Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Tapioca, o planta cu beneficii uimitoare

Tapioca, o planta cu beneficii uimitoare

Printre beneficiile pentru sanatate ale tapiocai se numara abilitatea de a favoriza pierderea echilibrata in greutate, stimularea circulatiei si cresterea numarului de celule rosii, protectia oferita contra defectelor la nastere, imbunatatirea digest

Printre beneficiile pentru sanatate ale tapiocai se numara abilitatea de a favoriza cresterea echilibrata in greutate, stimularea circulatiei si cresterea numarului de celule rosii, protejarea contra defectelor la nastere, imbunatatirea digestiei, reducerea colesterolului, prevenirea diabetului, imbunatatirea activitatilor metabolice, mentinerea densitatii minerale osoase, prevenirea bolii Alzheimer, protejarea sanatatii inimii si mentinerea echilibrului lichidelor din corp.

Tapioca este un extract de amidon delicios din planta cassava. Cea mai frecventa utilizare a sa este in budinca de tapioca, insa elementele plantei se folosesc in anumite culturi si ca bomboane sau gustari dulci. Partea care se foloseste din planta de cassava este radacina, din care se obtine tapioca si in prezent planta se cultiva pe intreg globul pamantesc.

Planta este originara din America de Sud, mai exact din nord-estul Braziliei, unde este numita simplu cassava,  in alte locuri de pe planeta este cunoscuta sub alte denumiri, cum ar fi manioc, yucca sau manihot. Fiecare radacina are in jur de 0,45 – 0,90 kg si este dura, lunga si de culoare maro. Pulpa tuberculului este alba si foarte bogata in carbohidrati. Aceasta pulpa dulceaga, insa, trebuie consumata doar dupa ce a fost gatita in mod corespunzator.

Tapioca este o planta din familia Euphorbiaceae si denumirea sa stiintifica este Manihot esculenta. Exploratorii portughezi si spanioli au adus pentru prima oara planta din America de Sud in Europa, unde a devenit foarte repede populara si s-a raspandit in Indiile occidentale, Africa si Asia. Este consumata cu placere si in America, dar nu se cultiva pe teritoriul sau. Popularitatea de care se bucura in ultima vreme se datoreaza faptului ca este un aliment fara gluten, deseori folosita ca agent de ingrosare in locul altor produse pe baza de grau, care prezinta risc pentru persoanele care sufera de boli celiace.

Unul dintre cele mai interesante lucruri despre tuberculii sai este ca sunt foarte toxici. Daca nu este gatita corespunzator, poate fi foarte otravitoare, de aceea tapioca trebuie consumata sub forma preparata, ambalata si din surse de incredere, iar daca nu ai pregatirea necesara, nu incerca sa cultivi sau sa consumi tapioca crescuta in salbaticie.

Este un aliment preferat de multi vegetarieni, fiind un produs cu continut bogat in amidon, bogat in proteine si disponibil sub diferite forme culinare, respectiv fulgi uscati, betisoare si perle care trebuie hidratate inainte de utilizare, pentru a-si mari volumul. Este, deci, un aliment foarte util si care poate fi folosit in feluri de mancare foarte variate. Dar de ce este tapioca atat de importanta? Si de ce constituie pentru atatia oameni din lume o parte importanta a alimentatiei? In primul rand, trebuie sa analizam cateva dintre aspectele nutritionale care fac din tapioca un aliment extrem de sanatos si folositor.

Valoarea nutritionala a tapiocai

Tapioca este consumata cu placere in intreaga lume si constituie un element de baza in unele culturi datorita combinatiei unice de carbohidrati, vitamine, minerale si compusi organici. Printre acestia se numara un nivel scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu. Este si o sursa bogata de fibre alimentare si proteine. Mai mult decat atat, tapioca contine o parte din complexul de B-uri, respectiv acid pantotenic, folat si B6, precum si fier, mangan, calciu, cupru si seleniu. Carbohidratii continuti de tapioca acopera 45% din doza zilnica necesara.

Beneficiile pentru sanatate ale tapiocai

Intrebarea este ce fac toate aceste elemente nutritionale pentru sanatate? Sa exploram cateva dintre numeroasele beneficii pentru sanatate asociate cu acest aliment nutritive si gustos.

Cresterea in greutate in mod echilibrat: desi cei mai multi oameni sunt preocupati de modul in care sa ramana slabi si in forma, sunt si multi care cauta metode prin care sa ia in greutate in mod sanatos. Subponderabilitatea prezinta tot atatea riscuri pentru sanatate ca si obezitatea, iar consumul de tapioca este un mod prin care se poate castiga rapid in greutate intr-un mod sanatos. Continutul bogat de carbohidrati (1 cana de tapioca = 45% din necesarul zilnic de carbohidrati) inseamna ca poti avea o dieta consistenta si calorica, dar fara adaosul de colesterol nesanatos sau grasimi saturate care sa provoace alte probleme de sanatate.

Majoritatea acestor carbohidrati vin sub forma de sucroza, in timp ce o cantitate mai mica vine sub forma de polizaharid, amiloza. Astfel, tapioca este o optiune ideala pentru cei care vor sa se ingrase sanatos, in special daca se recupereaza dupa o boala, un accident, o interventie chirurgicala sau o tulburare de nutritie.

O circulatie mai buna: Una dintre cele mai valoroase contributii pe care le aduce tapioca in ceea ce priveste continutul de minerale este fierul. Fierul este esential pentru functionarea normala a corpului si are, probabil, rolul cel mai semnificativ in crearea de celule rosii noi. Impreuna cu cuprul, continut, de asemenea, de tapioca, fierul mareste cantitatea de celule rosii din corp, prevenind anemia si alte afectiuni similare.

Cu cat se produc mai multe celule de sange in corp, cu atat sistemele organelor periferice si extremitatile beneficiaza de un flux mai sanatos de sange si oxigen, care mentin celulele din zonele respective sanatoase si stare functionala optima. Regenerarea si repararea celulara este imbunatatita, ceea ce inseamna ca si vindecarea ranilor si nivelul de energie sunt la un nivel mai optim.

Defecte de nastere: Nasterea unui copil cu defecte din nastere este traumatizanta pentru parinti, de aceea cel mai simplu este ca acest lucru sa fie prevenit, pe cat posibil. Tapioca contine o cantitate semnificativa de vitamine din complexul de B-uri, care sunt direct legate de scaderea sanselor de defecte de tub neural la nou-nascuti.

Sanatate digestiva: Un alt beneficiu al tapiocai este continutul sau bogat in fibre alimentare. Fibrele sunt asociate in mod direct cu un impact pozitiv asupra mai multor conditii din corp, insa cel mai semnificativ este cel legat de digestie. Fibrele dau masa scaunului, ceea ce contribuie la o tranzitare mai rapida a tractului digestiv, eliminand constipatia, balonarea, durerea intestinala si chiar unele afectiuni mai grave, precum cancerul.

De asemenea, fibrele mentin sanatatea inimii curatand colesterolul in exces de pe peretii arteriali si vasele de sange, contribuind astfel la eliminarea arteriosclerozei si alte afectiuni asociate, cum ar fi atacurile de cord si accidentele vasculare.

Activitate metabolica: Proteina este un element esential pentru sanatatea umana si, desi multi oameni isi iau proteinele din carne, peste si lactate, printre altele, vegetarienii cauta intotdeauna surse noi de proteine sanatoase. Dupa cum probabil se stie, proteinele sunt ca niste caramizi care ajuta la constructia unei vieti sanatoase! De aceea tapioca este o optiune foarte buna pentru vegetarieni pentru ca furnizeaza multe proteine. Astfel, procesele din corp, dezvoltarea muschilor, cresterea, vindecarea si alte activitati esentiale pot continua intr-un ritm normal cand tapioca este inclusa in alimentatie!

Sanatatea oaselor: Tapioca este o sursa bogata de vitamina K, calciu si fier, toate jucand un rol important in protejarea si dezvoltarea oaselor. Densitatea minerala a oaselor scade odata cu varsta, ceea ce duce la osteoporoza, osteoartrita si o stare generala de slabiciune si lipsa de flexibilitate. Consumul regulat de tapioca protejeaza oasele odata cu inaintarea in varsta.

Sanatatea neurologica: Prezenta vitaminei K este utila si pentru sanatatea mentala, nu numai pentru activitatea osteotrofica. S-a dovedit ca vitamina K poate reduce sansele de Alzheimer, prin stimularea activitatii neuronale a creierului. Alzheimer apare deseori in lipsa unei activitati mentale sau in cazul stagnarii acesteia; vitamina K mentine caile neuronale active si functionale si le protejeaza de radicalii liberi care pot cauza degenerarea tesuturilor cerebrale.

Tensiunea arteriala: Tapioca mai contine si potasiu, un alt mineral esential de care corpul are nevoie. Potasiul este vasodilatator, ceea ce inseamna ca reduce tensiunea si stresul vaselor de sange si al arterelor. Astfel se mareste fluxul sanguin in tot corpul si se reduce presiunea asupra sistemului cardiovascular. Acest lucru implica o reducere a arteriosclerozei si reduc sansele de formare a cheagurilor de sange, care pot declansa incidente fatale, precum un atac de cord sau un accident vascular. In plus, potasiul este esential pentru echilibrul fluidelor din corp si cand se afla intr-o buna balanta cu sodiul, toate schimburile de lichide din corp de produc lin, marind eficienta metabolica si energia.

Nivelul de energie: Carbohidratii sunt o sursa de energie in corp, pentru ca zaharurile simple precum sucroza sunt transformate in energie utilizabila. Cu toate acestea, grasimile saturate si colesterolul ne consuma energia, de aceea multe din alimentele care ne ajuta sa castigam in greutate nu ne maresc si energia. Tapioca are multi carbohidrati, fara colesterolul negativ si grasimile saturate, de aceea sporesc energia si nu te vei mai simti flamand la fel de des (gratie fibrelor) si, in general, te simti mai bine si vei face fata cu mai mult succes activitatii de zi cu zi!

Cateva atentionari: In ciuda numeroaselor beneficii ale consumului de tapioca in forme variate, este important sa tinem cont de faptul ca planta cassava poate fi foarte otravitoare daca nu este pregatita, procesata sau gatita corect. Cassava produce cianida, un compus extrem de otravitor pentru oameni. Astfel, in timp ce tapioca pe care o cumperi de la magazin este sigura pentru consum, nu incerca sa procesezi sau sa consumi tapioca cultivata sau crescuta in salbaticie, decat sub indrumarea unei persoane initiate cu modul in care se proceseaza aceasta.

De asemenea, pentru cei care incearca sa slabeasca, tapioca nu este cea mai buna alegere, fiind foarte bogata in carbohidrati.

Daca tii cont de aceste aspecte, te poti bucura de tapioca sub toate formele sale cele mai variate!

Sursa utilizata: https://www.organicfacts.net/health-benefits/other/tapioca.html

#beneficii #beneficii sanatate #carbohidrati #fara gluten #tapioca

Ce au mai parcurs alti cititori...

Afinul, o planta cu beneficii importante pentru sanatate
Consumul de linte ajuta la pierderea in greutate si reglarea zaharului din sange
Făina de năut - versatilă, fără gluten şi bogată în proteine
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101