AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Dhyana Yoga - cursuri de meditatie si yoga

Faina de naut: versatila, fara gluten si bogata in proteine

Daca singurul tau contact cu nautul este in salate sau in humus cand si cand, nu stii ce pierzi daca nu profiti de beneficiile fainei de naut! Faina de naut are aceleasi beneficii ca si nautul, fiind obtinuta dintr-un singur ingredient: boabele de naut prajit (sau uneori crude) macinate.

Nautul este unul dintre primele alimente cultivate de om si ramane una dintre cele mai populare leguminoase din intreaga lume chiar si azi, de aceea nu trebuie sa ne surprinda ca unele culturi folosesc de secole intregi nautul pentru a face din el o faina versatila, fara cereale sau gluten.

De ce faina de naut ar putea deveni noul tau ingredient preferat fara gluten

Cateva dintre beneficiile substituirii fainei obisnuite cu faina de naut? O proportie mai mare de fibre, fara gluten si un procent ridicat de proteine. Indiferent ca tolerezi sau nu cerealele, cu siguranta vei iubi calitatea fainei de naut, densa si consistenta si vei fi surprins in cate feluri o poti utiliza.

Nautul face parte din categoria de alimente cu un continut ridicat de proteine denumite leguminoase sau boabe, care includ si fasolea, lintea si mazarea. Faina de naut — denumita si faina gram, faina din fasole garbanzo sau besan — este populara in multe tari, in special in Asia si Orientul Mijlociu. De exemplu, este considerata un ingredient specific in bucatariile din India, Pakistan, Nepal si Bangladesh.

Beneficiile pentru sanatate ale consumului acestei leguminoase au starnit interesul cercetatorilor, iar consumul si productia lor se raspandesc in intreaga lume. Printre tarile din Europa, consumul mai mare de naut este observat in zona Mediteranei, (cu un consum zilnic per capita intre opt si 23 de grame, in comparatie cu doar cinci grame in Europa de Est si S.U.A.), ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa concluzioneze ca nivelul mai ridicat de fibre si fitonutrienti derivati din fasole poate fi unul dintre motivele pentru care populatiile din aceste zone se bucura de o sanatate foarte buna.

Informatii nutritionale pentru faina de naut

Consumul ridicat de naut si de faina de naut este o modalitate foarte buna de a mari aportul de fibre. Si pentru ca nautul si faina din naut constituie o sursa atat de importanta de fibre, multe studii arata ca pot reduce, ca orice alt tip de leguminoase, riscul de boala coronariana, obezitate, diabet si chiar si anumite tipuri de cancer.

Nautul constituie o sursa bogata dintr-o gama larga de vitamine si minerale. De exemplu, se considera ca au calciu si magneziu intr-o proportie ideala, o cantitate mare de folat — ceea ce este esential pentru sanatate in timpul sarcinii — doze suficient de mari de vitamine B cum ar fi vitamina B6 si o cantitate destul de mare de potasiu bun pentru inima. Mai contine si seleniu, un antioxidant mineral puternic, precum si fier si proteine vegetale din belsug. Alimentatia fara gluten devine tot mai populara, un motiv in plus ca sa apreciezi faina de naut, daca decizi sa renunti la gluten.

½ cana de faina de naut (sau besan) contine aproximativ: 

  • 178 calorii
  • 3 grame de grasime
  • 10 grame proteine
  • 5 grame fibre
  • 5 grame zahar (fara adaos de zahar)
  • 101 miligrame folat (50 % DZR)
  • 75 miligrame mangan(37 % DZR)
  • 4 miligrame cupru (21 % DZR)
  • 76 miligrame magneziu (19 % DZR)
  • 146 miligrame fosfor (15 % DZR)
  • 2 miligrame tiamina(15 % DZR)
  • 2 miligrame fier (12 % DZR)
  • 25 miligrame vitamina B6 (12 % DZR)
  • 778 miligrame potasiu(11 % DZR)
  • 3 miligrame zinc (9 % DZR)
  • 7 miligrame seleniu (6 % DZR)
faina de naut

Sursa foto : http://goo.gl/yfwJHy

6 Beneficii pentru sanatate ale fainii de naut

  1. O importanta sursa de fibre

Nautul este o sursa foarte buna de fibre alimentare, cu aproximativ 12.5 grame la fiecare cana de naut gatit. La fel si faina de naut, mai ales daca e folosita in locul unor tipuri de faina rafinata, golita de nutrienti si cu un continut redus de fibre.

Practic orice studiu care a analizat alimentatia bogata in fibre a descoperit intr-o masura sau alta beneficii pentru sanatate, unele chiar surprinzatoare. Sunt studii care arata ca cei care consuma mai multe fibre au si un risc mai redus de diabet, cancer la colon si sunt mai putin predispusi la obezitate si la lupta cu kilogramele in plus.

Nautul are un continut total de fibre, fibre solubile si amidon rezistent, toate contribuind la un indice glicemic redus in faina de naut. Continutul de fibre face ca nautul sa ajute la digestie, sa previna constipatia si chiar sa contribuie la scaderea in greutate prin faptul ca da senzatia de satietate.

  1. Contribuie la sanatatea inimii

Leguminoasele bogate in fibre si dense nutritiv ca nautul echilibreaza nivelul de colesterol, reduc hipertensiunea si protejeaza contra bolilor de inima. Boabele mentin arterele curate si previn formarea placii, mentin un nivel sanatos al presiunii arteriale si scad riscul de atac cardiac sau accident vascular. De aceea studiile au descoperit o asociere invers proportionala intre consumul de fibre insolubile si presiunea sanguina sistolica si diastolica, colesterolul total si trigliceride.

Nautul furnizeaza cantitati mari de polifenoli, dintre care multi sunt antioxidanti puternici. Studii de interventie si de prospectie publicate in Revista Americana de Nutritie Clinica arata ca alimentatiile care includ boabele reduc in mod natural colesterolul, influenteaza pozitiv factorii pentru sindromul metabolic si reduc riscul de boli de inima ischemice si diabet. Alte studii arata ca o singura portie de boabe pe zi (cam 3/4 cana gatite) de orice fel de leguminoase pot reduce riscul de atac de inima si echilibreaza colesterolul. Acest lucru este posibil datorita fibrelor din boabe care formeaza in sistemul digestiv o substanta de consistenta unui gel care leaga acizii grasi.

Atat fibrele solubile cat si cele insolubile s-au dovedit a fi importante in controlul hipertensiunii, in plus alimentele bogate in fibre previn mancatul in exces si acumularea de grasimi periculoase, mai ales in jurul organelor vitale, inclusiv inima.

  1. Stabilizeaza zaharul din sange si previne diabetul

Fibrele, in special cele solubile, nu numai ca reduc nivelul colesterolului din sange, dar ajuta si la absorbtia zaharului in sange. Acest lucru este foarte important pentru bolnavii de diabet si oricine se confrunta cu probleme legate de zaharul din sange sau sindromul metabolic. Faina de naut are o forma de carbohidrati complecsi numita amidon pe care corpul o poate digera lent si folosi pentru a alimenta rezervele de energie ale corpului in timp intr-un mod mai benefic decat prin consumul de carbohidrati rafinati.

Sunt multe dovezi care arata ca alimentatia bogata in fibre este un remediu natural mult mai eficient pentru diabetul de tip 2 decat alimentatia saraca in fibre. Leguminoasele reduc in general riscul de crestere a glucozei din sange mai mult decat alimente precum cartofii sau orice alt aliment pe baza de faina din grau.

In timp ce faina rafinata poate mari rapid nivelul de zahar in sange contribuind la fluctuatii de "ascensiune si scadere brusca" a energiei, faina de naut este un carbohidrat cu ardere lenta, care nu are un impact la fel de mare asupra nivelului de glucoza, ceea ce inseamna ca are un aport glicemic mai scazut. Consumul marit de alimente cu indice glicemic redus este o modalitate naturala de a vindeca diabetul, de a castiga mai multa energie si a preveni poftele de dulce.

  1. Contribuie la pierderea in greutate

Alimentatia bogata in fibre este recomandata de regula pentru pierderea in greutate deoarece alimentele cu multe fibre sunt de obicei sarace in calorii, insa isi maresc volumul in intestine, ceea ce opreste semnalele de foame ale corpului. In esenta, alimentele bogate in fibre, cum sunt nautul si alte leguminoase, au un volum mare si o densitate nutritiva crescuta, insa sunt sarace in calorii - mai ales daca iei in considerare faptul ca organismul nu poate digera carbohidratii din fibre.

Faina din naut este atat bogata in fibre cat si in proteine, ceea ce contribuie la crearea senzatiei de satietate si taie pofta de gustari si snacksuri. Acest lucru poate face ca pierderea in greutate intr-un mod sanatos sa devina un tel realist si usor de atins.

De fapt, multe studii arata ca o crestere a fibrelor solubile sau insolubile este corelata cu o senzatie de satietate dupa masa si scade senzatia ulterioara de foame, ceea ce este benefic pentru mentinerea unei greutati mai scazute si mai sanatoase. Studiile publicate in Recenzii despre nutritie arata ca un consum suplimentar de 14 grame de fibre pe zi mai mult de doua zile pe saptamana este asociat cu o scadere de 10 % din aportul de energie si o pierdere medie in greutate de peste 2 kg in decurs de 3-8 luni.

In general, alimentele cu multe fibre necesita in mod normal sa fie mestecate mai mult, dand timp corpului sa inregistreze faptul ca nu mai simti foame, ceea ce inseamna ca nu ai tendinta de a manca prea mult. Si dupa ce consumi faina de naut, de exemplu, care este bogata in proteine si fibre, vei observa probabil ca te tine satul o perioada mai lunga. Acest lucru se datoreaza efectelor de stabilizare a zaharului in sange generate de alimentele cu fibre.

O modalitate in care poti profita de aceste beneficii? Incearca sa consumi faina de naut sub forma unui snack bogat in proteine care te va impiedica sa mananci in exces la urmatoarea masa.

  1. Scade inflamatia si imbunatateste functia imunitara

Faina de naut este si un excelent aliment antiinflamator, iar consumul de leguminoase in general s-a dovedit a avea proprietati antiinflamatorii si protectoare contra cancerului, in special pentru cancerul din tractul digestiv, cancerul de colon, de stomac si de rinichi. Acest lucru se datoreaza continutului bogat in fibre din boabe si leguminoase, care pot elimina toxinele din tractul digestiv, protejand celulele, prevenind inflamatia si atenuand efectele nocive ale radicalilor liberi.

Nautul ajuta sistemul digestiv si intareste imunitatea neutralizand aciditatea cauzata de o alimentatie deficitara, echilibrand nivelul de ph al corpului. Intr-o stare mai alcalina, corpul este mai capabil sa ramana in homeostaza, sa combata inflamatia si sa opreasca multiplicarea celulelor canceroase.

Desi nautul contine antinutrienti care interfereaza cu abilitatea corpului de a absorbi anumiti nutrienti, metodele de gatire cum ar fi germinarea boabelor, hidratarea si aruncarea apei inainte de gatit pot reduce continutul de oligozaharide si pot face ca boabele sa devina mai benefice.

  1. Nu contine gluten si ajuta digestia

Faina de naut nu contine grau, orz sau secara ca urmare a contaminarii in timpul procesarii, de aceea este lipsita in totalitate de gluten. Indiferent ca suferi sau nu de alergie sau sensibilitate la gluten, poti beneficia daca eviti glutenul, avand in vedere ca acesta provoaca daune la nivelul intestinelor, digestiei si a reactiilor imunitare.

Pentru retetele fara gluten, multi bucatari recomanda inlocuirea cu pana la 25% a fainii obisnuite cu faina de naut sau alta faina fara gluten pentru a mari continutul de fibre si proteine fara a compromite gustul sau textura compozitiei.

