Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Diabetul, functiile endocrine ale pancreasului si vindecarea naturala

Diabetul, functiile endocrine ale pancreasului si vindecarea naturala

Pancreasul produce enzime pentru digestie (exocrin) si hormoni (endocrin). Pancreasul are o actiune mai mult exocrina decat endocrina. Intre 98% si 99% din pancreas este folosit pentru sucurile digestive, dar acesta mai contine si grupuri rasfirate d

Pancreasul produce enzime pentru digestie (exocrin) si hormoni (endocrin). Pancreasul este mai mult exocrin decat endocrin. Pancreasul este folosit in proportie de 98%-99% pentru sucurile digestive, dar mai contine si grupuri rasfirate de celule neuroendocrine numite insule pancreatice sau insulele lui Langerhans. Are cam 30 cm si se ingusteaza spre stanga.

Pancreasul este localizat in cavitatea superioara abdominala, spre spate, in curba in forma de C pe care o face duodenul.

Este mai usor sa-ti vindeci corpul daca intelegi cum functioneaza, insa sistemul endocrin este unul foarte greu de inteles. 

Fiziologia pancreasului endocrin – patru tipuri de celule

Insula lui Langerhans este compusa din patru tipuri de celule distincte, alfa, beta, delta si gamma.

Celulele alfa

Celulele alfa reprezinta 20% din celulele insulei. Acestea secreta un hormon numit glucagon, care este o peptida alcatuita din 29 amino acizi, care creste zaharul in sange cand este nevoie, pentru a-l mentine la un nivel normal.
Pancreasul elibereaza glucagon cand nivelul glucozei din sange scade prea mult. Glucagonul determina ficatul sa converteasca glicogenul in glucoza, care este, apoi, eliberata in sange. Un nivel ridicat de glucoza in sange stimuleaza eliberarea insulinei.

Celulele beta

Celulele beta constituie 80% din celulele insulei. Acestea produc si secreta insulina, un mic hormon proteic ce regleaza modul in care celulele din corp folosesc glucoza. 75% din aceasta glucoza se foloseste la functia creierului, iar restul pentru functionarea muschilor, productia de celule rosii si alimentarea fiecarei celule din corp.
Celulele beta mai produc si factori de crestere asemanatori insulinei (IGF-2, mai exact), care sunt disponibili in multe tesuturi ale corpului in concentratii care o depasesc cu mult pe cea a insulinei. IGF-2 are o structura moleculara si forma ca a insulinei si este implicat in crestere.

Celulele delta

Celulele delta, care constituie mai putin de 1% din insulele pancreatice, secreta somatostatina, un hormon care inhiba eliberarea hormonului de crestere  si care este secretat si de hipotalamus.

Acest hormon inhiba eliberarea de insulina si incetineste absorbtia de nutrienti din tractul gastrointestinal.

Celulele gamma (celulele F)

Celulele gamma constituie si ele mai putin de 1% din insulele pancreatice. Acestea secreta o polipeptida pancreatica ce inhiba eliberarea somatostatinei.

Celulele delta si gamma se regleaza reciproc.

Diabetul zaharat

Incepand cu 2015, diabetul este cea de-a saptea cauza a mortii in occident si numarul cazurilor este in crestere si in restul lumii. Daca s-ar adauga si bolile cardiovasculare (cauzate de diabet) si insuficienta renala, numarul acestora ar fi mult mai mare.

Sunt doua tipuri principale de diabet. Cel de tipul 1 este diabetul zaharat dependent de insulina, iar cel de tipul 2 nu este dependent de insulina si era numit pana acum “diabet cu debut la maturitate” sau “diabet cu debut la varsta adulta”, insa, in ziua de azi, datorita alimentatiei moderne, nu numai adultii sau adultii peste 40 de ani sunt diagnosticati cu diabetul de tip 2. Cel de-al treilea tip de diabet, diabetul gestational, este o afectiune temporara care poate sa apara in timpul sarcinii. Diabetul de tip 1 si 2 ajung, in cele din urma, in acelasi stadiu, desi fiecare evolueaza diferit.

In cazul diabetului de tip 1, corpul nu poate produce suficienta insulina pentru a transporta zahar la celule, unde este necesar pentru a produce energie. In cazul diabetului de tip 2, corpul produce suficienta insulina (la inceput), insa celulele dezvolta rezistenta la insulina si zaharul ramane in sange.

Tratament natural pentru diabet

Metodele alternative de tratament pentru ambele tipuri de diabet sunt similare, insa, in cazul diabetului de tip 1, sunt cateva lucruri in plus necesare, din cauza ca acesta este o boala autoimuna si endocrina in acelasi timp.

