Coenzima Q10 (CoQ10) este o substanta naturala, solubila in grasimi, similara vitaminelor si care este absolut esentiala pentru sanatatea si longevitatea optima.
Cunoscuta de asemenea ca ubiquinona, CoQ10 se gaseste practic in fiecare celula a corpului, in principal in mitocondriile celulare si este o componenta vitala a lantului de transport al electronilor care genereaza 95 la suta din energia corpului prin adenozina trifosfat(ATP).
CoQ10 este vitala pentru inima
Organele cu cele mai mari cerinte de energie – precum inima, ficatul si rinichii – au cele mai inalte concentratii de CoQ10. Un nivel adecvat al CoQ10 este deosebit de vital pentru sanatatea cardiovasculara. Este deci pe cat de ironic, pe atat de tragic ca medicamentele statine care sunt prescrise pentru faimoasele beneficii aduse inimii micsoreaza producerea de CoQ10 cu pana la 40%. Pentru mai multe informatii privitoare la statine, vedeti articolul "Studiu:statinele care micsoreaza colesterolul afecteaza nervii periferici"
Pe masura ce imbatranim, pierdem mult din rezerva noastra de CoQ10, mai ales din inima. La varsta de 80 de ani, de exemplu, nivelul de CoQ10 coboara cu mai mult de jumatate. Beneficiile si protectia aduse inimii de CoQ10 includ ajutor la scaderea presiunii sanguine si prevenirea oxidarii colesterolului LDL. Eficacitatea si siguranta CoQ10 in tratamentul pentru insuficienta cardiaca congestiva au fost stabilite cu temeinicie de numeroase studii. Un studiu recent a mai gasit un lucru interesant: CoQ10 poate imbunatati supravietuirea pacientului dupa un infarct.
Alte beneficii dar si pericolele deficientei de CoQ10
CoQ10 mai este si un important antioxidant care inhiba atat initierea, cat si propagarea oxidarii lipidelor si proteinelor. In plus, ea regenereaza alti antioxidanti precum vitamina E. Un studiu recent a demonstrat ca doze reduse de CoQ10 au redus oxidarea si rupturile sirurilor duble ale ADN-ului si ca o combinatie de CoQ10 cu o dieta bogata in acizi grasi polinesaturati duce la o perioada mai lunga de viata.
Nivelele joase de CoQ10 au fost remarcate la pacientii cu cancer, in timp ce tratamentul cu CoQ10 s-a vazut ca este eficient impotriva cancerului. CoQ10 s-a mai dovedit a fi benefica pentru migrene si unele studii au indicat faptul ca ar putea ajuta la oferirea unei mai bune sanatati si functionari a creierului.
Lipsa de CoQ10 poate cauza rabdomioliza, care este descompunerea fibrelor musculare, ducand la eliberarea acestora(mioglobina) in fluxul sanguine. Adesea mioglobina cauzeaza afectiuni ale rinichilor. In mod notabil, rabdomioliza a fost adesea observata la pacientii care iau statine.
Nivele neadecvate de CoQ10 au fost observate in cazurile de insuficienta cardiovasculara cronica, stadiile terminale ale HIV si in alte boli grave.
Suplimentarea si sursele alimentare pentru CoQ10
In afara de corp, CoQ10 se mai gaseste in cantitati mici intr-o larga varietate de alimente precum: uleiul din samburi de struguri, nuci, alune de padure, fistic, patrunjel, spanac, seminte de susan, ulei de masline si avocado.
Numai sursele alimentare s-ar putea sa nu fie de ajuns pentru cei cu deficiente de CoQ10.
Din fericire nu au fost observate nici un fel de toxicitate sau efecte secundare in cazul suplimentarii CoQ10. Aceasta coenzima arata o variabilitate moderata in absorbtia ei, cu unii pacienti avand nivele bune de CoQ10 in sange la ingerarea a 100 mg/zi, in timp ce altii au avut nevoie de cu doua pana la trei ori mai multa pentru a atinge acelasi nivel de concentratie in sange.
Suplimentarea hranei cu CoQ10 a fost studiata in cazul cantitatilor chiar si de 3600 mg/zi cu efecte secundare observate doar la nivel gastrointestinal. Metoda evaluarii riscurilor la nivelul sigur observat a indicat o valoare de siguranta la ingerarea a pana la 1200 mg/zi. Cu toate acestea , recomandarea mea este de a obtine orice substanta dintr-un aliment intreg, deoarece asimilarea si metabolizarea necesita si alte elemente prezente in alimentul respectiv in forma sa integrala. Intregul este mai mare decat suma componentelor sale.
Sursele pentru acest articol includ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Coenzyme_Q10
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001505/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2001314/
http://abcnews.go.com/Health/story?id=117649&page=1
http://www.natural-remedies-review.com/coenzyme-q10.html - CoQ10
Cel mai bun produs de CoQ10 pe piata la ora actuala este COQ10 de la NEOLIFE. NeoLife foloseste tehnologii biogenice de avangarda pentru a furniza o CoQ10 naturala de calitate farmaceutica, intr-o forma cu o biodisponibilitate ridicata si in combinatie cu un profil unic de nutrienti importanti de suport corelati: Amestec exclusiv NeoLife de fito-lipide & steroli, extrasi din cereale integrale. Exclusiv amestec NeoLife de polifenoli, ce furnizeaza polifenoli naturali extrasi din alimente integrale, cu resveratrol din struguri rosii. L-cisteina, aminoacidul limitant necesar pentru biosinteza celulara a glutationului. Tehnologia de incapsulare unica: digestia incepe in numai 2 minute, usurand o absorbtie rapida.
Eu folosesc Q10 de 2 ani si folosesc de la o companie daneza care se numeste Pharma Nord. Inainte luam de la Alevia dar apoi am aflat ca ei nu au niciun studiu pe produs care sa demonstreze eficienta sa. Danezi m-au convins cu doua studii de succes pe care l-eau desfasurat: Kisel10 si Q-Symbio. Fie de la ei, fie de la altii (cum sunt posibilitatile) eu va recomand cu incredere sa luati Q10.