Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Cum iti refaci flora intestinala dupa ce iei antibiotice

Cum iti refaci flora intestinala dupa ce iei antibiotice

Antibioticele ucid bacteriile. Problema este ca avem in corp bacterii si microbi esentiali pentru sanatate. Intestinele noastre gazduiesc intre 300 si 1000 de specii diferite de bacterii, care ne ajuta sa digeram mancarea, sa producem si sa sintetiza

Antibioticele ucid bacteriile. Problema este ca avem in corp pe langa bacteriile periculoase si bacterii si microbi esentiali pentru sanatate. Intestinele noastre gazduiesc intre 300 si 1000 de specii diferite de bacterii, care ne ajuta sa digeram mancarea, sa producem si sa sintetizam vitaminele, sa combatem agentii patogeni, sa cream neurotransmitatori si multe altele.

Antibioticele nu fac diferenta intre unele si altele. Ele nu actioneaza impotriva unui singur patogen care cauzeaza infectia in corp, ci ucid inclusiv bacteriile bune din intestine.

Daca iei un antibiotic, mai ales unul de spectru larg, trebuie sa-ti repopulezi bacteriile benefice din intestine cat mai repede posibil. Acest lucru este necesar nu numai pentru functionarea zilnica a corpului, dar si pentru a pastra un echilibru sanatos intre bacterii si ciupercile din corp. Candida este o ciuperca oportunista. Daca are ocazia, se reproduce masiv, creand haos in tractul digestiv si, in timp, in tot restul corpului.

Atunci, ce putem face pentru a repopula bacteriile bune pe care antibioticele le-au distrus?

In primul rand, hranesti si ingrijesti bacteriile bune care raman in colon si le ajuti sa se multiplice. Bacteriile au nevoie de prebiotice - legume si fructe proaspete,  preferabil organice. Fibrele insolubile reprezinta o sursa de hrana pentru bacteriile benefice, oferindu-le si o structura pe care sa se multiplice. Consuma cel putin o salata mare pe zi, cu tot felul de legume. Legumele si fructele crude (mai mult legume decat fructe) trebuie sa compuna 80% din alimentatie. Dupa consumul de antibiotice, regula de 80% legume si fructe (dar mai mult legume) este esentiala pentru refacerea echilibrului dintre bacteriile din intestine.

Evita zaharul procesat sub orice forma. Acesta hraneste Candida si bacteriile “rele” (inclusiv patogenii de care incerci sa scapi cu ajutorul antibioticelor). Alimentele procesate, carbohidratii simpli si chimicalele (inlocuitorii de zahar, altii decat stevia, colorantii artificiali, aromele si conservantii) ar trebui evitate complet.

Este valabil si pentru alternativele mai sanatoase la zahar, cum ar fi siropul de agave, de orez brun, sucul de fructe etc. Acestea trebuie evitate si pe perioada refacerii florei intestinale. In aceasta perioada alimentatia trebuie sa fie perfecta. Chiar si fructele cu continut mare de fructoza ar trebuie evitate in aceasta perioada.

O precizare cu privire la probiotice

Probioticele sunt urmatorul pas in efortul de repopulare a intestinelor cu bacterii bune. Probioticele sunt alimente sau suplimente care contin bacterii benefice. Insa, atentie, nu toate probioticele sunt la fel. Nu consuma iaurtul din comert plin de zahar. Iti va face mai mult rau decat bine.

Este o problema cu probioticele. Nu este usor sa ajuti bacteriile bune sa treaca de acidul gastric si sa ajunga cu bine in intestine. Acidul gastric distruge multe dintre probioticele pe care le consumam. De aceea trebuie sa consumam cat mai multe.

Legumele fermentate precum varza murata si muraturile facute in casa, kombucha, chefirul de cocos si alte alimente fermentate furnizeaza si ele bacterii benefice vii, pe langa elemente nutritive si enzime. Suplimentele pot si ele sa ajute, desi trebuie folosite suplimente de calitate create special pentru a trece de acidul gastric. Chiar daca un supliment cu probiotice are doar o parte din bacteriile benefice pe care le contine o varza murata de casa, cele de calitate contin tulpini de bacterii care pot traversa acidul gastric.

Daca ai apendicele scos, este bine sa consumi zilnic un probiotic de calitate.

Bacteriile benefice din alimentele fermentate sunt slabite si se mai pierd din cauza acidului gastric. Exista multe beneficii din partea alimentelor fermentate, insa nu pot compensa un probiotic de calitate superioara, cu adevarat terapeutic.

Insa, nu uitati, prebioticele sunt cele mai importante. Adopta o alimentatie corecta, consuma multe verdeturi si alte legume si alimente fermentate. Corpul tau iti va fi recunoscator. Sa nu uitam ca 80% din sistemul nostru imunitar este localizat in intestine si ca acele bacterii pe care antibioticul le-a ucis stau la baza raspunsului imunitar al corpului. Hraneste-le corespunzator si te vor feri de boli.

Descopera si Gut Feeling, un simbiotic natural de prebiotice.

Iata cum iti poti reface in 10 zile flora intestinala:

In primele zile (sau cat dureaza simptomele):

  1. 80% din alimentatie sa fie alcatuita din produse proaspete, preponderent legume.
  2. Bea multa limonada de merisor si consuma o salata mare zilnic.
  3. Evita ingredientele rafinate cum ar fi sucuri, orez alb, painea alba sau indulcitorii chimici.
  4. La gustari consuma legume si fructe proaspete.
  5. Gateste cu multe legume, orez brun, quinoa, fasole inmuiata si germinata (pentru germinare va trebui sa astepti cam o saptamana pana le vei putea consuma), mult turmeric, usturoi si ghimbir.
  6. Consuma sucuri sau ceaiuri cu efect de detoxifiere.
  7. Consuma acizi grasi sanatosi (suplimente sau surse alimentare).
  8. Consuma suplimente cu probiotice de calitate.

In urmatoarele 6-15 zile (sau dupa ce simptomele s-au mai diminuat):

  1. Consuma suplimente cu acizi grasi sanatosi sau seminte de in
  2. Consuma suplimente cu probiotice de calitate.
  3. Pastreaza regimul alimentar recomandat mai sus.

Sursa utilizata: http://www.organiclifestylemagazine.com/after-taking-antibiotics-this-is-what-you-need-to-do-to-restore-healthy-intestinal-flora

#antibiotice #flora intestinala #prebiotice #probiotice

Ce au mai parcurs alti cititori...

Prebiotice, probiotice si antibiotice - ce trebuie sa stii despre ele
Efectele antibioticelor
Cum optimizezi actiunea probioticelor
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101