamente puternice, cu alte cuvinte, alte medicamente pentru insulina care se iau la masa, pe langa medicamentele deja existente.

Acest lucru pare sa fie contrar logicii. De ce ar manca o persoana zahar si amidon, care oricum ridica nivelul zaharului, pentru ca apoi sa ia medicamente care sa previna acest lucru? Lucrurile pot fi facute si in alt mod. Din experienta unui medic finlandez, Antti Heikkilä, care a tratat mii de bolnavi cu diabet, reiese ca acestia pot renunta la o parte din medicamente daca reduc din consumul de zahar si amidon. Bolnavii de diabet de tip 1 pot beneficia si ei de avantajele unei diete cu consum redus de carbohidrati.

Este absurd sa stresam corpul cu un consum prea mare de carbohidrati, asa cum se recomanda in prezent. Tratamentul pentru diabet este simplu. Antti Heikkilä a publicat o carte pe acest subiect in Finlanda, acum patru ani. Asociatia Finlandeza de Diabet, precum si alte organizatii medicale, au incercat sa opreasca publicarea acesteia. Cu toate acestea, multi oameni au aflat de ea. Majoritatea experientelor sale provin din contacte cu persoane pe care doctorul nu le-a cunoscut decat pe email. Acestia s-au vindecat urmand recomandarile sale. Schimbarile pe care le-au facut au fost in mod independent. Adevarul este, de fapt, foarte simplu.

Reducerea cantitatii de carbohidrati este primul pas. Nu se stie de ce reducerea cantitatii de carbohidrati modifica in intregime metabolismul. Dupa o anumita limita, insa, schimbarea este remarcabila. Din experienta sa, limita este de 60 de grame de carbohidrati, iar in alte cazuri, chiar mai mica.

Al doilea pas are legatura cu calitatea alimentelor. Acestea trebuie sa fie cat mai dense nutritiv posibil. Multi dintre acesti nutrienti protejeaza corpul de efectele daunatoare ale zaharului. Tarile asiatice au o lunga traditie de terapie nutritionala pentru diabet. Multe dintre ierburile luate in China, de exemplu, au rolul de a echilibra zaharul din sange. Oamenii au invatat sa foloseasca ierburile fara sa stie ce efecte au acestea asupra corpului. Azi stim cum acestea contracareaza efectele diabetului. Nutrientii din plante inhiba enzima alfa glucozidaza, care descompune amidonul si dizaharidele in glucoza.

Inhibarea acestei enzime incetineste absorbtia zaharurilor.

Inhibitorii de enzime reduc in principal cresterea glucozei plasmatice postprandiale. In cazul pacientilor cu diabet mellitus care nu sunt dependenti de insulina, acesti inhibitori reduc glucoza plasmatica postprandiala cu pana la 40 - 50 mg/dL (2.2 pana la 2.8 nmol) iar hemoglobina A1C cu pana la 0.5% - 1.0%. Ierburile sunt incredibil de eficiente in tratarea diabetului.

Din pacate, cercetatorii din lumea occidentala nu au studiat beneficiile potentiale ale plantelor pana la acest nivel. Majoritatea studiilor sunt orientate in directia dezvoltarii unor substante chimice in vederea autorizarii acestora pentru vanzare. De aceea oamenii sunt incurajati de medicii care promoveaza remediile naturale sa evite alimentele procesate si sa-si gateasca singuri mancarea. Multe dintre plantele folosite in Asia sunt exotice si greu de gasit in magazine. Insa se cunosc acum si plante obisnuite care au proprietati similare.

Curcumina este o planta foarte puternica  ce inhiba foarte eficient enzima glucosidaza, pe langa multe alte beneficii pentru sanatate. Turmericul este preferat de multi si diabeticii o pot consuma zilnic. Toate plantele si ierburile contin antocianine, polifenoli, flavonoide, terpenoide si, desigur, curcuminoide. Acest lucru inseamna ca toate condimentele, ierburile, fructele de padure, fructele si legumele sunt utile in diabet. O alta planta deosebita in acest sens este maghiranul. Exista un puternic antioxidant numit pignogenol, un extract din scoarta de pin marin francez, membru al familiei antocianidinelor. In vremurile vechi in nordul Europei, oamenii adaugau pudra din scoarta de pin in faina cand era criza de cereale si aveau o sanatate foarte buna; totul s-a schimbat, insa, odata cu introducerea graului.

diabet chaga

Ciuperca Chaga, sursa foto: https://goo.gl/L1OJcG

Exista si ciuperci care inhiba enzima glucosidaza. Cele mai studiate ciuperci sunt Maitake, Reishi si Shitake, insa cu siguranta exista multe altele care au acelasi efect. Ganoderma lucidum este o ciuperca veche medicinala chineza. Se foloseste si in Siberia si Finlanda in multe scopuri. Ciuperca Chaga (Inonotus obliquus) este o alta ciuperca folosita in medicina traditionala rusa, care combate cancerul si previne formarea enzimei glucosidaza. Ciupercile Chaga sunt bine cunoscute printre finlandezii preocupati de mentinerea sanatatii. Ciupercile Chaga cresc pe scoarta mestecenilor.

[Pentru cei interesati, Dr Antti Heikkilä a publicat si versiunea engleza a cartii sale Tratarea diabetului prin nutritie.]

Surse utilizate:

1) A Negre-Salvayre et al: Hyperglycemia and glycation in diabetic complications. Antioxid Redox Signal 2009

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19489690

2) S Mäkimattila et al: Chronic hyperglycemia impairs endothelial function and insulin sensitivity via different mechanism in insulin depended diabetes mellitus Circulation 1996

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8822980

3) H E Lebovitz: Alpha-Glucosidase inhibitors.Endicrinol Metab Clin North Am 1997

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9314014

4) Z Y Du et al: Alpha-glucosidase inhibition of natural curcuminoids and curcumin analogs. Eur J Med Chem 2006

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16387392

5) S Kumar et al: ?-glucosidase inhibitors from plants: A natural approach to treat diabetes: Pharmacogn Rev 2011

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210010/

6) J Kawabata et al: 6-hydroxyflavonoids as alpha-glucosidase inhibitors from marjoram (Origanum majorana) leaves. Biosci Biotechnol Biochem 2003

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12729019

7) A Schäfer et al: Oligomeric procyanidins of French maritime pine bark extract (Pycnogenol) effectively inhibit alpha-glucosidase. Diabetes res Clin Pract 2007

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17098323

8) C H Su et al: Inhibitory potential of Grifola frondosa bioactive fractions on ?-amylase and ?-glucosidase for management of hyperglycemia. Biotechnol Appl Biochem 2012

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24033596

9) S Fatmawati et al: . Ganoderol B: a potent alpha-glucosidase inhibitor isolated from the fruiting body of Ganoderma lucidum. Phytomedicine. 2011 Sep 15;18(12):1053-5.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=PMID%3A+21596546

10) X Lu et al: Phytochemical characteristics and hypoglycaemic activity of fraction from mushroom Inonotus obliquus. J Sci Food Agric 2010

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20355042

http://www.greenmedinfo.com/blog/how-treat-diabetes-naturally-mds-perspective?page=2#sthash.ykWXVqDT.dpuf

http://www.greenmedinfo.com/blog/how-treat-diabetes-naturally-mds-perspective - diabet zahar

#cheaguri de sange #diabet #enzime #insulina #marturii #plante #zahar

Ce au mai parcurs alti cititori...

10 substante naturale ce pot vindeca diabetul de tip 1
O dieta bogata in fibre previne si chiar poate ajuta la tratarea diabetului de tip 2
Diabetul, functiile endocrine ale pancreasului si vindecarea naturala

Ce spun cititorii despre "Cum se trateaza diabetul in mod natural, din perspectiva unui medic"

Daniel28 June 2015 13:14Raspunde

F interesant articolul ref medicul finlandez care trateaza diabetul.de unde se poate procura cartea in lb engleza?

camelia09 September 2015 02:29Raspunde

De aici http://www.amazon.com/Nutrition-Therapy-Diabetes-Antti-Heikkil%C3%A4-ebook/dp/B00IDEQ1SK

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101