Enzimele sunt in mod particular foarte sensibile la distrugerea moleculara generata de gatit. Din nefericire, precum am mai discutat si in alte articole, fiecare dintre noi primeste din nastere un cont limitat de enzime, care trebuie sa munceasca pentru a ne tine in functiune fiecare organ pe parcursul intregii noastre vieti. Singura sursa alternativa pe care o avem provine din sursele alimentare. Dar gatitul alimentelor la o temperatura de peste 42 de grade distruge enzimele.
Deci ce se intampla in momentul in care faci o retragere masiva de enzime din contul tau in cazul unui virus, sau daca faci un efort fizic marit ori esti stresat, respiri aer poluat, te enervezi foarte tare sau mananci alimente gatite? Echilibrul din contul tau de enzime scade, el nu are resurse sa se reintregeasca iar corpul tau este in faza unui faliment enzimatic.
Cand aceasta se intampla, corpul transmite un semnal de alarma catre toate enzimele din corp. Astfel el va fura enzime din glande, muschi, nervi si sange pentru a ajuta in procesul dificil digestiv. Astfel se ajunge la o deficienta de enzime in diferite organe iar oamenii de stiinta spun ca acesta este unul din motivele instalarii unor alergii si chiar boli.
Conform descoperirilor medicale facute de doctroul Edward Howell, deficienta de enzime duce la boli precum : alergii, boli de piele, obezitate, boli de inima, imbatranire si anumite tipuri de cancer.
Puterea vindecatoare a enzimelor este absoluta si demonstrata. Aproape fiecare sistem regulator din corpul nostru depinde de enzime si sufera cand acestea lipsesc : coagularea, inflamarea, vindecarea ranilor sau regenerarea tesuturilor sunt doar cateva din actiunile lor.
Singurul mod de a reintregi contul de enzime este prin alimentele vii pe care le mancam, in vreme ce aceste enzime sunt absorbite in sange si echilibreaza nivele. Pentru a urmari efectele enzimelor asupra intregului corp, cercetatorii au macat enzimele din suplimente cu vopsea radioactiva si le-au introdus in corp. Au descoperit ca aceste enzime marcate s-au regasit in ficat, splina, rinichi, inima, plamani, duoden si urina. Asa ca nu e de mirare cat de importante sunt enzimele pentru organism, facand astfel contul de enzime cel mai important cont care trebuie alimentat cat mai des.
Sursele acestui articol cuprind:
Brian Clement si Teresa Foy Digeronimo, Alimente vii pentru o sanatate optima, pag 24, Tree Rivers Press, New York 1998 - despre enzime.