Relaxarea nu inseamna neaparat sa stai in pat si sa te odihnesti. De multe ori daca stai prea mult in pat si te uiti la televizor ajungi sa te simti mai obosit si mai stresat decat erai inainte. Tehnicile de relaxare implica strategii diverse de control a functionarii involuntare a sistemului nervos precum: presiunea arteriala, bataile inimii, respiratia si metabolismul. Pe langa acestea, tehnicile de relaxare pot influenta tensiunea muschilor, eliberarea de anxietate si imbunatatirea somnului.
Majoritatea acestor tehnici de relaxare pot fi practicate oriunde fara sa implice o aparatura speciala. Dar pentru a invata bine strategiile este indicat ca acestea sa fie practicate, cel putin pentru inceput, in locuri linistite si confortabile, fara elemente care sa ne distraga atentia.
Odata ce anumite tehnici au fost invatate, atunci vor putea fi folosite oriunde si oricand va simtiti stresati. Ele sunt disponibile nu numai in momente de urgenta dar si pentru a mentine o stare de spirit calma si sanatoasa. Bineinteles ca nimeni nu poate evita complet starea de stres de zi cu zi , dar putem sa invatam sa o controlam.
Este nevoie de putina experimentare pentru a vedea care din urmatoarele tehnici sunt potrivite pentru tine. Unele dintre ele au nevoie de perseverenta si exercitiu , asa ca nu va lasati batuti prea devreme. Incercati-le pe toate si alegeti-le pe cele care se potrivesc cel mai bine cu stilul vostru. Terapiile de relaxare va vor imbunatatii calitatea vietii, a sanatatii si a starii de bine.
Rasul
Inca de pe vremea cand Norman Cousins a scris cartea sa best seller " Anatomia unei boli", in care a descris cum a invins o boala degenerativa printr-o dieta constanta de ras, a existat un interes crescut pentru terapia curativa prin ras. Pana si cei mai vehementi contestatari au inceput incet-incet sa accepte aceasta idee.
La spitalul DeKalb din Decatur, Georgia, exista o camera a umorului, in care nu exista nici un fel de echipament medical. Doctorii le recomanda pacientilor care sunt descurajati sau cu moralul la pamant sa viziteze aceasta camera in mod frectvent ca si adjuvant important la alte cai de tratament.
Camera vesela, varuita in culori deschise, cuprinde o biblioteca video mare plina de filme de comedie si alte spectacole mai vechi si mai noi cuprinzand o lista de mari comici precum : Charlie Chaplin, Laurel si Hardy, Buster Keaton, W.C Fields, Fratii Marx, Abbot si Costello si altii. Unele rezultate au fost intr-adevar remarcabile iar multe dintre ele au fost incurajatoare. Asistentele au observat ca numai dupa ce au petrecut numai cateva ore pe zi in aceasta camera, pacientii aveau o alta pofta si dorinta de a trai , de a se face bine si a pleca acasa.
Pacientii din alte spitale in jurul lumii, de asemenea, au parte de terapie cu umor. Astfel , spitale din orase precum Orlando, Schenectady, Houston, Phoenix, Los Angeles, Stockholm sau Londra ofera terpaie cu umor. Unele spitale au descoperit ca sesiuni de grupuri in cadrul carora se spun glume, bancuri, anectode, recitarea de piese comice sau schite, dau un rezultat pozitiv prin energia rezultata din dinamica sociala.
Pe langa aceste beneficii sociale si psihologice, cercetatorii au descoperit ca exista de asemenea multe beneficii fiziologice care deriva din aceste sesiuni de ras. Presiunea arteriala este redusa si sistemul cardiovascular este stimulat. De asemenea tensiunea musculara este redusa iar sistemul respirator primeste o crestere benefica de oxigen.
Rasul afecteaza, de asemenea, producerea de endorfine care sunt sistemul natural al corpului de a controla durerea. Se pare ca muschii feteli implicati in procesul rasului, influenteaza curgerea sangelui si implicit temperatura creierului, care , in schimb, influenteaza sintetizarea de endorfine.
Exista de asemenea indicatii ca rasul stimuleaza glanda timus, ceea ce ajuta corpul sa reziste la boala.
Norman Cousins in cartea sa afirma ca numai 5 minute de gandire intensa pozitiva, pot crea o crestere in abilitatea sangelui de a lupta cu boala de 53%. Chiar si cateva minute de ras se presupune ca echivaleaza cu cateva ore de relaxare.
Asa ca incepand de azi gasiti ceva de care sa radeti in fiecare zi. O metoda buna ar fi bine daca ati putea inlocui stirile de zi cu zi, care produc efectul invers, cu un serial de comedie, care sa va dea starea de buna dispozitie, relaxare. Recomandarile mele personale ar fi : Seinfeld, Friends, Two and a half men sau seria BD (Brigada Diverse).
Imaginatia vizuala ghidata
Stim cu totii ca putem visa atat cu ochii deschisi (ziua), dar si cu ei inchisi (noaptea). Avem o lume interioara pe care o putem experimenta atat in mod pozitiv cat si negativ. Imaginatia vizuala ghidata presupune a merge in lumea aceasta interioara si a construi un loc in care sa va simtiti in siguranta si relaxati ori de cate ori va imaginati ca sunteti acolo. Ideea este de a va imagina o experienta pozitiva pentru a stopa , intrerupe, sau a preveni o reactie fizica la stres.
Pentru a face asta , trebuie sa creati o imagine pozitiva in mintea voastra unde sa va simtiti in siguranta si relaxati. Exersati vizitarea acestui loc cu mintea ori de cate ori aveti sansa. Apoi , cand sunteti stresati , puteti merge acolo cu mintea pentru a beneficia de sentimentele de bine si de relaxare pe care vi le poate oferi acest loc. De exemplu puteti folosi o astfel de imagine :
"Stau intins pe plaja unui ocean. Soarele imi incalzeste corpul. Cand soarele devine prea puternic am o umbrela pe care o trag pentru a ma proteja. Simt caldura nisipului cu degetele. Vad oceanul calm cum se misca usor si atinge malul. Pot gusta aerul de mare. Pe plaja sunt exact cati oameni trebuie. Nu sunt multi pentru a fi aglomerat , nici putini pentru a ma simti singur. Nu sunt muste sau alte ganganii. Ma simt minunat. Este un loc ideal pe care il pot vizita cu toate simturile ori de cate ori imi doresc. Chiar si cand sunt in mijlocul unui autobuz plin de oameni , cu ochii deschisi, pot vizita plaja mea linistita."
Acest loc linistit poate sa fie o plaja, sau poate pentru voi o padure, sau acasa in fata semineului , pe malul unui parau sau in parc. Nu conteaza , atat timp cat isi face treaba, dar tineti cont de aceste sfaturi.
- locul trebuie sa fie unul real. Cand esti stresat sau ai o durere,, nu poti merge pe o planeta extraterestra pentru a te linisti.
- implicati toate simturile. Folositi mirosuri, atingeri, gusturi, sunete si privelisti care va plac.
- mergeti in acest loc des. Cu cat exersati mai mult si vizualizaii si simtiti fiecare detaliu, cu ata mai bine va va servi cand veti avea nevoie.
Un alt fel de imaginatie vizuala ghidata este cateodata folosita de catre terapeuti specializati pentru a lupta cu bolile cronice. Introdusa in jurul anului 1970 pentru a ajuta atletii si muzicienii sa aiba performante mai bune, aceasta metoda a primit din ce in ce mai multa atentie datorita rezultatelor incurajatoare. Pacientii sunt invatati despre modul in care sistemul lor imunitar este influentat de boala, durere sau stres. Apoi cu ajutorul terapistului ei invata sa-si vizualizeze corpul si sa il vada cum lupta impotriva bolilor si cum acesta reuseste sa readuca sanatatea si linistea. O persoana care sufera de artrita si dureri ale mainilor, de exemplu, ar putea sa vada cum isi recapata flexibilitatea si miscarea naturala.
Respiratii adanci.
Deoarece corpul are nevoie de oxigen pentru a hrani raspunsul la stres, poti reduce sau scurt-circuita stresul pe care il simti controlandu-ti respiratia. Atletii practica aceasta tehnica de multe ori chiar inainte de inceperea cursei.
Urmati aceste instructiuni pentru a opri respiratia superficiala si rapida care insoteste de obicei raspunsul la stres.
-puneti-va o mana pe stomac.
- trageti aer puternic din partea de jos a stomacului.