Daca trebuie sa treci pe un regim fara gluten, foloseste faina de naut in loc de faina de grau sau alte fainuri fara gluten in retete ca falafel, hummus, socca, farina, clatite, empanadas, blaturi de pizza si biscuiti. Merge bine si in prajituri sau retete de paine rapida, unde poate trece usor neobservata in combinatie cu alte ingrediente, ca ierburi aromatice, branza, ciocolata si dovleac.

Istoricul fainii de naut

Boabele de nautul sunt cunoscute si folosite in bucatariile din intreaga lume de peste 7.500 ani! Se numara si in prezent printre leguminoasele cele mai cultivate si consumate in intreaga lume si, de-a lungul anilor, au fost asociate cu longevitatea, sanatatea inimii si o mai buna gestionare a greutatii. Sunt mai putin cunoscute in America de Nord simult mai prezente in Europa.

Faina de naut este in ziua de azi folosita cel mai mult in Asia de Sud si Orientul Mijlociu, asa cum a fost de multe generatii. Unele retete traditionale in Asia folosesc faina de naut in curry, o prajitura numita Senagapindi Kura sau sub forma unei fierturi pentru micul dejun. Chila, o clatita cu faina de naut, este o gustare populara vanduta pe strada in India, iar in anumite zone din Italia, faina de naut este folosita pentru o lipie numita farinata. Spaniolii folosesc si ei faina de naut in locul celei de porumb pentru tortillas.

Cum sa cumperi si sa folosesti faina de naut

Datorita consistentei cremoase si versatilitatii sale, (un motiv pentru care sunt folosite pentru humus), boabele de naut dau si fainei un gust foarte bun. Faina de naut poate fi facuta atat din naut crud cat si naut prajit, ambele putand fi folosite pentru a se substituti reciproc in retete.

Faina obtinuta din naut prajit este considerata mai aromata, in timp ce cea obtinuta din naut crud este ceva mai amaruie. Majoritatea persoanelor care incearca pentru prima data faina de naut o gasesc surprinzator de gustoasa, cu o aroma dulce si consistenta destul de similara cu cea din nuca de cocos. Majoritatea firmelor comercializeaza faina de naut obtinuta din boabe prajite de naut, avand un gust mai moderat si se combina in multe retete. Faina de naut se poate gasi in magazinele mari, de specialitate sau online.

Faina de naut poate fi folosita in multe feluri si este in special un bun substitut pentru faina de grau care contine gluten. Desi de regula trebuie combinata cu o alta faina fara gluten (cum ar fi faina de orez sau cartofi) pentru a face aluatul sa creasca, faina de naut poate fi folosita si ca atare .

De exemplu, unul dintre cele mai populare moduri de a folosi faina de naut este o lipie numita socca, similara unei clatite. Aceasta se face cu faina de naut, ulei de masline si condimente, coapta in cuptor intr-o forma rotunda ca pentru clatite. Aceasta reteta este o alternativa foarte buna la painea din comert, care este chiar mai nociva decat se crede, lipsita de nutrienti si aditivi.

O alta modalitate de a folosi faina de naut este combinata cu o cantitatea egala de apa si folosita ca inlocuitor de oua, la fel ca semintele de chia sau de in. Este utila mai ales pentru vegani sau pentru cei alergici la oua.

Se poate adauga in supe pentru ingrosare, in tocanite si sosuri in loc de smantana, amidon de porumb sau faina de grau. Faina de naut trebuie pastrata la frigider sau intr-un recipient cu capac etans. Se poate si congela pentru a i se mentine prospetimea mai multa vreme.

Retete cu faina de naut

Cu ce se poate combina faina de naut? Faina de naut se combina foarte bine atat cu ingrediente dulci cat si sarate. Incearca sa o combini cu ingrediente precum usturoi taiat fin; seminte de chimion prajit; ierburi aromatice ca oregano, patrunjel si cimbru; sau cu , miere cruda, fructe sau nuca de cocos.

