Corpul uman a fost foarte eficient proiectat pentru perioade de stres si lipsuri. Lipsa hranei a fost o realitate des intalnita si corpul a dezvoltat cai specifice pentru a fi foarte eficient in perioade de post.
In perioadele de stres, pentru scopuri de supravietuire ne-am adaptat printr-o strategie de tip “lupta sau fugi” care ne forteaza sa ne activam corpurile la o foarte inalta intensitate pentru o perioada relativ scurta de timp. (citeste mai mult despre asta in articolul Raspunsul "lupta sau fugi" sau este stresul ).
Combinatia de post intermitent si exercitii fizice intense favorizeaza crearea de hormoni care imbunatatesc vindecarea tesuturilor si procesele metabolice.
Stramosii nostri de demult erau nevoiti sa se zbata zilnic pentru surse adecvate de hrana . Cel mai adesea ei mancau fructe de padure, ierburi, nuci, alune si seminte pe masura ce culegeau ce gaseau prin padure toata ziua. Câteodata , noaptea se ospatau cu vânat proaspat mâncand cel mai adesea hrana cu multe proteine si grasimi. Acest fel de dieta era dependenta de succesul la vânatoare. Postul era un mod regulat de viata pentru stramosii nostri. Acest lucru este evident datorita adaptarilor pozitive prin care trece corpul prin perioadele de post.
Postul permite corpului nostru sa intre in perioada catabolica (colaps al tesuturilor) fara a favoriza conditii de aparitie a inflamatiilor. Acest fapt permite corpului sa elimine celulele batrâne si afectate si sa le inlocuiasca cu celule noi.
Miscarea intensa ca un mod de viata
Exercitiul fizic intens era o necesitate de viata pentru stramosii nostri, pe cand goneau si omorau animalele pentru hrana. De asemenea multe popoare luptau unele cu altele in mod regulat. Stilul de viata “lupta sau fugi” era destul de evident si la deseori la intensitate maxima. Orice mai putin de atât ducea adesea la moarte sau infometare.
Acest mod de viata a produs un corp subtire si incredibil de puternic. Cei mai multi barbati aveau sub 10% din greutatea corporala sub forma de grasime, in timp ce femeile aveau intre 10-20%. Erau de asemenea capabili de efort muscular incredibil pentru a depasi obstacole folosindu-se de corpurile lor antrenate pentru lupta.
Pentru a avea o inalta calitate a vietii in secolul XXI, trebuie sa intelegem si sa actionam in armonie cu trecutul primitiv al corpurilor noastre. Postul intermitent si exercitiul fizic intens si de scurta durata sunt cerinte genetice care ajuta corpurile sa se dezvolte viguros, sa se adapteze si sa evolueze cu caracteristici de supravietuire mai bune. Aceasta include un sistem muscular puternic si dezvoltat, un sistem imunitar de otel si un tract digestiv eficient.
Postul si miscarea amplifica formarea hormonului uman de crestere
Postul intermitent pentru perioade de 12-24 de ore impreuna cu exercitiile fizice intense au un efect pozitiv asupra productiei de hormon uman de crestere(HGH, eng.). HGH este un hormon important având baza proteica si care este produs de glanda pituitara. HGH amplifica procesele de reparatie celulara care ne permit sa imbatranim frumos. HGH regleaza metabolismul pentru a arde grasimile, a construi muschii si a contracara efectele negative ale stresului.
Cercetatorii de la Intermountain Medical Center Heart Institute au descoperit ca barbatii care au postit pentru 24 de ore au avut o crestere a HGH aflat in circulatie de 2000%. Femeile care au fost testate au avut o crestere de aproximativ 1300%.
Un studiu din 2009 din British Journal of Sports Medicine(Jurnalul Britanic de Medicina Sportiva) a aratat ca acumularea de acid lactic ajuta la declansarea HGH. Acidul lactic este produs doar ca raspuns la antrenamentul anaerobic intens.
Antrenamentul aerobic de joasa intensitate si de lunga durata este catabolic prin natura sa. Aceasta inseamna ca produce o gramada de radicali liberi fara a influenta in mod seminificativ cantitatea de peptide, enzime si hormoni reparatori. Efectul net este o epuizare a resurselor corporale.
Si antrenamentul intens produce radicali liberi, dar declanseaza producerea de peptide, enzime si hormoni . Efectul net al acestui tip de antrenament il reprezinta repararea eficienta a tesuturilor dar si imbunatatirea structurii corporale si mentinerea efectelor anti-imbatranire.
Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20837645
http://www.naturalnews.com/033957_muscle_growth_proteins.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18184755?ordinalpos=2&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-04/imc-sfr033111.php