- inspirati in timp ce numarati incet pana la 5
- simtiti cum va umpleti cu aer cald
- simtiti cum mana se ridica odata cu muschii stomacului
- expirati. Nu impingeti aerul afara. Lasati-l sa iasa incet pana numarati pana la 5.
- cand eliberati aerul, zambiti.
- faceti tot acest lucru de doua ori
- apoi respirati in mod normal in mod confortabil.
- repetati acest ciclu de cate ori aveti nevoie pana cand respiratia vi s-a intors la ritmul normal.
Este recomandat sa zambiti atunci cand expirati pentru ca surasul este un stimulator natural al bunei dispozitii. In timp ce zambiti este dificil sa fiti stresati. Incercati un mic experiment. Ganditi ganduri negative, rautacioase in timp ce zambiti. Nu e asa ca e dificil?
Respiratiile adanci sunt o tehnica de relaxare care poate fi folosita oricand si oriunde. Nimeni din jurul vostru nu trebuie sa stie ce faceti. Folositi-le ori de cate ori simtiti ca organismul devine tensionat datorita stresului.
Meditatia
Meditatia poate fi folosita pentru a creste eficienta respiratiilor adanci. Respiratiile adanci pot opri un raspuns la stres, dar de multe ori efortul este sabotat de un gand negativ care iti poate veni in minte. Meditatia poate contracara aceste ganduri provocatoare de stres.
Meditatia te poate ajuta sa te concentrezi in momentul prezent. Acest proces vindeca nu numai fizic dar si emotional.
La inceputul anilor '70, cei care practicau meditatia transcendentala (MT) au dorit sa li se masoare efectele din punct de vedere stiintific. Ei l-au rugat pe cardiologul de la Harvard, Herbert Benson, cat si pe un alt cercetator, R. Keith Wallace, sa-i monitorizeze in timpul meditatiei pentru a observa anumite schimbari fiziologice. Oamenii de stiinta i-au conectat pe subiecti cu electrozi si le-au recoltat mostre de sange inainte si dupa sesiunea de meditatie. Ce au descoperit a fost ca, acel calm simtit de practicantii MT, nu este numai in mintea lor dar se regasea si intr-o stare unica fiziologica diferita, de simpla odihnire a corpului sau chiar somn. Era ca si cum raspunsul "lupta sau fugi" se inversase.
Ritmul cardiac cat si al respiratiei coborasera, precum si rata in care meditatorii consumau oxigen. Mai mult, aceste schimbari au survenit la cateva minute dupa inceperea meditatiei. MT pare a fi un adevarat antidot, mereu disponibil al problemelor de sanatate create de stresul de zi cu zi.
Doctorul Benson, a mers mai departe si a inlaturat partea spirituala din meditatie. Ceea ce i s-a parut lui important era actiunea de concentrare in liniste pe care el a numit-o "raspunsul de relaxare", denumire pe care a promit-o si cartea sa publicata in 1976 care s-a dovedit un best-seller si care a influentat multi terapeuti si practicieni de-a lungul anilor.
Ca este folosita pentru relaxare si sanatate sau pentru iluminare spirituala, meditatia are nevoie de un spatiu linistit si confortabil, precum si de un efort constient de a relaxa muschii, a regla respiratia si a calma mintea. Este nevoie de un punct de concentrare. Puteti folosi un cuvant special numit mantra sau punct de focalizare, cum ar fi cuvintele "calm" sau "pace" sau va puteti directiona mintea catre o imagine mentala calma ori catre simplul ritm al propriei respiratii.
Multe programe de meditatie sunt disponibile acum, dar pentru o simpla sesiune puteti urma urmatoarele instructiuni:
- asezati-va confortabil intr-un loc linistit.
- inchideti-va ochii si respirati liber pentru cateva secunde pentru a va concentra mintea pe relaxare.
- apoi pentru a incepe expirati adanc si concentrati-va pe mantra aleasa. Spuneti cuvantul incet catre voi.
- in timp ce inspirati mintea poate avea inca ganduri stresante, dar in vreme ce expirati schimbati-va atentia inapoi spre mantra.
- faceti asta pentru o perioada intre 15 si 30 de minute. Cu timpul veti putea medita fara a avea ganduri stresante care sa va deranjeze.
- aceste momente fara stres, vor da corpului vostru posibilitatea de a se reintineri si a se calma.
