Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Vrei sa pierzi in greutate? Ai grija de flora intestinala

Vrei sa pierzi in greutate? Ai grija de flora intestinala

Stiai ca sunt miliarde de bacterii care muncesc din greu in sistemul nostru digestiv? Fara acestea, nu am putea descompune sau absorbi nutrientii din alimente. Nici nu am avea un sistem imunitar functional. Oamenii de stiinta numesc aceste microorgan

Stiai ca sunt miliarde de bacterii care muncesc din greu in sistemul nostru digestiv? Fara acestea, nu am putea descompune sau absorbi nutrientii din alimente. Nici nu am avea un sistem imunitar functional.

Oamenii de stiinta numesc aceste microorganisme extrem de utile “probiotice.” Aceste “bacterii bune” indeplinesc functii multiple, precum echilibrarea nivelului de inflamatie si pH-ul intestinal. Ajuta la producerea si absorbtia de vitamine, in special pe cele din grupele B si K.

Probioticele tin sub control si "bacteriile rele" precum si alte colonii de ciuperci oportuniste impiedicandu-le sa atace peretii intestinelor.

Numarul bacteriilor din corp poate fluctua in functie de alimentele consumate, precum si de alte substante care afecteaza corpul, cum ar fi medicamentele, produsele de ingrijire personala si toxinele din mediu.

Stiai ca exista anumite alimente care incurajeaza cresterea bacteriilor benefice, facandu-le puternice si capabile sa le depaseasca ca numar pe cele "rele"? Aceste alimente se numesc prebiotice.

Ce sunt asadar prebioticele? 

Prebioticele sunt fibre nutritionale care nu pot fi digerate de sistemul digestiv uman. Sunt lanturi de zahar complexe care traverseaza stomacul si intestinul subtire in proportie de  90 % intregi si ajung in intestinul gros, unde hranesc bacteriile probiotice.

Sunt doua tipuri de fibre prebiotice: fructo oligozaharide (FOS) si galacto oligozaharide (GOS). Inulina este una dintre cele mai raspandite prebiotice si face parte din categoria fructo-oligozaharidelor. Un alt tip de prebiotice este oligo fructoza.

Prebioticele sunt clasificate in functie de lungime, fiind impartite in lant lung, scurt si de spectru intreg. Lungimile diferite ale lanturilor se digera in ritmuri diferite, ceea ce inseamna ca ofera un substrat pentru bacterii la inceput sau spre sfarsitul intestinului gros. Suplimentele cu prebiotice de spectru intreg contin toate lungimile diferite de zaharide, astfel incat pot hrani toate tipurile de bacterii de-a lungul intestinului gros.

Cum ajuta prebioticele la mentinerea sanatatii

Unul dintre principalele beneficii ale prebioticelor este abilitatea acestora de a hrani bacteriile probiotice bune. Acest lucru se intampla printr-un proces de fermentare. Multe tipuri de bacterii au capacitatea de a fermenta si metaboliza fibrele prebiotice, insa in urma cercetarilor s-a observat ca in special lactobacilii si bifidobacteriile prospera in prezenta prebioticelor. Aceste specii pot fi identificate pe eticheta produselor gen iaurt sau a suplimentelor cu probiotice. Acestea sunt doua dintre speciile principale care ne ajuta sa digeram mancarea corespunzator.

Prebioticele au fost identificate pentru prima oara de oamenii de stiinta in 1995 si de atunci au fost facute multe studii pentru evaluarea efectelor lor terapeutice. In studiile in care participantii au consumat prebiotice, s-a observat o tendinta de modificare a florei intestinale prin cresterea bacteriilor benefice si scaderea numarului de patogeni (microorganisme cauzatoare de boli).

Aceasta tendinta catre o flora mai sanatoasa poate avea multe beneficii pentru corp.

Oamenii de stiinta au descoperit ca prebioticele maresc abilitatea de absorbtie a unor minerale precum calciu si magneziu. Magneziul, mai ales, este deficitar in alimentatia unui procent larg din populatie. (Atentie la magneziu !)

Prebioticele au si capacitatea de a intari functia imunitara suficient de mult incat sa poata combate infectiile bacteriene precum vaginoza bacteriana, infectiile urinare recurente, pertussis, pneumonia si H. pylori.

Prebioticele si sanatatea intestinala

Un studiu din 2009 a descoperit ca prebioticele pot fi foarte utile in mentinerea greutatii corporale si un instrument esential in lupta contra obezitatii epidemice. Participantii la studiu au consumat 21 de grame de fibre prebiotice in fiecare zi si au pierdut in medie 1.03 kg de grasime pe parcursul a 12 saptamani. Dr. Raylene Reime, cercetatorul care a condus studiul, a confirmat ca greutatea pierduta a fost alcatuita din grasimi, nu din masa osoasa sau musculara.

Aceste rezultate promitatoare se pot datora faptului ca s-a imbunatatit sensibilitatea la insulina si s-a redus nivelul de glucoza din sange cauzat de amidonul prebiotic. Un alt motiv ar putea fi faptul ca prebioticele favorizeaza o productie marita a unei substante antiinflamatorii denumita butirat, de catre microbii din intestine. Avand in vedere ca obezitatea este strans legata de inflamatia sistemica, butiratul poate face ca procesul bolii sa fie reversibil.

Cu atatea beneficii (si mai multe inca nedescoperite), prebioticele constituie un subiect de studiu extrem de interesant in domeniul nutritiei.

#inulina #pierdere in greutate #prebiotice #probiotice

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum iti refaci flora intestinala dupa ce iei antibiotice
Prebiotice, probiotice si antibiotice - ce trebuie sa stii despre ele
6 mituri demontate despre pierderea in greutate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101