Faina de naut se poate folosi si pentru a substitui faina de nuca de cocos sau alta faina fara gluten in retete precum briose fara gluten, mini briose cu omleta, batoane proteice si negrese, care vor avea un plus de densitate, proteine si fibre. In orice reteta cu faina de cocos, aceasta se poate inlocui cu faina de naut, pentru ca ambele sunt bogate in fibre si tind sa absoarba aceeasi cantitate de lichid.

Clatite cu chia si nuca de cocos, bogate in proteine 

Timp de pregatire: 20 minute

Portii: 2

INGREDIENTE:

  • 1?4 cana faina integrala de grau
  • 2 linguri faina de naut
  • 1?2 lingurita praf de copt
  • un varf de sare de mare
  • 1 lingura seminte de chia
  • 1 lingura fulgi de cocos
  • 2 linguri de seminte de in macinate
  • 4 linguri lapte de migdale

MOD DE PREPARARE:

  1. Combina toate ingredientele uscate intr-un castron. Adauga ingredientele umede si amesteca bine.
  2. Incalzeste o tigaie si topeste putin ulei de cocos. Toarna 2 linguri din compozitie si formeaza clatita.
  3. Las-o in tigaie cateva minute. Cand incepe sa se umfle, intoarce clatita si mai las-o 1-2 minute.

Contraindicatii pentru faina de naut

Ca si in cazul boabelor intregi de naut sa a altor leguminoase, unele persoane manifesta un disconfort digestiv cand consuma fibre. Daca nu consumi de obicei amidon si fibre e mai bine sa introduci treptat faina de naut in alimentatie si sa eviti sa consumi de prima data o cantitate mare. De asemenea e bine sa consumi multa apa cand consumi fibre. Acest lucru ajuta digestia si elimina simptomele nedorite precum balonarea, crampele si gazele.

Boabele, produsele pe baza de leguminoase sau cerealele integrale pot fi dificil de consumat si datorita antinutrientilor si enzimelor continute. Majoritatea leguminoasele contin compusi bioactivi, printre care inhibitori de enzime cum ar fi lectinele, fitoestrogenii, oligozaharidele, saponinele si compusii fenolici care interfereaza cu digestia si absorbtia nutrientilor.

Daca este cazul tau, incearca sa gatesti leguminoasele dupa ce le-ai hidratat in prealabil si le-ai lasat la germinat. Chiar daca nu e usor sa gasesti faina din naut germinat, incoltit, poate fi o optiune daca nautul obisnuit agraveaza problemele de stomac si produc efecte precum gaze si balonare. Daca nici asa nu poti consuma faina de naut, incearca faina de cocos, care este mai usor de digerat si nu contine antinutrientii sau enzimele prezente in leguminoase, sau faina de migdale, o alta optiune fara gluten.

Sursa utilizata:

http://draxe.com/chickpea-flour - faina de naut

Like Share Share Tweet52358 vizualizari
loading...
loading...

Postat in categoria Dieta

Etichete: beneficii, burger, cardiaca, crapate, diabet, fibre, greutate, neurologie, proteine,

Comentarii recente:
laurenta15 August 2015 11:38Raspunde

o sa incerc cat de curand aceasta faina de naut...gasesc f. interesant

Monica11 December 2016 10:10Raspunde

Sunt utile informatiile. Totusi ideala ar fi o reteta fara gluten, adica fara faina de grau, doar cu faina de naut.

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

11 moduri de a stimula producţia de serotonină din creier (în mod natural)

11 moduri de a stimula producţia de serotonină din creier (în mod natural)

Eşti supărat şi stresat? Iată câteva metode simple care te pot ajuta să te calmezi singur

Eşti supărat şi stresat? Iată câteva metode simple care te pot ajuta să te calmezi singur

Un truc simplu prin care sa scapi rapid de anxietate

Un truc simplu prin care sa scapi rapid de anxietate

O metodă surprinzător de simplă de a-ţi distrage atenţia de la griji

O metodă surprinzător de simplă de a-ţi distrage atenţia de la griji

Iată de ce sfecla nu ar trebui să-ţi lipsească din alimentaţie

Iată de ce sfecla nu ar trebui să-ţi lipsească din alimentaţie

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE