Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Nu orice tip de fibre te ajuta sa slabesti

Nu orice tip de fibre te ajuta sa slabesti

Fibrele sunt o categorie foarte cunoscuta de nutrienti, dar prea putin inteleasa. Definite simplu, fibrele sunt acei carbohidrati care nu pot fi digerati de oameni. Fibrele sunt solubile si insolubile, in functie de capacitatea lor de a se dizolva in

Fibrele sunt o categorie foarte cunoscuta de nutrienti, dar prea putin inteleasa. Definite simplu, fibrele sunt acei carbohidrati care nu pot fi digerati de oameni. Fibrele sunt solubile si insolubile, in functie de capacitatea lor de a se dizolva in lichide.

Fibrele insolubile functioneaza mai mult ca agenti de “balast” si nu prezinta prea mult interes. Fibrele solubile, insa, pot influenta puternic sanatatea si metabolismul. (1).

O serie de studii efectuate demonstreaza ca fibrele solubile pot ajuta la pierderea in greutate. Dar acestea trebuie sa aiba anumite proprietati.

Fibrele hranesc bacteriile bune din intestine

Se estimeaza ca in jur de 100 de trilioane de bacterii traiesc in intestinele umane, in special in intestinul gros (2). Acestea sunt cunoscute si sub denumirea de flora intestinala. Desi ideea de a avea bacterii nu pare una buna, este de fapt un lucru util.

Diferitele tipuri (specii) de bacterii au fiecare cate un rol important pentru mai multe aspecte ale sanatatii, cum ar fi controlul greutatii, mentinerea unui anumit nivel de zahar in sange, imunitatea si chiar functionarea creierului (3, 4, 5, 6, 7).

Ca orice organism, bacteriile trebuie sa se hraneasca pentru a fi sanatoase.

Aici intervin fibrele (in special cele solubile). Acestea trec prin sistemul digestiv aproape intregi, ajungand la bacteriile benefice din intestine care le digera si le transforma in surse de energie.

Hranirea bacteriilor benefice este denumita efect prebiotic si este considerata foarte benefica pentru sanatate si greutatea corporala (8, 9).

Un alt tip de fibre denumite amidon rezistent se comporta in mod similar.

In concluzie: Fibrele nu sunt digerate si ajung in intestine aproape in forma lor initiala. La nivelul intestinelor, acestea hranesc bacteriile benefice care sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii.

Bacteriile benefice combat inflamatiile, cauza principala a aparitiei obezitatii si bolilor

Bacteriile din intestine sunt binecunoscute pentru influenta lor asupra proceselor inflamatorii (10). Ele produc nutrienti pentru corp, inclusiv acizi grasi de lant mediu care hranesc celulele colonului. Astfel se reduce inflamatia intestinelor si sunt ameliorate unele afectiuni inflamatorii (11, 12, 13).

Pentru a clarifica cateva aspecte, inflamatia acuta (pe termen scurt) este benefica pentru corp, pentru ca ajuta organismul sa lupte cu invadatorii din exterior si sa repare celulele afectate. Inflamatia cronica insa, (pe termen lung) poate deveni o problema serioasa daca este folosita incorect si ajunge sa atace tesuturile corpului.

Este binecunoscut faptul ca inflamatia medie cronica joaca un rol important in practic toate bolile cronice specifice populatiei din tarile dezvoltate, printre care bolile de inima, boala Alzheimer si sindromul metabolic, pentru a enumera doar cateva dintre acestea

Tot mai multe dovezi arata ca inflamatia este un factor de influenta major pentru obezitate si crestere in greutate, datorita efectelor asupra hormonului denumit leptina.

Cateva studii de specialitate au demonstrat ca un aport crescut de fibre in alimentatie reduce nivelul indicatorilor din sange al inflamatiilor (19, 20).

In concluzie: Inflamatia este un puternic factor de influenta in aparitia bolilor, in special a obezitatii. Consumul de fibre este asociat cu reducerea inflamatiilor.

Fibrele vascoase iti reduc pofta de mancare si te ajuta sa mananci mai putin fara eforturifibre si bacterii benefice

Desi multi specialisti sunt de parere ca nu este necesar sa-ti numeri caloriile, este totusi logic ca, daca vrei sa pierzi in greutate, trebuie sa reduci numarul caloriilor.

Cu alte cuvinte, corpul trebuie sa consume mai multe calorii (energie) decat primeste.

Orice reduce apetitul ne ajuta sa consumam mai putine calorii fara sa ne gandim la acest lucru. Fibrele au de regula acest efect, creand senzatia de satietate si facandu-ne sa mancam mai putin.

