Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Supa japoneza miso - mai mult decat un rasfat culinar

Supa japoneza miso - mai mult decat un rasfat culinar

Miso, un ingredient japonez traditional, este omniprezent in bucataria japoneza. Pentru japonezi, miso reprezinta gustul mancarii facute de mama, gustul de „acasa”. Miso este un superaliment foarte nutritiv, dar si un ingredient aromat si foarte vers

Miso, un ingredient japonez traditional, este omniprezent in bucataria japoneza. Pentru japonezi, miso reprezinta gustul mancarii facute de mama, gustul de „acasa”.

Miso este un superaliment foarte nutritiv, dar si un ingredient aromat si foarte versatil in bucatarie. Miso poate fi diluat, folosit ca dressing, in forma sa mai groasa se poate mura sau marina, se presara peste alimentele gatite la gratar sau la abur. Insa, in cele mai multe cazuri, miso este consumat in cantitati mari in supe si este servit la micul dejun, pranz si cina.

Beneficiile pentru sanatate ale pastei miso

Miso este, de fapt, o pasta din boabe de soia fermentate, obtinuta din boabe de soia gatite, sare, apa si culturi fermentate numite kōji, obtinute din orez, grau sau orz, la care se adauga o ciuperca numita Aspergillus oryzae. Amestecul din soia se lasa la maturat timp de sase luni sau chiar trei ani. Are o textura neteda sau granulata si o culoare care variaza de la crem deschis pana la maro inchis.

Pe langa faptul ca ii confera o culoare intensa si o aroma delicioasa, acest proces lung de fermentare face din miso un superaliment—este bogat in minerale si calciu si contine si multe vitamine, printre care vitamina E, care nu este prezenta in soia inainte de fermentare. De asemenea, procesul de fermentare converteste proteina de soia intr-un amino acid mai usor de digerat, oferind beneficiul unui aliment vegetal bogat in proteine.

Sanatatea digestiva

Miso este probiotic, un ingredient viu. Bacteriile din acidul lactic contribuie la mentinerea sanatatii sistemului digestiv.

Sanatatea inimii

Acidul linoleic si saponina, doi compusi chimici naturali prezenti in miso, sunt cunoscuti pentru abilitatea lor de a reduce colesterolul si riscul de boala cardiaca.

Oase puternice

Izoflavonele si vitamina E din miso reduc riscul de osteoporoza.

Risc redus de cancer

Un raport din 2003 publicat in "Revista Institutului National de Cancer" a urmarit 21 852 de femei japoneze timp de 10 ani si a aratat ca cele care au consumat cel putin trei boluri de supa miso zilnic si-au redus riscul de cancer la san la jumatate – rezultatele au fost mai impresionante in cazul femeilor aflate in premenopauza.

Reduce anxietatea

Studiile despre rolul intestinelor in sanatatea fizica si mentala au sugerat ca miso este bun pentru ambele: un studiu publicat in "Studii Psihiatrice" a descoperit ca oamenii care consuma mai multe alimente fermentate, printre care si miso, prezinta mai putin simptome de anxietate sociala.

Remediu pentru mahmureala

Dupa o noapte de baut, corpul tau are nevoie amino acizi, apa, vitamine si minerale pentru a elimina alcoolul din corp. Un castron de supa miso are toate aceste lucruri – plus sodiu care te ajuta sa te hidratezi.

MISO TRADITIONAL

Miso are aceleasi origini ca alte ingrediente asiatice, printre care sosul de peste vietnamez si kimchi coreean: totul tine de metoda straveche de conservare a alimentelor prin fermentare. Convingerea cea mai raspandita despre miso este ca a fost inventat in China preistorica, sub forma unui conservant sarat fermentat, numit hishio si a fost introdus in Japonia de calugarii budisti in secolul al VII-lea. Pe masura ce budismul s-a raspandit in intreaga tara, miso a devenit o sursa importanta de proteine – in special pentru regiunile din centrul tarii. Miso era o sursa valoroasa de hrana pentru samuraii razboinici intre mijlocul secolului al XV-lea si sfarsitul secolului al XVI-lea. Chiar si in prezent, in ciuda valului de occidentalizare culinara a Japoniei, milioane de japonezi inca isi incep ziua cu o portie de supa de miso fermentata.

