Cu atatea tulpini de probiotice in comert, de unde stii care este cea mai eficienta? Este greu de raspuns la aceasta intrebare, mai ales ca fiecare persoana (cand vine vorba de sanatatea intestinala) poate urmari un scop diferit.
Una poate folosi probioticele pentru a neutraliza consumul de antibiotice, alta pentru a reduce in mod natural nivelul de colesterol, iar alta pentru a-si imbunatati digestia si imunitatea. Unii experti vor spune ca este bine sa te informezi in literatura de specialitate despre tulpinile de probiotice care si-au demonstrat eficienta in studii clinice. Insa, inainte de a consulta literatura, sa ne punem urmatoarea intrebare: cum actioneaza probioticele si au ele acelasi efect pentru toata lumea?
Probioticele pot avea rezultate diferite de la persoana la persoana
Desi stiinta nu poate da un raspuns clar, stim mult mai multe acum decat in urma cu cativa ani si nu trebuie sa fii un expert pentru a intelege niste reguli de baza. Cel mai bun probiotic din lume poate sa aiba efect la o persoana, dar sa nu dea niciun rezultat in cazul alteia.
Probioticele sunt microorganisme vii care, daca sunt consumate in cantitati adecvate, ofera beneficii corpului uman. Cu toate acestea, spre deosebire de vitamine si alte suplimente nutritive care sunt asimilate in sange pentru a raspunde nevoilor metabolice, probioticele nu intra in sistemul nostru circulator si, prin urmare, trebuie sa-si demonstreze talentul in spatele scenei, fiind limitate la mediul ostil al intestinelor noastre.
Flora intestinala
Oamenii de stiinta estimeaza ca intestinele noastre gazduiesc intre 30 si 50 de trilioane de microorganisme, iar altii sustin ca au numarat si pana la 100 de trilioane - dar de la un anumit punct, cine sta sa le mai numere? Ne plangem ca traim in orase suprapopulate, dar cum ar fi sa traiesti intr-un spatiu cu alti 50.000.000.000.000 de locuitori?
Aceasta populatie uriasa de microbi este cunoscuta sub numele de microbiom. Cantareste intre 1.8 si 2.2 kg si este alcatuita din aproximativ 1.000 de specii diferite. Iar daca toti oamenii sunt 99.9% identici ca profil genetic, doar o treime dintre microbii lor sunt de acelasi fel.
Cu alte cuvinte, microbiomul intestinal poate varia foarte mult de la o persoana la alta, iar oamenii de stiinta cred ca acest lucru poate explica de ce oamenii asimileaza nutrientii atat de diferit.
Te-ai intrebat vreodata cum de o persoana poate manca portii uriase fara sa ia un gram si alta se ingrasa vazand cu ochii? Unul dintre raspunsuri are legatura cu compozitia microflorei intestinale. Aceasta diferenta care poate varia de la persoana la persoana poate explica si motivul pentru care oamenii raspund atat de diferit la probiotice.
Probioticele trebuie sa supravietuiasca in mediul ostil al intestinelor pentru a putea sa-si indeplineasca sarcina.
Trebuie, de asemenea, sa luam in considerare faptul ca probioticele pe care le consumam trebuie sa parcurga cea mai mare parte a drumului prin sistemul nostru digestiv si apoi sa se alature altor 50 de trilioane de microorganisme care se lupta pentru acelasi spatiu si aceiasi nutrienti.
Studii clinice au demonstrat beneficiile suplimentelor cu probiotice, insa, datorita variabilitatii florei intestinale, este putin probabil ca aceeasi tulpina sa aibe efecte pozitive pentru toata lumea.
Daca tulpina de probiotic care ti se potriveste cel mai bine este agresata, nefiind capabila sa concureze pentru nutrienti sau sa-si gaseasca un loc in microflora intestinala, atunci va fi rapid eliminata la urmatorul scaun. Tinand, insa, cont de faptul ca majoritatea probioticelor din comert sunt selectate din intestinele unor donatori umani sanatosi, acestea sunt obisnuite sa reziste la mediul ostil din intestine si au resursele necesare pentru a neutraliza pericolele existente si a-si duce pana la capat sarcina - cel putin temporar.
Stim, de asemenea, ca probioticele au o existenta tranzitorie si nu colonizeaza permanent intestinele, Insa atat timp cat sunt prezente in intestine, au un impact pozitiv asupra sanatatii noastre. De fapt, studiile au aratat ca, in ciuda naturii lor tranzitorii, probioticele pot modula activitatea genelor noastre si pot furniza beneficii importante sanatatii controland descompunerea carbohidratilor si zaharurilor complecsi.
Descopera si Gastronel Plus, un simbiotic natural probiotic si prebiotic.
Cum optimizezi actiunea probioticelor
Ori de cate ori se consuma probiotice, acestea intra in mediul microflorei intestinale care este unic si specific fiecarei persoane.
Pentru a te asigura ca acestea au parte de o primire calduroasa din partea microflorei tale, ia in considerare urmatoarele sfaturi:
- Consuma probioticele cu alimente.
Astfel se reduce aciditatea stomacului si microorganismele au sanse mai mari sa ajunga in intestine intregi.
- Hraneste probioticele.
Acest lucru este posibil prin consumul de fibre prebiotice, care se gasesc in fructe si legume. Suplimentele cu prebiotice sunt si ele disponibile si se pot lua impreuna cu probioticele.
Sursa utilizata: http://www.mindbodygreen.com/0-28395/a-clinical-microbiologist-explains-how-to-get-your-probiotic-to-actually-work.html