Insa, dupa cum arata studiile, numai un anumit tip de fibre are aceasta calitate.

O recenzie efectuata asupra a 44 studii arata ca, desi 39 % dintre fibre maresc senzatia de satietate, numai 22% te fac sa mananci mai putin (21).

Ca sa detaliem si mai mult, se pare ca fibrele cu grad mai mare de vascozitate sunt cele care reduc apetitul si te fac sa mananci mai putin.

Vascozitatea unei substante, simplu definita, se refera la rezistenta acesteia la stres – cum ar fi "grosimea" unui lichid. De exemplu, mierea este mult mai vascoasa decat apa.

Fibrele vascoase precum pectinele, beta-glucanul, psyllium, glucomannan si guma de guar se ingroasa in apa, formand o substanta asemanatoare unui gel care "sta" in intestine (22).

Acest gel incetineste golirea stomacului si mareste timpul necesar digerarii si absorbirii nutrientilor. Rezultatul este o senzatie prelungita de satietate si scaderea apetitului. (23, 24).

Unele dovezi arata ca pierderea in greutate datorita fibrelor vascoase are loc in special in zona abdominala, unde este localizata grasimea periculoasa din cavitatea abdominala, asociata cu bolile metabolice (25).

In concluzie: Fibrele cu grad ridicat de vascozitate s-a dovedit ca maresc senzatia de satietate, reduc apetitul si duc automat la o pierdere in greutate. Fibrele cu grad scazut de vascozitate par sa nu aiba niciun efect in acest sens.

Sunt eficiente suplimentele cu fibre pentru pierderea in greutate?

Suplimentele cu fibre sunt facute prin extragerea fibrelor din plante.

Desi aceste extrase din fibre au beneficii pentru sanatate, dovezile despre contributia lor la controlul greutatii sunt destul de confuze si neconvingatoare. O recenzie elaborata a descoperit ca psyllium si guma de guar (ambele vascoase si solubile) nu sunt eficiente daca sunt luate sub forma de suplimente pentru pierderea greutatii (26).

O exceptie ce trebuie luata in considerare este glucomannanul, o fibra extrasa din radacina de konjac.

Este una dintre cele mai vascoase fibre alimentare cunoscute si s-a demonstrat ca duce la pierderea greutatii sub forma de suplimente (27, 28, 29).

Dar in lumea reala, sinergia tuturor nutrientilor din alimente este cea care furnizeaza maximum de beneficii, iar consumul nutrientilor separat nu va avea niciodata aceleasi efecte.

De aceea cel mai bine este sa-ti iei fibrele din alimente vegetale intregi.

In concluzie: Suplimentele din fibre sunt ineficiente pentru pierderea in greutate, cu exceptia fibrei denumita glucomannan, datorita puternicei sale vascozitati. Cea mai buna optiune este sa-ti iei fibrele din alimente vegetale intregi.

Surse bogate in fibre vascoase

Fibrele vascoase se gasesc exclusiv in alimentele vegetale. O sursa buna  o reprezinta  fasolea (leguminoasele), semintele de in, sparanghelul, varza de bruxelles, ovazul si multe altele.

Daca intentionezi sa adopti o dieta bogata in fibre, trebuie sa o faci treptat, ca sa dai corpului timp sa se obisnuiasca.

Disconfort abdominal, crampe si chiar diaree sunt efecte secundare obisnuite atunci cand treci prea repede la o dieta cu continut bogat in fibre.

Un sfat de final

Cresterea consumului de alimente cu continut bogat in fibre (mai ales fibre vascoase) poate fi o modalitate eficienta de a pierde in greutate.

Dar, ca si in cazul altor metode de slabit, nu va avea rezultate pe termen lung daca nu se fac schimbari pe termen lung in stilul de viata.

Si sa nu uitam ca sanatatea nu inseamna numai greutate corporala. Consumul unor alimente integrale bogate in fibre are multe alte beneficii pentru sanatate.

Sursa utilizata:
http://www.care2.com/greenliving/fiber-can-help-you-lose-weight-but-only-a-specific-type.html - bacterii benefice si fibre

#betaina #fibre #greutate #intestine #prebiotice #saruri #slabit

Ce au mai parcurs alti cititori...

8 sfaturi pentru a reduce portiile de mancare fara a ramâne flamând
Bacteriile intestinale joaca un rol crucial in gestionarea greutatii corporale
Cum iti refaci flora intestinala dupa ce iei antibiotice
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101