Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Rolul prebioticelor si probioticelor in sanatatea intestinala

Rolul prebioticelor si probioticelor in sanatatea intestinala

Cand ultimele zile de iarna sunt pe terminate si se apropie primavara, amatorii de gradinarit incep plin de entuziasm sa sadeasca semintele pentru fructele si legumele pe care le vor culege la anumite intervale, de-a lungul anului. Este o munca plina

Cand ultimele zile de iarna sunt pe terminate si se apropie primavara, amatorii de gradinarit incep cu entuziasm sa pregateasca laditele de pamant in care sa sadeasca semintele pentru fructele si legumele pe care le vor culege la anumite intervale, de-a lungul anului. Este o munca plina de iubire si dedicatie in care nu ai nevoie doar de seminte, ci si de un pamant bun, soare, apa si ingrasamant … o reteta de succes pentru cele mai bune, proaspete si nutritive produse!

Alimentele pe care le consumam sunt si ele, intr-un fel, ca niste seminte pe care trebuie sa le plantam in soluri sanatoase (sistemul digestiv) pentru a creste si a da roade. Flora intestinala si alte elemente intestinale sunt ca “apa” si “lumina soarelui” care contribuie la o "recolta" bogata. In acest caz un proces digestiv de succes va face ca alimentele consumate sa se transforme in substantele de care corpul nostru are nevoie pentru a genera tesut muscular, matrice celulare, energie si alte componente esentiale vietii.

Dar cum ramane cu "ingrasamantul"? Acesta nu prea este mentionat cand vine vorba de sanatatea digestiva. Cele mai multe discutii se concentreaza in jurul probioticelor − “solul” din tractul digestiv care actioneaza in tandem cu enzimele, bila si alte "sucuri" digestive pentru procesarea alimentelor pe care le ingeram.

Probioticele, insa, au si ele nevoie de propria hrana sau “ingrasamant” pentru a functiona corespunzator si, din pacate, nu toata lumea consuma suficiente prebiotice pentru o flora intestinala sanatoasa. Cu alte cuvinte, "solul" lor este deficitar sau chiar mort si nu poatei asimila corect nutrientii.

Fara prebiotice, probioticele nu pot functiona corect

Cu totii suntem familiarizati cu termenul de probiotice, mai ales ca in ultimii ani acestea au primit o mare atentie din partea mass-mediei, datorita rolului lor in sanatatea digestiva. Insa cel mai important co-factor al probioticelor este rareori mentionat - sau, daca se intampla, nu este foarte bine definit. Este vorba despre prebiotice, o categorie de fibre vegetale care nu pot fi digerate de oameni, dar care reprezinta o sursa de esentiala de hrana pentru bacteriile probiotice din intestinul subtire si gros.

Probioticele, dupa cum se stie deja, sunt bacteriile vii care colonizeaza tractul intestinal si care indeplinesc o serie de functii importante legate de digestie si protectie imunitara. Acestea fac parte integranta din intestin si corp, iar prebioticele sunt sursa lor de hrana. Probioticele consuma si fermenteaza aceasta sursa de hrana si, in acest fel, maresc absorbtia de minerale, stimuleaza productia de acizi grasi de lant scurt, protejeaza membrana intestinala, echilibreaza hormonii si faciliteaza eliminarea adecvata a reziduurilor.

Spre deosebire de probiotice, care sunt extrem de sensibile la temperatura ridicata si acidul gastric, prebioticele sunt practic indestructibile in corpul uman. Fibrele prebiotice sunt eliminate intacte din intestinul subtire in proportie de 90%. Suna ca un lucru negativ, dar este de fapt un aspect esential, pentru ca este singurul mod in care intregul ecosistem probiotic (prezent de-a lungul intestinului subtire si gros) poate sa-si primeasca hrana.

Cu alte cuvinte, corpul uman are nevoie atat de prebiotice cat si de probiotice pentru ca tractul gastrointestinal sa functioneze corespunzator. Poti lua toate probioticele din lume, insa fara prebiotice, nu vei avea rezultatele la care te astepti.

