Hipoglicemia (concentratia prea scazuta de zahar din sange) si hiperglicemia (concentratia prea ridicata de zahar din sange) pot sa apara la oricine, insa cei mai predispusi la aceste conditii sunt diabeticii. Este important sa fie cunoscute simptomele acestora si sa se ia masuri pentru remedierea lor.
Simptomele hipoglicemiei
Hipoglicemia sau nivelul scazut de glucoza din sange, apare cand nivelul de glucoza din sange scade sub limita normala. Acest lucru se intampla atunci cand corpul primeste prea multa insulina intr-o perioada scurta de timp.
De exemplu, o persoana care a inceput de curand sa ia insulina sau medicamente cu glucoza pe cale orala a luat din greseala o cantitate prea mare. Dar si celor care nu sufera de diabet li se poate intampla. Cele mai comune simptome sunt:
- Palpitatii
- Oboseala
- Paloare
- Tremurat
- Anxietate
- Transpiratie
- Senzatie de foame
- Iritabilitate
- Furnicaturi in jurul gurii
- Crize de plans in timpul somnului
Daca hipoglicemia se agraveaza, pot sa apara si alte semne si simptome:
- Confuzie, comportament anormal sau ambele, incapacitatea de a duce la bun sfarsit sarcini de rutina
- Tulburari de vedere, cum ar fi vederea in ceata
- Convulsii
- Pierderea constiintei
Primele masuri de tratament includ administrarea de sucuri, tablete de glucoza sau orice altceva cu mult zahar si care poate fi rapid asimilat de corp, chiar si unele variante mai putin sanatoase, ca bauturi carbogazoase sau bomboane. Prioritatea este cresterea nivelului de zahar din corp cat mai repede.
Simptomele hiperglicemiei
Hiperglicemia este definita ca un nivel ridicat de glucoza in sange. Aceasta conditie este mai comuna in diabetul ne-dependent de insulina sau in cel de tip 2. Poate sa apara si in diabetul de tip 1, daca bolnavii consuma alimente bogate in carbohidrati fara sa ia suficienta insulina dupa masa. Cele mai comune simptome sunt:
- Sete accentuata
- Dureri de cap
- Probleme de concentrare
- Vedere in ceata
- Urinare frecventa
- Oboseala (slabiciune)
- Pierdere in greutate
- Zahar in sange peste 180 mg/dL
Hiperglicemia netratata poate duce la:
- Infectii vaginale si de piele
- Taieturi si rani care se vindeca foarte greu
- Vedere inrautatita
- Deteriorarea nervilor care duce la picioare reci si dureroase sau care isi pierd sensibilitatea, pierderea parului la extremitatile inferioare, disfunctie erectila
- Probleme ale stomacului si tulburari intestinale, cum ar fi constipatie cronica sau diaree
- Probleme cu ochii, vasele de sange sau afectiuni renale
Hiperglicemia poate fi greu de tratat dar nu imposibil. Primul si cel mai important lucru este modificarea dietei. Evitarea unui consum prea mare de carbohidrati la o singura masa. Iar daca se consuma, totusi, carbohidrati, acestia ar trebui sa fie complecsi si sa se consume impreuna cu legume care contin fibre. Fibrele incetinesc absorbtia de glucoza in corp.
Sursa utilizata: https://dailyhealthpost.com/hyperglycemia-and-hypoglycemia-symptoms/