Puterea vindecatoare a rugaciunii a fost sustinuta de catre toate religiile. In zilele noastre sute de milioane de oameni gasesc in rugaciune nu numai confort si relaxare dar si o sursa de putere interioara.
Doctroul Larry Dossey, autor al cartilor " Cuvintele vindecatoare" si "Puterea Rugaciunii", a cercetat efectele vindecatoare ale rugaciunii : atat rugandu-se pentru altii dar si pentru sine. In nenumarate randuri a reusit sa demonstreze ca sistemul imunitar se intareste dupa rugaciune. S-a descoperit chiar ca efectul poate fi transmis de la om la om chiar si pe distante de mii de kilometrii. In acest moment , multe alte grupuri de oameni de stiinta sunt fascinati de puterea rugaciunii si ii studiaza efectele asupra sanatatii.
La fel ca si meditatia, rugaciunea implica, intoarcerea de la lumea exterioara catre lumea interioara care poate dicta cursul sanatatii.
Biofeedback
Aceasta este o practica care ne indica dovezi concrete a influentei mintii asupra functiilor corpului. La o persoana sanatoasa, functiile fiziologice, sunt efectuate si reglate de catre creier si sistemul nervos central. Mintea insa intervine in momentul cand apare stresul ceea ce produce tensiune in corp. Biofeedback-ul te poate invata sa intervii pentru a readuce echilibrul functional al corpului.
Controlul constient al nivelelor de stres poate afecta multe functii ale corpului care pot fi in mod constant si corect masurate. Acestea sunt ritmul cardiac, temperatura pielii, presiunea sanguina, tensiunea musculara si undele creierului. Echipamentele care masoara toate aceste functii includ electroencefalograma (EEG) care inregistreaza undele nervilor si a creierului; electromiograma (EMG) care inregistreaza tensiunea muschilor si altele.
Cand sunt legate de corp, aceste instrumente transmit informatia prin semnale care pot fi usor interpretate. De exemplu, cand aparatul intercepeaza o tensiune a muschilor, un semnal rosu se aprinde sau un semnal sonor se declanseaza, care atentioneaza despre ce se intampla in interior. Atunci vei incepe sa folosesti anumite tehnici pentru relaxare a muschilor. Diferitele tehnici de relaxare folosite complementar cu biofeedback-ul sunt : exercitii de relaxare si autosugestie , imaginatie vizuala ghidata, meditatie si rugaciune.
Biofeedback-ul are multe aplicatii. Este folosit ca un tratament eficient al problemelor de comportament, anxietate, depresie, fobie, insomnie, dureri de cap tensionate. Dar poate fi folosit de asemenea pentru a trata boli care sunt considerate de unii a fi psihosomatice : astm, ulcer, colita, diaree, aritmie cardiaca, hipertensiune sau migrene. Biofeedback-ul poate ajuta oamenii cu probleme neuromusculare si poate avea un efect important in cunoasterea propriului creier.
Conexiunea Minte/Corp
Multi sceptici incep sa accepte aceasta legatura, in baza a tot mai multe dovezi stiintifice. Cercetarile au reusit sa dovedeasca de exemplu ca pacientii de cancer care au primit suport de la un grup , pot trai de doua ori mai mult decat cei care nu au primit aceasta afectiune. Alte cercetari au aratat ca hipnoza poate grabi vindecarea arsurilor , ca rasul poate creste functiile sistemului imunitar si ca diabeticii isi pot cobori nevoia de insulina prin metode de relaxare. Toate acestea nu inseamna ca oamenii se pot vindeca singuri de cancer si de alte boli folosindu-si doar mintea. Nici nu insemna ca boala este numai in capul nostru si ca ne provocam bolile singuri. Dar cu siguranta intelegem ca sentimentele si emotiile ne influenteaza sanatatea si ca sistemul de vindecare a corpului nostru este mult mai puternic decat am indraznit vreodata sa ne imaginam.
In final trebuie sa intelegem ca gandurile, sentimentele si atitudinea noastra ne pot impinge ori spre boala ori spre sanatate.
Surse pentru acest articol cuprind :
Brian Clement si Teresa Foy Digeronimo, Alimente vii pentru o sanatate optima, pag 80-89, Tree Rivers Press, New York 1998 - relaxare