REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Prebiotice, probiotice si antibiotice - ce trebuie sa stii despre ele

Prebiotice, probiotice si antibiotice - ce trebuie sa stii despre ele

Cu totii am auzit despre rolul important pe care il joaca probioticele in sanatatea digestiva. In caz ca nu stiai, probioticele sunt bacterii care traiesc in tractul nostru intestinal; alte tipuri de bacterii sunt ciupercile. Probioticele pot fi luat

Cu totii am auzit despre rolul important pe care il joaca probioticele in sanatatea digestiva. In caz ca nu stiai, probioticele sunt bacterii care traiesc in tractul nostru intestinal; un alt tip de bacterii sunt ciupercile (drojdiile).

Probioticele pot fi luate din alimente si suplimente si sunt mai multe tipuri, fiecare cu un anumit rol in sanatatea intestinala. Consumam probiotice de mii de ani, desi termenul probiotic este relativ nou.

Probioticele provin din alimente fermentate sau imbogatite cu culturi de bacterii, cum sunt: iaurtul, chefirul, smântana, varza murata, kombucha, aluatul vechi (maiaua), miso (soia fermentata) sau chiar berea si vinul.

Alimentele sunt o sursa mai buna de probiotice decât suplimentele

Exista foarte multe suplimente cu tot felul de probiotice in comert si chiar daca ne asigura doza corespunzatoare, nu inseamna ca sunt si cele de care avem nevoie. De altfel, suplimentele nu ar trebui in niciun caz sa inlocuiasca alimentatia ca sursa diversificata de nutrienti esentiali, vitamine si minerale.

Arta pierduta a fermentarii

Oamenii isi fermenteaza alimentele din cele mai vechi timpuri, de la varza acra (specifica in Germania si Europa de Est), sosul de soia si tempeh (boabe de fasole fermentate) din China, la muraturile si iaurturile (lactatele fermentate) din Orientul Mijlociu. Un produs prezent in mai multe culturi este kombucha (un ceai fermentat) si, desigur, cel mai popular si probabil si cel mai vechi produs fermentat - vinul - despre care dovezile arata ca exista de cel putin 8000 de ani.

Prezente de mii de ani in culturi de pe intreg globul, nu trebuie sa ne surprinda ca alimentele fermentate au atatea beneficii pentru sanatate. Fermentarea alimentelor este o practica aproape disparuta in cultura occidentala. Majoritatea occidentalilor nu consuma alimente fermentate si nici prin cap nu le-ar trece sa si le fermenteze singuri. Este, insa, timpul sa reintroducem in stilul nostru de viata alimentele fermentate si sa ne recastigam sanatatea.

prebiotice, probiotice, antibiotice

Una dintre problemele alimentatiei din ziua de azi este ca tot ce consumam este sterilizat, pasteurizat si chiar radiat, pentru a respecta standardele de “siguranta”. Acest lucru inseamna, insa, si ca enzime esentiale sunt ucise pe parcursul acestor procese si, astfel, procesam mai greu mancarea.

Avem multe beneficii daca includem produse fermentate in alimentatie. Iata cateva dintre acestea: refacerea echilibrului florei intestinale; un ten mai curat; o sursa buna de vitamine B (lucru util in special pentru vegani); si imbunatatirea digestiei, insemnand ca vitaminele si mineralele din toate alimentele consumate vor fi mai bine asimilate. O alimentatie bogata in produse fermentate este benefica si pentru combaterea parazitilor interni.

Cum profitam la maximum de beneficiile probioticelor?

Cu toata atentia si accentul pus pe importanta consumului de probiotice, se pierde uneori din vedere ca si consumul de prebiotice este la fel de semnificativ. Fara prebiotice, probioticele pe care le consumam vor muri si vor cauza un dezechilibru la nivelul florei intestinale. Prebioticele sunt, de fapt, hrana pentru probiotice.

Prebioticele nu sunt forme vii si de regula sunt fibre. Corpul nostru nu digera fibrele, insa bacteriile, inclusiv probioticele, o fac. De altfel, fibrele sunt principala sursa de hrana a acestora. Furnizand hrana culturilor probiotice, contribuim la mentinerea sanatatii intestinale.

Alimentele care contin prebiotice includ: radacina de cicoare cruda (este o sursa principala cu un procent de 60% fibre), napi porcesti cruzi, usturoi crud, praz si ceapa, grau integral, fructe, legume si leguminoase. In concluzie, daca iei un supliment zilnic cu probiotice sau consumi suficiente alimente ce contin probiotice, insa nu consumi prebiotice, eforturile tale vor fi in zadar. Cu totii avem bacterii diferite in intestine, de aceea si efectele consumului de prebiotice si probiotice pot varia. Incearca diferite alimente si vezi cum reactioneaza corpul tau la ele.

Utilizarea antibioticelor

Antibioticele inseamna, prin definitie, "anti viata" in terminologia greaca. Antibioticele sunt prescrise ca tratament pentru a ucide bacterii ce pot cauza infectii. Antibioticele au fost de mare folos de-a lungul timpului si au salvat multe vieti de cand au fost descoperite, insa acest lucru a avut si efecte secundare. In primul rand, daca antibioticele sunt luate prea des, pot slabi sistemul imunitar si corpul nu mai are ocazia de a combate bacteriile cu propriile arme; si cu cat le foloseste mai putin, cu atat devin mai putin eficiente.

De asemenea, antibioticele prescrise de medic sunt, de regula, de spectru larg si omoara toate tipurile de bacterii, ceea ce inseamna ca le omoara si pe cele bune. Acest lucru favorizeaza, astfel, un dezechilibru la nivelul florei intestinale, candidoze si afectiuni digestive.

Exista si multe surse naturale de antibiotice, care nu sunt la fel de dure ca cele prescrise de medici. Printre acestea se numara: mierea cruda, usturoiul, turmeric, ulei de oregano, ulei de cocos, otet de cidru de mere crud si varza. Toate acestea sunt extrem de eficiente, pot preveni imbolnavirea sau pot grabi vindecarea.

Bine de stiut

In cazul antibioticelor, indiferent ca sunt prescrise de medic sau nu, este esential sa se consume si probiotice odata cu ele, pentru a reface rezerva de bacterii bune care e posibil sa fie ucise in timpul tratamentului cu antibiotice. Antibioticele ar trebui folosite cât mai putin posibil, acestea fiind mult mai dure decat omoloagele lor naturale.

Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/06/06/prebiotics-probiotics-antibiotics-what-you-need-to-know-for-good-health/

#alimente fermentate #antibiotice #antibiotice naturale #ceai fermentat #prebiotice #probiotice

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum iti refaci flora intestinala dupa ce iei antibiotice
Supa japoneza miso - mai mult decat un rasfat culinar
Candida si infectiile micotice si modul in care pot fi tinute sub control

Ce spun cititorii despre "Prebiotice, probiotice si antibiotice - ce trebuie sa stii despre ele"

a14 June 2017 11:55Raspunde

Citat: Exista in istorie evenimente care modifica intreaga evolutie a omenirii. O astfel de data este 23 martie 1883. In acea zi a inceput declinul artei medicale. In acea zi, Robert Koch a tinut celebrul lui discurs in fata Societatii de Fiziologie din Berlin, unde a prezentat “agentul patogen al tuberculozei”. Cu acest discurs, Koch a cimentat “teoria bolilor infectioase cauzate de microbi”, postulata de Louis Pasteur. Chiar daca Pasteur in acea perioada avea deja indoieli cu privire la propria lui teorie a germenilor, experimentele lui Koch au cimentat conceptia aparitiei bolilor printr-un atac din exterior al bacteriilor. Industria chimica a identificat imediat potentialul fantastic oferit de aceasta conceptie despre aparitia bolilor, caci daca un microb exterior ar fi fost cauza bolilor, atunci in mod logic ar fi fost posibil sa se combata boala printr-un medicament care sa atace acel “agent patogen”. Incepuse era industriei farmaceutice. http://pro-decizii-informate.ro/prof-dr-karl-probst-boli-infectioase-cauzate-de-microbi-un-basm-modern/

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101