Metformina este un medicament administrat de obicei ca tratament principal pentru diabetul de tip 2, pentru ca scade nivelul de zahar din sange. Ca aproape orice alt medicament, este toxic si are multe efecte secundare.

Vestea buna este ca urmatoarele plante au dovedit ca actioneaza la fel de bine sau chiar mai bine, daca luam in considerare lipsa de efecte secundare:

- Gymnema sylvestre, sau “fructul miracol” (de mentionat ca se foloseste acest nume pentru doua plante diferite, care nu sunt inrudite intre ele), este o planta originara din padurile tropicale din sudul si centrul Indiei si din Sri Lanka. Studiile au aratat ca planta mentine zaharul din sange la un nivel sanatos.
- Cactusul cu pere tepoase, cunoscut sub numele de nopal in Mexic, are multe proprietati medicinale, inclusiv abilitatea de a scadea zaharul din sange. A facut subiectul multor studii si este folosit pentru tratarea diabetului de tip 2 in Mexic.

Alte suplimente din plante cunoscute pentru abilitatea lor de a stabiliza nivelul zaharului in sange:
- Extract de fenicul
- Momordica charantia (castravetele amar)
- Acid corosolic
- Dude

Urmatoarele suplimente pot vindeca rezistenta la insulina:
- Crom GTF
- Acizi grasi benefici cu DHA
- Glucomannan (Konjac)
- Cinnulin PF (extract hidrosolubil de scortisoara)

Poti reface celulele beta din pancreas pentru a optimiza productia de insulina cu:
- Gudmarul (Gymnema sylvestre)
- Acid R-lipoic

De retinut ca adrenalina suprima eliberarea de insulina. Unii spun sa reducem stresul, ceea ce este intotdeauna o idee buna, insa, mai important este sa putem gestiona stresul fara a ne iesi din fire.

Elemente specifice pentru tratarea diabetului de tip 1 (insulino dependent)

Avand in vedere ca diabetul de tip 1 este o boala autoimuna, pare logic sa tratezi activitatea autoimuna. Insa urmatoarele suplimente nu ar fi o idee rea nici pentru diabetul de tip 2 sau aproape orice alta boala autoimuna.

Imuno modulatori

Urmatorii pot echilibra activitatea sistemului imunitar si reduc inflamatia:
- L-carnosina
- Cetil miristoleat (CMO)
- Ginseng

Infectiile

Virusii pot fi o cauza a diabetului de tip 1 (a bolii Lyme sau a altor boli autoimune). Dar nu doar atat (corpurile noastre pot activa si dezactiva virusii in functie de sanatate si de gene si, intamplator, genetica noastra se poate modifica odata cu starea de sanatate). Candida, infectiile bacteriene, alte ciuperci, paraziti si/sau virusi pot cauza un dezastru in corpul unei persoane care sufera de diabet.

-Usturoi (antimicrobian, multe alte beneficii, si suplimentele sunt bune, dar cel mai indicat este usturoiul consumat crud, strivit)
-Frunza de masline (o planta rara care nu atinge bacteriile benefice, insa le ucide pe cele nocive)
-SF722 (antimicrobian, un antifungic eficient)
-Berberina (un puternic antimicrobian)

Alte elemente de nutritie

Foloseste pentru a proteja organele de deteriorare si a repara daunele produse de nivelul crescut de insulina, ca urmare a diabetului:

- Solutii de curatare a sangelui – cu cat sangele este mai sanatos, cu atat si corpul este mai sanatos.
- Enzime proteolitice (sau enzime sistemice) pentru descompunerea proteinei. (O mai buna asimilare a proteinelor, dar si descompunerea proteinelor virusilor!)
- Probioticele, pentru ca oricine a consumat atat de mult zahar incat sa se imbolnaveasca de diabet are nevoie de un probiotic bun pentru multa vreme!
- Coenzima Q10 poate contribui la controlul glucozei din sange si are o gama larga de alte beneficii, multe dintre acestea fiind utile in afectiunile de diabet.

Sursa utilizata: http://www.organiclifestylemagazine.com/diabetes-endocrine-functions-of-the-pancreas-and-natural-healing

#diabet #insulina #pancreas #vindecare naturala

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum se trateaza diabetul in mod natural, din perspectiva unui medic
Diferenţa dintre hipoglicemie şi hiperglicemie
Un pancreas mai slab cu doar 1 gram poate reversa evolutia diabetului de tip 2
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101