Folosind aceeasi analogie cu gradina, doar aruncand mai multe sedinte (probioticele) in sol (intestine) nu vei produce plante mai sanatoase daca nu le ingrijesti si fertilizezi corect (prebiotice)… o relatie simbiotica absolut vitala.

Tipuri si surse de prebiotice 

Corpul are nevoie de doua categorii principale de prebiotice: inulina si oligo fructoza. Exista doua parti ale colonului, una care prefera inulina (partea stanga) si alta care prefera oligo fructoza (partea dreapta). Aceste doua prebiotice s-au dovedit a fi hrana cea mai buna pentru ecosistemul nostru interior. Acestea ajuta la inmultirea bacteriilor benefice si combat disbioza intestinala, un dezechilibru bacterian la nivelul intestinelor ce poate cauza indigestie, balonara si alte simptome gastrointestinale.

Inulina este un tip de fibra prebiotica de lant lung care se digera mai lent, in timp ce oligo fructoza este un prebiotic de lant scurt care se digera mai repede. Suplimentele complete cu prebiotice vor contine ambele forme de fibre prebiotice, precum fructo oligozaharidele (FOS), galacto oligozaharidele (GOS) si multe alte oligozaharide, toate acestea furnizand o hrana simbiotica in fiecare zona a intestinului.

Este important de mentionat ca prebioticele sunt o forma de fibre solubile, spre deosebire de fibrele insolubile. Fibrele insolubile sunt cele preferate de majoritatea oamenilor cand vine vorba de "fibre alimentare", pentru ca acestea ajuta la eliminarea mai usoara a reziduurilor din intestinul gros.

Fibrele solubile, pe de alta parte, sunt cele care hranesc probioticele si sunt la fel de importante ca si fibrele insolubile, dar in cu totul alt fel.

Surse alimentare de prebiotice

Care sunt sursele alimentare cu nivelul cel mai ridicat de prebiotice? Majoritatea tuberculilor precum cartofii, napii, cartofii dulci si maniocul sunt bogate in inulina, dar si anghinarea, sparanghelul, radacina de cicoare, bananele, radacina de papadie, usturoiul, agavele, napul mexican, prazul, andivele, dalia, ceapa de apa si ceapa galbena. Dextrina din grau, taratele de psyllium, guma acacia si graul integral (cu conditia sa fie organic si fara glifosat, pe cat posibil) sunt si ele bogate in fibre prebiotice. Avand in vedere ca cele mai multe dintre aceste alimente contin si oligo fructoza, poti profita cu usurinta de ambele prebiotice daca le incluzi in dieta ta zilnica.

Cand consumi suficiente prebiotice, avantajele nu intarzie sa apara: te simti mai putin balonat, ai o digestie mai buna si un scaun regulat; poti pierde in greutate in mod sanatos, te simti "usor" si mai plin de energie si iti mentii glicemia constanta.

Hranirea corespunzatoare a florei intestinale contribuie la diminuarea infectiilor, imbunatatirea functiei imunitare, o mai buna absorbtie a nutrientilor si o stare generala de bine. Se amelioreaza, de asemenea, si unele afectiuni precum sindromul colonului iritabil si colonul permeabil, ambele fiind cauzate de disbioza intestinala, consecinta unui aport insuficient de prebiotice.

Este usor sa-ti imbogatesti alimentatia cu prebiotice si, mai ales cei care sufera de afectiuni intestinale, ar trebui sa faca acest lucru ca masura de imbunatatire a digestiei si a functiei imunitare. Iar daca alimentele prebiotice nu fac parte in mod normal din dieta ta zilnica, poti lua in considerare folosirea unor suplimente complexe care sa contina toate prebioticele de care ai nevoie.

Sursa utilizata: https://thetruthaboutcancer.com/prebiotics-and-probiotics/

#bacterii benefice #colon #flora intestinala #intestine sanatoase #prebiotice #probiotice #sindromul intestinului impermeabil

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 reguli alimentare pentru o flora intestinala sanatoasa
Sfaturi utile pentru combaterea racelii si gripei
Cum iti refaci flora intestinala dupa ce iei antibiotice
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101