Metoda traditionala de a obtine miso este urmatoarea: boabele de soia se inmoaie in apa, apoi se gatesc, se zdrobesc, se modeleaza in bulgari de marimea unui ou de strut si se agata pe sfoara, pentru ca bacteriile din aer sa inceapa procesul de fermentare. Dupa cateva saptamani bulgarii – acum tari si plini de mucegai – se amesteca cu sare si apa pentru a obtine pasta de miso. Pana de curand, se puteau vedea inca franghiile de orez pline de bulgari de miso atarnand sub stresinile caselor de la tara.

In ziua de azi, miso se produce la o scara mai larga, dar elementele de baza sunt aceleasi: in orezul gatit se introduce o cultura de bacterii numita koji. Koji este pasata cu soia gatita, apa si sare si apoi se fermenteaza.

Trei tipuri de MISO

Desi miso se face in acelasi fel, sunt mai multe tipuri de miso care variaza in culori, de la crem sau maro deschis pana la rosu sau maro inchis, cu arome care variaza de la dulceag pana la sarat cu o complexitate bogata. In general, culoarea este un bun indiciu al gustului, cu cat este mai deschisa culoarea, cu atat este mai putin sarat miso.

Kome miso

Tipul cel mai raspandit de miso din occident este kome miso (“miso de orez”), obtinut din culturi de orez si soia gatit (si, cateodata, orz). Amestecul se lasa la fermentat intre sase luni si trei ani si are o culoare care variaza de la crem deschis, maro deschis pana la maro rosiatic, iar gustul variaza de la moderat de dulce pana la foarte sarat.

In occident miso poate fi gasit si clasificat pe culori:

Miso alb

Miso alb (shio miso) este moale si cremos, neted si moderat de aromat. Acest tip de miso este bun in supe, dressinguri si marinate. Unii il folosesc si in retete de deserturi.

Miso galben

Miso galben (shinshu miso) isi deriva numele din partea centrala muntoasa a principalei insule, Nagano Prefecture, unde se obtine. Are o textura neteda si o culoare galbena intensa, tinde sa fie mai sarat si are o utilizare universala.

Miso rosu 

Miso rosu (miso), care include si faimosul Sendai miso, se gaseste sub forma neteda dar si granulata. Este sarat, si, la fel ca shinshu-miso, este un miso care se poate folosi oricum. Aceasta pasta consistenta, maro-rosiatica este fermentata chiar si trei ani, ceea ce ii da un gust intens si complex. In Japonia, miso rosu se foloseste in special pentru supele servite la cina; este foarte bun si pentru marinate si sosuri pentru legumele proaspete.

Alte tipuri

La magazinele cu specific asiatic se pot gasi si alte tipuri de miso: mugi miso, facut cu o cultura pe baza de orz sau grau si care este folosit in general in regiunile mai calde ale Insulelor Kyūshū si Shikoku. Mame miso, facut doar din soia, se gaseste mai ales in zona Nagoya. Are un gust intens si foarte sarat, cu o tenta amaruie si are o culoare maro inchis. Chōgō miso inseamna “miso amestecat,” foloseste mai mult de doua varietati de culturi si este apreciat pentru gustul si aroma foarte echilibrate.

Ce fel de miso este bine sa folosesti

Orice tip de miso se poate folosi in acelasi fel la gatit, trebuie doar ajustata cantitatea in functie de aroma tipului de miso utilizat. Dar daca doresti un singur tip de miso, atunci este bine sa folosesti miso galben. (Daca nu este mentionat numele pe eticheta, te poti orienta dupa culoarea usor maronie.)

Unde poti gasi miso

In occident poti gasi pasta de miso organica, produsa in occident sau importata din Japonia, in magazine de profil sau in magazinele online. Miso este un aliment fermentat si se pastreaza bine perioade lungi de timp daca se depoziteaza intr-un recipient etans si in locuri intunecoase si reci.

Cum se face supa miso

In prepararea supei miso este bine sa se evite fierberea acestuia – pentru ca se distrug atat gustul cat si probioticele din miso. Daca supa se fierbe, se poate lua de pe foc chiar inainte de a adauga miso. 

Supa miso cu tofu si wakame

Printre multiplele variatii de supa miso, iata o reteta clasica, consumata in special la micul dejun. Este echivalentul japonez al sendvisului din occident. Daca nu ai la indemana wakame (alge kelp uscate), incearca nasturel, mazare sau chiar broccoli. Farmecul supei miso consta chiar in versatilitatea acesteia – asa ca poti experimenta cu diverse ingrediente si iti poti crea proprie reteta.

Cantitati pentru 4 portii

20 gr alge wakame

200 gr tofu

3 1/3 cani Dashi (o baza de supa japoneza, optional)

1 lingura cu varf de miso

2 buc ceapa verde, tocate fin pe diagonala

  1. Se inmoaie algele uscate in 4 linguri de apa timp de 10-15 minute, apoi se strecoara. Intre timp, se strecoara tofu si se taie in cuburi.
  2. Se toarna dashi (daca se foloseste) intr-o tigaie, se da la foc mediu pana incepe sa fiarba. Se pune pasta de miso intr-un castron mic, apoi se adauga putin dashi cald din tigaie, suficient pentru a-l dilua si inmuia.
  3. Se adauga in tigaie algele, tofu, apoi se lasa supa sa fiarba cateva secunde, dupa care se stinge imediat focul. 
  4. Se adauga miso in tigaie, se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se toarna supa in castroane preincalzite, se decoreaza cu ceapa verde si se serveste imediat.

Supa miso de spanac cu ciuperci Shiitake

Farmecul acestei supe este ca, pe langa gustul sau delicios, sucurile lasate de ciupercile shiitake inlocuiesc baza de supa dashi.

Cantitati pentru 4 portii 

4 ciuperci uscate shiitake

200 gr ciuperci proaspete asiatice (pot fi enoki si shimeji) sau ciuperci asortate (pleurotus)

1 cana frunze de spanac taiate

2¾ linguri miso

1 lingura seminte de susan prajite usor, pentru decor

  1. Se pun ciupercile uscate shiitake intr-o craticioara cu 3 ½ cani apa si se lasa deoparte 10-15 minute pana se pregatesc si restul de ciuperci. Cand ciupercile shiitake se inmoaie in apa, se iau cu o lingura cu gauri si se scurge cat mai mult suc din ele. Se inlatura tulpinile dure (care se pot folosi pentru o zeama de supa sau pot avea alte utilizari) si se taie marunt, dupa care se pun inapoi in cratita.
  2. Se curata si se taie marunt ciupercile proaspete.
  3. Se pune cratita cu ciuperci shiitake la foc mic si se lasa pana incepe sa fiarba. Se adauga ciupercile proaspete si se da focul la mediu. Se adauga frunzele de spanac. Se ia cratita de pe foc.
  4. se pune pasta miso intr-un castron, se adauga un polonic de supa si se amesteca cu pasta, pentru a o dilua. Se adauga amestecul in cratita si se se amesteca bine.
  5. Se pune supa in castroane, se presara seminte de susan si se serveste imediat. 

Sursa utilizata: https://www.rodalesorganiclife.com/food/health-benefits-of-miso-soup

#alimente fermentate #ciuperci shiitake #probiotice #soia fermentata #supa miso #rasfat culinar

Ce au mai parcurs alti cititori...

Prebiotice, probiotice si antibiotice - ce trebuie sa stii despre ele
Vrei sa pierzi in greutate? Ai grija de flora intestinala
8 alimente care ajuta digestia

Ce spun cititorii despre "Supa japoneza miso - mai mult decat un rasfat culinar"

Daniela S.24 April 2018 14:04Raspunde

Foarte fain articolul, sunt in totalitate deacord. Marele "hop" al iubitorilor de mancare asiatica este procurarea ingredientelor asiatice de calitate. Eu unul am dat peste: www.dragonfood.ro , si pana acum am facut rost tot ce am avut nevoie. Spor in continuare! :)

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101