AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Dhyana Yoga - cursuri de meditatie si yoga

Esti dependent de paine? Mituri si adevaruri despre grau.

Cand vine vorba de grau, sunt multe lucruri care ar trebui clarificate. Acest ingredient este atotprezent in alimentatia moderna, iar cerealele integrale inca mai constituie cea mai mare sectiune din Piramida Alimentelor, graul fiind neindoielnic cereala favorita a majoritatii.

Totusi ce efect are asupra corpurilor noastre aceasta dependenta de graul chiar si de cel integral ca aliment de baza din dieta noastra? Potrivit cardiologului dr. William Davis, autorul faimoasei carti „Burta de grau”, graul este „otrava cronica perfecta”. Daca citesti acest articol dupa ce ai mancat grau toata ziua,este foarte posibil sa fii „dependent de paine” fara sa o stii.

Urmatoarele sunt cateva motive pentru care graul integral nu este nici pe departe atat de sanatos pe cat este de laudat - si de fapt poate fi periculos.

Mit: Faina rafinata este rea, faina integrala este buna

Desi faina rafinata este intr-adevar nimic altceva decat carbohidrat albit si golit de substante nutritive, faina integrala nu este de fapt cu mult mai buna. Desi contin unii nutrienti importanti, semintele de grau sunt adesea incrucisate cu chimicale industriale si stropite din belsug cu pesticide. Graul matur este adesea din nou stropit cu pesticide, apoi uscat la temperaturi asa de inalte, incat proteinele se denatureaza iar valoarea nutritionala este in mare masura distrusa. Faina care rezulta din acest proces nu este nici pe departe asemanatoare cu cea din graul de care se bucurau stramosii nostri – si hotarat ca nu este buna pentru noi.

Mit: Daca nu ai boala celiaca, nu ar trebui sa ai probleme cu graul.

Multor oameni li se spune ca daca nu fac parte din acel procent al populatiei care sufera de boala celiaca (intoleranta la gluten), nu ar trebui sa aiba probleme cu graul din dieta. Din nefericire, acest lucru este foarte departe de adevar.

Desi indivizii cu boala celiaca se confrunta cu majoritatea pericolelor provenind de la grau si de la alte cereale ce contin gluten, intrucat glutenul poate duce la inflamatii severe si deteriorarea intestinului subtire ce are ca rezultat o carenta nutritiva, restul populatiei nu este imuna.

Se estimeaza ca in jur de 30% din populatia pamantului are sensibilitate la gluten, in grade variate. Deoarece testele/analizele medicale pentru sensibilitatea la gluten adesea nu sunt demne de incredere, aceasta sensibilitate poate fi greu de diagnosticat. Este adesea confundata cu o tulburare digestiva precum sindromul colonului iritabil (SCI) sau oboseala cronica.

Peste toate acestea, graul a fost corelat cu inflamatia larg raspandita sistemic, ca si cu proprietati neurotoxice. Gliadina gasita in grau (este parte a proteinei glutenului) a fost asociata cu inrautatirea tulburarilor neurologice si comportamentale, inclusiv a tulburarii bipolare si a ADHD-ului.

Mit: Daca vrei sa pierzi in greutate, poti manca grau integral

Taliile in expansiune ale tarilor moderne si ratele in crestere ale bolilor de inima au fost de mult timp puse pe seama consumului de grasimi saturate – pana recent.

De fapt s-a descoperit ca mancatul graului poate ridica nivelul zaharului sanguin  la nivele la fel de mari ca in cazul zaharului. Graul contine un carbohidrat complex cunoscut ca amilopectina A. Intrucat acest carbohidrat se digera rapid, atunci cand este consumat determina o crestere brusca a zaharului sanguin. Acest lucru duce la multe dintre aceleasi efecte ale consumului de zahar, inclusiv rezistenta la insulina, diabet de tip II, crestere in greutate si grasime abdominala, fara sa mentionam sporirea riscului unui numar de boli cronice.

Like Share Share Tweet33956 vizualizari
loading...
loading...

Postat in categoria Invatam impreuna

Etichete: adevar, cardiaca, gluten, iubit, kefir, reteta, sanatatea inimii, trece,

Comentarii recente:
concediere.wordpress.com03 January 2015 09:26Raspunde

Util articol. La mai multe articole de acest gen, care demonteaza mituri si prezinta potentialele pericole ale alimentelor "traditionale"!

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

O metodă surprinzător de simplă de a-ţi distrage atenţia de la griji

O metodă surprinzător de simplă de a-ţi distrage atenţia de la griji

Iată de ce sfecla nu ar trebui să-ţi lipsească din alimentaţie

Iată de ce sfecla nu ar trebui să-ţi lipsească din alimentaţie

Cum îţi dai seama că mănânci prea multă sare?

Cum îţi dai seama că mănânci prea multă sare?

6 vitamine şi minerale care stimulează funcţia creierului

6 vitamine şi minerale care stimulează funcţia creierului

Sunetele relaxante din natură au efect terapeutic asupra corpului

Sunetele relaxante din natură au efect terapeutic asupra corpului

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE