AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Dhyana Yoga - cursuri de meditatie si yoga

Ce trebuie sa stii despre muraturi

Intai si inainte de a intra in secretele muraturilor, trebuie sa stabilim ca nu doar castravetii se pun la murat. De fapt, daca ar fi sa ne limitam doar la castraveti, am face o mare greseala. Daca intram in subiectul muraturilor, trebuie sa renuntam la ideea ca muraturile sunt doar o garnitura pe care o ceri la burgerul vegetarian sau o pui in farfurie.

E momentul sa acordam muraturilor respectul cuvenit. E timpul sa privim muraturile ca pe un fel de mancare delicios, de sine statator. E timpul sa vorbim despre arome, ingrediente si teorii pentru a incropi un ghid usor si simplu de urmat pentru a invata cum sa ne bucuram de muraturi, aceste minunate feluri de mancare de pe vremea bunicii.

Da, sunt doar muraturi, insa sunt delicioase.

De unde sa incepi:

Metodologia: Fermentarea vs. Murarea

Toate varietatile de varza murata, castraveti murati si altele de acest gen, sunt obtinute prin fermentare sau murare, ori ambele. Ce inseamna aceasta: Produsele murate sunt conservate cu ajutorul unei baze acide, cum este otetul, in timp ce produsele fermentate sunt obtinute astfel prin conservarea lor cu ajutorul unei solutii obtinute din apa si sare, saramura, denumita in mod gresit acid lactic. Deci, in esenta, legumele fermentate pe care le consumam sunt si fermentate si murate in proprii lor acizi, pe cand, daca avem un produs tinut doar in otet, este doar murat.

Ambele metode pot fi benefice pentru sanatate. Legumele fermentate furnizeaza probioticele necesare corpului pentru digestie si biodiversitate. Practic, bacteriile probiotice ne hranesc organismul intr-un mod bun. 

Otetul, pe de alta parte, s-a dovedit a fi o sursa buna de antioxidanti. Imbunatateste nivelul de zahar din sange, mentine sanatatea inimii si reduce riscul de cancer. Ceea ce se intampla, insa, cu majoritatea produselor comercializate este ca majoritatea acestor beneficii se pierd prin caldura excesiva si procesare. De aceea, merita sa faci legumele fermentate si murate acasa.

Ce se pune la murat

Raspunsul este simplu: poti mura aproape orice. In general legumele crocante si apoase sunt bune pentru inceput, cum ar fi castravetii, sfecla, ceapa si varza. Dar nu trebuie sa te opresti aici: fasolea, ardeii, bamele, rosiile, morcovii si conopida sunt legume folosite in mod obisnuit pentru murat. De asemenea, si fructele se pot mura, citricele si pepenele murat, de exemplu, sunt delicatese pentru amatorii de muraturi.

Ideea este ca multe produse pot fi pregatite cu aceasta metoda, de aceea merita sa experimentezi cu orice doresti si, in special, sa combini produse care merg bine impreuna.

muraturi inedite

Cum sa ne jucam cu aromele

Asa cum, atunci cand spunem muraturi nu ne referim doar la castraveti, la fel cand spunem arome nu spunem doar marar si busuioc. De fapt, chiar si cele mai banale magazine ofera o varianta mai deosebita de clasicele muraturi, in special cu usturoi si condimente. Aromele clasice includ condimente, seminte de mustar, coriandru si cuisoare, pentru a mentiona doar cateva, si exista chiar retete pentru condimente speciale pentru muraturi, care se pot face acasa.

Dar, indata ce capeti putina incredere, iti poti da frau liber imaginatiei. Orice mirodenie isi poate gasi locul intr-un borcan de muraturi,

Principii de baza pentru preparare

Retete pentru orice fel de muratura se pot gasi cu usurinta pe internet. De exemplu o reteta foarte buna este Sauerkraut (varza murata reteta nemteasca).  Insa, pentru a rezuma principiile de baza, trebuie sa iei un recipient, de obicei un borcan, il umpli cu fructe si/sau legume, pe care le alternezi cu ierburi aromatice si condimente si, la sfarsit, umpli recipientul fie cu otet fie cu saramura pregatita in prealabil (sare si apa ).

Apoi astepti. Pentru combinatiile cu otet, aroma devine mai puternica cu timpul, dar de regula dupa trei zile de tinut in frigider poti incepe sa le rontai si sa le consumi in decurs de o luna. Pentru combinatiile cu saramura dureaza ceva mai mult, chiar si o luna la temperatura camerei, pentru ca trebuie sa astepti bacteriile sa-si faca treaba inainte sa le pui in frigider. Sigur, le poti pune si la pastrare, prin conservare borcanele se pot tine pana la un an! Insa cine mai apuca sa le pastreze?

Tie iti plac muraturile? Ce fel de muraturi iti place cel mai mult? Scrie-ne in comentariile de mai jos!

Like Share Share Tweet29895 vizualizari

Postat in categoria Dieta

Etichete: fermentatie, legume, murate, muraturi,

Comentarii recente:
07 December 2014 15:51Raspunde

mama mea face smochine murate

ana07 December 2014 21:27Raspunde

Teoretic se pot mura aproape toate legumele,dar nu sunt toate la fel de populare,cum ar fi celebrii castraveti sau gogosari,varza,gogonelele,conopida,pepenii mici,etc. Dar nici nu se poate concepe o iarna fara ele....

fefe04 August 2015 08:16Raspunde

pepeni murati, vinete, mere sunt delicatese iarna

irina12 July 2016 22:22Raspunde

Ca sa tina mai mult si sa fie crocante chiar si peste an, muraturile fermentate se fac cu apa oparita (atunci pe loc, cand le faci si apoi dupa 2-3 zile se mai opareste o data apa din muraturi si apoi se lasa la fermentat). Apa fiind oparita, teoretic n-ar mai fi nimica viu pe-acolo ; si tousi fermentarea are loc; asta inseamna ca sunt la fel de sanatoase muraturile facute cu apa oparita comparativ cu cele facute cu apa rece? Multumesc.

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Motive pentru a zâmbi

Motive pentru a zâmbi

Ce este polenul crud şi de ce trebuie să il consumăm zilnic

Ce este polenul crud şi de ce trebuie să il consumăm zilnic

Hepatita B: o abordare naturopata

Hepatita B: o abordare naturopata

Entuziasmul vă poate schimba viaţa

Entuziasmul vă poate schimba viaţa

Curajul de a fi tu insuţi

Curajul de a fi tu insuţi

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE