Fierul prezent in plante este fierul non-hem, care nu este absorbit la fel de bine ca fierul hem, prezent in sange si muschi, insa acesta este un avantaj. Evitarea fierului hem poate fi unul dintre punctele-cheie ale protectiei oferite de alimentatia bazata pe vegetale contra sindromului metabolic si poate fi, de asemenea, benefic in scaderea riscului altor boli cronice, cum ar fi boala cardiaca.
Datele cu privire la boala cardiaca coronariana si aportul de fier in general au fost in general confuze. Lipsa de consistenta a dovezilor poate fi cauzata de provenienta fierului.
Majoritatea fierului alimentar total este fier non-hem, care provine din plante. Astfel, aportul total de fier este asociat cu un risc redus de boala cardiaca, in timp ce aportul de fier din carne este asociat cu un risc semnificativ mai mare de boala de inima. Acest lucru se pare ca este cauzat de faptul ca fierul actioneaza ca un pro-oxidant, contribuind la dezvoltarea arteriosclerozei prin oxidarea colesterolului cu radicali liberi. Acest risc a fost evaluat ca risc marit cu 27% pentru boala cardiaca coronariana la fiecare miligram de fier hem consumat zilnic.
Acelasi lucru este valabil si pentru accidentul vascular. Studiile referitor la aportul de fier si accidentul vascular au avut rezultate contradictorii, insa acest lucru se poate datora faptului ca fierul hem si non-hem nu au fost niciodata separate, pana acum. Cercetatorii au descoperit ca aportul de fier din carne (fierul hem) si nu cel din plante (fierul non-hem) este asociat cu riscul de accident vascular.
Cercetatorii au descoperit si ca aportul mai mare de fier hem - dar nu in totalitate - sau de fier non-hem - a fost asociat in mod semnificativ cu un risc marit de diabet de tip 2. Riscul de diabet de tip 2 poate sa creasca cu 16% la fiecare miligram de fier hem consumat zilnic.
Aceleasi rezultate sunt valabile si pentru cancer, cu un risc marit cu 12% la fiecare miligram de fier consumat pe zi. De fapt, se poate estima consumul de carne consumat de o persoana dupa tumorile acesteia.
Pentru a analiza mecanismele legate de dezvoltarea cancerului asociat cu consumul de carne, cercetatorii au intrebat pacientii cu cancer ce cantitate de carne au consumat si au examinat tiparul de exprimare a genelor din tumorile acestora. Au identificat un tipar specific de exprimare a genelor asociate cu fierul hem. Desi au analizat doar cancerul de plamani, cercetatorii cred ca modificarile genetice in urma consumului de carne pot sa apara si in cazul altor tipuri de cancer.
Toti avem nevoie sa ne acoperim necesarul de fier, insa numai 3% dintre femeile albe aflate la premenopauza sufera de anemie cauzata de deficienta de fier in zilele noastre. Rata este mai accentuata in cazul populatiilor de origine africana si mexicana. Luand in considerare bolile care duc la cele mai multe decese - boala cardiaca, cancerul si diabetul - sursa de fier cea mai sanatoasa pare sa fie cea non-hem, prezenta din abundenta in cerealele integrale, fasole, mazare, naut, linte, verdeturi, fructe uscate, nuci si seminte.