Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Ghidul complet al antioxidanților

Ghidul complet al antioxidanților

În acest articol am adunat toate elementele de bază despre antioxidanți pentru a înțelege cât mai bine ce sunt antioxidanții și de ce sunt atât de importanți pentru menținerea sănătății și a tinereții.

Antioxidanții sunt, fără îndoială, o parte esențială a unei sănătăți optime. Chiar și medicii tradiționali acceptă importantă unui aport corespunzător de antioxidanți luați din alimentație sau a unor suplimente de bună calitate cu antioxidanți.

Dar știi cum funcționează antioxidanții în corpul tău și de ce fel de antioxidanți ai nevoie? În acest articol am adunat toate elementele de bază despre antioxidanți pentru a înțelege cât mai bine care este rolul acestor nutrienți și de ce sunt atât de importanți pentru menținerea sănătății și a tinereții.

Iată ce vei afla citind acest articol:

Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei! blogDescoperă toate ingredientele pentru prăjituri și multe altele, ideale pentru dulciuri gustoase, făcute în casă! -blogPlasmă marină cu cel mai bun preț! Profită acum! - blog24 de zile, 24 de oferte speciale. Click pe fiecare poză ca să descoperi surpriza!Descoperă o selecție a celor mai potrivite produse, în stilul Viața Verde Viu! -blogPachet START: Cartea TRIO Nouă: Detoxifiere.Dietă.Menținere - de Iulia Bledea + In Green - Mix Verde ECO - Rawboost - blogRemedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog

 

Ce sunt antioxidanții?

Antioxidanții sunt o categorie de molecule capabile să inhibe oxidarea altei molecule. Corpul distribuie în organism variați nutrienți datorită proprietăților antioxidante ale acestora. De asemenea, fabrică enzime antioxidante care să țină sub control reacțiile în lanț ale radicalilor liberi. Unii antioxidanți sunt produși de corp, alții nu. În plus, capacitatea naturală a corpului de a produce antioxidanți scade odată cu vârsta.

Antioxidanții joacă un rol semnificativ pentru sănătate, deoarece pot influența îmbătrânirea prin combaterea radicalilor liberi.

Pentru a înțelege complet felul în care antioxidanții contribuie la sănătate, trebuie mai întâi înțeles modul în care se formează radicalii liberi.

Biogerontologistul Denham Harman a fost primul care a descoperit conceptul radicalilor liberi în 1954, în timp ce făcea cercetări pentru a explica procesul îmbătrânirii. Radicalii liberi sunt un tip de metabolit cu nivel de reacție foarte ridicat, produși de organism în urma unui metabolism normal și a producerii energiei. Reprezintă răspunsul natural biologic la toxinele de mediu, precum: fumul țigărilor, lumina soarelui, substanțele chimice, radiațiile cosmice și cele create de om, și chiar și unele elemente din medicamente.

Corpul mai produce radicali liberi și atunci când facem sport și când apar anumite inflamații în organism.

Citește și articolul: Radicalii liberi și antioxidanții

Moleculele radicalilor liberi au lipsă unul sau mai mulți electroni, și acești electroni lipsa sunt responsabili pentru oxidarea biologică. Moleculele incomplete atacă agresiv alte molecule pentru a-și completă părțile lipsa. Aceste reacții sunt denumire reacții de “oxidare”. Oxidarea este denumită “ruginire biologică", cauzată de prea mult oxigen în țesuturile noastre.

 

Radicalii liberi fură electroni de la proteinele din corp, ceea ce dăunează grav ADN-ului și altor structuri celulare. Aceștia crează un efect “al bulgărelui de zăpadă” - pe măsură ce moleculele fură una de la altă, fiecare devine la rândul ei un nou radical liber, lăsând în urmă un carnagiu biologic.

ce sunt antioxidantii

Radicalii liberi tind să se adune în membranele celulare (peroxidarea lipidelor), ceea ce determină lipidele celulare să fie predispuse la distrugerea oxidativă. Când acest lucru se întâmplă, membrană celulei devine fragilă și dezvoltă crăpături, ducând în cele din urmă la dezmembrarea celulei și la moartea ei.

Radicalii liberi influențează serios ADN-ul, împiedicând duplicarea acestuia, interferând cu mentenanța acestuia, provocând fisuri sau alterări ale structurii prin reacția cu bazele ADN-ului. Radicalii liberi sunt asociați cu peste 60 de boli diferite, printre care: cancer, cataractă, Parkinson, Alzheimer, arterosleroză.

Dacă organismul nu are o protecție adecvată, radicalii liberi devin de neoprit, determinând o funcționare deficitară a celulelor. Acest lucru poate duce la degradarea țesuturilor și crește riscul apariției bolilor.Aici intervin antioxidanții.

Antioxidanții sunt donatori de electroni. Ei pot rupe reacția în lanț a radicalilor liberi sacrificând proprii electroni pentru hrănirea radicalilor liberi, fără, însă, să devină ei înșiși radicali liberi.

Antioxidanții sunt modul în care natura ajută celulele să se apere contra atacului speciilor de oxigen reactivi (ROȘ). Cât timp deține acești importanți micronutrienți, corpul are capacitatea de a rezista îmbătrânirii cauzată de expunerea zilnică la poluanți. În lipsa unui aport corespunzător de antioxidanți pentru a strivi radicalii liberi, există riscul apariției stresului oxidativ, care duce la deteriorarea accelerată a organelor și țesuturilor.

 

Beneficiile antioxidanților pentru sănătate

Studii numeroase au confirmat beneficiile antioxidanților și al rolului pe care aceștia-l joacă în menținerea sănătății și reducerea riscului apariției bolilor Parkinson, Alzheimer și cancer.

Antioxidanții pot ajuta și la încetinirea procesului îmbătrânirii, cu mari beneficii pentru sănătatea pielii.

Printre alte beneficii importante ale antioxidanților se numără și:

Repară moleculele deteriorate

Un anumit tip de antioxidanți poate repara moleculele deteriorate prin donarea unui atom de hidrogen. Ceea ce devine extrem de important atunci când este vorba despre o moleculă cu rol critic, precum ADN-ul.

Blochează producerea de radicali ai metalelor

Unii antioxidanți au efecte de chelare – ancorează metale toxice precum mercurul și arsenicul, care duc la formarea de radicali liberi și le "strâng" atât de bine încât previn apariția oricărei reacții chimice. Agenții de chelare solubili în apă pot ajuta la eliminarea metalelor toxice din organism prin urină.

Stimulează activitatea genelor și producția de antioxidanți endogeni

Anumiți antioxidanți pot stimula activitatea genelor și măresc apărarea naturală a acestora.

Au un "efect de scut "

Antioxidanții, precum flavonoidele, pot acționa ca un scut virtual, atașându-se de ADN în vederea protejării acestuia de atacurile radicalilor liberi.

Determină celulele canceroase să "comită suicid"

Unii antioxidanți pot furniza substanțe chimice anticancer care opresc creșterea cancerului și forțează anumite celule să se autodistrugă (apopteoză).

În cartea sa Antioxidanții, Richard A. Passwater spune că oamenii au una dintre cele mai îndelungate perioade de viață din regnul animal, cel mai probabil datorită belșugului de antioxidanți din alimentație în special datorită plantelor verzi. Corpurile umane produc enzime antioxidante care nu pot fi găsite la alte viețuitoare.

"Procesele noastre naturale antioxidante se compensează reciproc, acoperind astfel deficiențele temporare." explică Dr. Passwater.

Mulți cred că dacă iei câțiva antioxidanți – într-o doză sau două mai mari – este suficient pentru menținerea unei sănătăți optime. Dar nu este chiar așa. Dimpotrivă, o gama largă de antioxidanți este necesară pentru menținerea sănătății.

 

Tipuri de antioxidanți

Știința antioxidanților poate fi destul de complexă, deseori cauzând confuzie printre oameni în privința tipurilor de antioxidanți care trebuie consumați. De exemplu, deseori medicii specialiști sunt întrebați dacă este necesar să se ia un supliment cu astaxantină dacă deja se ia resveratrol.

Răspunsul este că DA – astaxantina este, de fapt, un antioxidant solubil în lipide, în timp ce resveratrolul este un antioxidant solubil în apă. Fiecare tip de antioxidant are propria sa funcție specială.

Antioxidanți solubili în lipide (grăsimi) sau în apă

Clasificați după gradul de solubilitate, antioxidanții se împart în solubili în lipide/grăsimi (hidrofobici) sau în apă (hidrofilici). Ambele sunt necesare organismului pentru protejarea celulelor, pentru că interiorul celulelor și lichidul dintre ele au în compoziție apă, în timp ce membranele celulelor sunt în cea mai mare parte alcătuite din grăsime.

Deoarece radicalii liberi atacă atât conținul lichid al celulelor, cât și pe cel alcătuit de grăsimi al membranei celulare, ambele tipuri de antioxidanți sunt necesari pentru o protecție completă contra deteriorării oxidative.

Antioxidanții solubili în lipide sunt cei care protejează celulele de peroxidarea lipidă. Aceștia sunt deseori localizați în membranele celulelor. Câteva exemple de antioxidanți solubili în lipide sunt: vitaminele A și E, carotenoidele și acidul lipoic.

Antioxidanții solubili în apă se găsesc în lichidele ce conțin apă, precum sângele și lichidele din jurul celulelor (matrice citosol sau citoplasmatică). Câteva exemple de antioxidanții solubili în apă sunt: vitamina C, polifenoli și glutation.

Antioxidanți enzimatici și neenzimatici

Totuși, solubilitatea nu este singurul mod de clasificare a antioxidanților. Aceștia pot fi clasificați și în enzimatici și neenzimatici.

Antioxidanții enzimatici

Antioxidanții enzimatici sunt benefici deoarece dezmembrează și elimină radicalii liberi. Aceștia pot elimina produșii oxidativi periculoși prin transformarea lor în hidrogen peroxid, apoi în apă. Acest proces are loc prin mai mulți pași ce necesită prezența unor co-factori cu urme metalice, precum zincul, cuprul, manganul și fierul. Antioxidanții enzimatici nu pot fi gășiți în suplimente, dar pot fi produși de corp.

Antioxidanții enzimatici principali din organism sunt:

Antioxidanții neenzimatici 

Antioxidanții neenzimatici sunt benefici deoarece întrerup reacțiile în lanț ale radicalilor liberi. Câteva exemple: carotenoide, vitamina C, vitamina E, polifenoli din plante, și glutation (GSH). Cei mai mulți antioxidanți din suplimentele alimentare și alimente sunt neenzimatici și oferă suport enzimatic antioxidanților printr-o “primă curățenie” și dezarmare a radicalilor liberi. Astfel previn diminuarea antioxidanților enzimatici.

 

Antioxidanți cu molecule mici sau mari

Antioxidanții pot fi clasificați și în funcție de mărimea lor moleculară:

Nu este minunat felul în care natura ne-a echipat cu o combinație de sisteme de protecție diferite, astfel încât să ne protejeze aproape contra oricărui pericol biologic?

 

Antioxidanți care nu ar trebui să lipsească din alimentația ta

Așa cum am menționat, este crucial să NU te limitezi doar la unul sau două tipuri de antioxidanți. Ai nevoie de o gamă largă de antioxidanți pentru o sănătate optimă.

Anumiți antioxidanți pot fi produși de corp. Aceștia sunt:

Glutationul

Cel mai puternic antioxidant al corpului, glutationul este o tri peptidă existentă în fiecare celulă a corpului. Mai este denumit și "master antioxidant" deoarece este intracelular și are abilitatea unică de a maximiza performanța tuturor celorlalți antioxidanți, inclusiv a vitaminelor C și E, CoQ10, a acidului alfa-lipoic, precum și a legumelor și fructelor proaspete consumate zilnic.

Principala funcție a glutationului este să protejeze celulele și mitocondriile de deteriorare peroxidativa și oxidativă. Este, de asemenea, esențial și pentru detoxifiere, utilizarea energiei, și prevenirea bolilor asociate cu îmbătrânirea. Glutationul elimină, de asemenea, și toxinele din celule și oferă protecție contra efectelor dăunătoare ale radiației, substanțelor chimice, și a poluanților de mediu.

Abilitatea corpului de a produce glutation scade odată cu vârsta. Cu toate acestea, există nutrienți care încurajează producția de glutation, precum proteina de calitate din zer, curcumin, lactate neprocesate fermentate.

Acidul Alfa-Lipoic (ALA)

Pe lângă abilitățile sale de epurare a radicalilor liberi, acest puternic antioxidant mai are următoarele funcții:

Acidul Alfa-Lipoic (ALA) este singurul antioxidant care poate fi ușor transportat către creier, oferind numeroase beneficii persoanelor cu boli ale creierului, precum Alzheimer. ALA poate regenera și alți antioxidanți, precum vitaminele C și E și glutation. Acest lucru înseamnă că, atunci când corpul a epuizat stocul acestor antioxidanți, ALA poate ajută la regenerarea lor.

Coenzima Q10 (Ubiquinone)

Folosită în fiecare celulă din corp, Coenzima Q10 este catalizată de corp până la formă ei redusă, denumită ubiquinol, pentru a-i maximiza beneficiile. CoQ10 a făcut subiectul a mii de studii. Pe lângă rolul său natural de protecție contra radicalilor liberi, aceasta:

La persoanele cu vârste de până la 25 de ani corpul poate transforma CoQ10 în ubiquinol fără probleme. Însă, cu cât înaintăm în vârstă, corpul transformă tot mai greu CoQ10 oxidată în ubiquinol. De aceea, poate apărea necesitatea suplimentării cu ubiquinol.

Există antioxidanți care nu pot fi produși în afară corpului, și care trebuie luați din alimente bogate în antioxidanți sau din suplimente puternic antioxidante.

Resveratrolul

Prezent în anumite fructe precum strugurii, legumele, cacaua și vinul roșu, acest antioxidant poate trece bariera sângelui din creier, oferind protecție creierului și sistemului nervos. Strugurii conțin un nivel ridicat de resveratrol.

Resveratrolul s-a dovedit a fi eficient în prevenția bolilor legate de îmbătrânire, ceea ce i-a adus numele de "fântâna tinereții."

Pe lângă protecția contra radicalilor liberi, acest antioxidant mai poate ajută la:

Carotenoidele

Carotenoidele sunt o categorie de pigmenți naturali cu puternice proprietăți antioxidante. Sunt compuși care dau mancarilor culori vii. Există peste 700 carotenoide naturale, și chiar în acest moment probabil peste 10 tipuri diferite circulă prin sistemul nostru sangvin. Carotenoidele se împart în două grupe:

Astaxantina

Este considerată de cunoscători cea mai puternică carotenoidă în ceea ce privește capacitatea de curățare de radicali liberi. Este de 65 de ori mai puternică decât vitamina C,  de 54 de ori mai puternică decât beta carotenul și de 14 ori mai puternică decât vitamina E.

La fel ca resveratrolul, poate trece de bariera sânge-creier, ADN și bariera sânge-retină – ceea ce betacarotenul și licopena nu pot face.

Astaxantiana este, de asemenea, mai eficientă decât alte carotenoide la "stingerea oxigenului în stare de singlet, " un tip special de oxidare cauzată de lumina soarelui și diferite minerale organice. Astaxantina este de 550 ori mai eficientă decât vitamina E și de 11 ori mai puternică decât beta carotenul în ceea ce privește utilizarea oxigenului singlet.

Astaxantina este un antioxidant cu beneficii largi, precum:

Vitamina C

Denumită "bunicul" antioxidanților tradiționali, Vitamina C oferă o gama largă de beneficii uimitoare pentru sănătate. Ca antioxidant, vitamina C:

Vitamina C este esențială și în sinteza colagenului, un component de structură important pentru oase, vase de sânge, tendoane și ligamente.

Vitamina C se obține din legume și fructe crude organice, dar poate fi luată și ca supliment alimentar sau poate fi administrată intravenos. Unii experți nu recomandă suplimentele tradiționale cu vitamina C de pe piață, nefiind atât de bio disponibile pe cât pretind. Și dacă se iau totuși, se recomandă cele fabricate cu tehnologie lipozomala, care face nutrientul mai ușor de absorbit de celule.

 

Surse de alimente bogate în antioxidanți

Atunci când vine vorba de nutrienți, alimentația – nu suplimentele – ar trebui să fie sursa principala. O dietă echilibrată, alcătuită din alimente neprocesate, crude, organice, mai ales fructe și legume, poate furniza corpului nutrienții și antioxidanții esențiali pentru obținerea și menținerea unei sănătăți optime.

Care sunt alimentele cele mai bogate în antioxidanți? Experții recomandă următoarele categorii:

Legume organice și vlăstari

Cele mai multe din legumele pe care le consumăm, în special cele cu frunze, sunt pline de fitochimicali puternici, care sunt compuși vegetali ce acționează ca antioxidanți. Fito chimicalele pot reduce inflamațiile și elimină carcinogenii.

Pentru maximizarea antioxidanților din legume, acestea trebuie consumate crude. Sucurile din legume sunt foarte recomandate pentru că ele ajută la absorbția tuturor nutrienților din legume – sucurile din legume constituie cea mai sănătoasă băutură antioxidantă din alimentația unei persoane. Pulpa poate fi și ea consumată, în loc să fie aruncată. 

Maca este o altă plantă foarte bogată în antioxidanți. Numită și Ginsengul peruvian (Lepidium Meyenii) această plantă adaptogenă originară din Peru, este venerată de mii de ani pentru proprietăţile sale terapeutice deosebite, acesta contribuind la bunăstarea mentală și fizică, prin îmbunătățirea acțiunii antioxidante împotriva radicalilor liberi. Deoarece în țara noastră nu se găsește în stare naturală, se poate consuma și sub formă de pulbere în sucuri, smoothie-uri, iaurt, ceai, sosuri sau în prăjituri.

Vlăstarii sunt și ei surse puternice de antioxidanți, conținând minerale, vitamine, și enzime ce contribuie la o sănătate optimă. Două dintre cele mai apreciate tipuri de vlăstari sunt cele de mazăre și de floarea-soarelui, deoarece au conținutul cel mai ridicat de proteine. Unii consumatori cresc vlăstarii în borcane sau în tăvițe și pot consuma câte o tăviță la două-trei zile.

Poți să-ți crești și tu propriii germeni și vlăstari cu acest Set Starter pentru germinat.

Fructe de pădure

Fructele de pădure proaspete, precum afinele, murele, merișoarele, zmeura, măceșele sunt bogate în antioxidanți, deoarece conțin fito chimicale puternice ce inhibă în mod direct legarea ADN-ul de anumiți carcinogeni. 

Măceșele conțin o cantitate foarte mare de Vitamina C, dar și alte vitamine (A, P, K, B1, B2), minerale (fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu, magneziu, sulf, seleniu), acizi grași și antioxidanți puternici, care ajută la păstrarea sănătății și frumuseții. Dacă nu le poți găsi în stare crudă, poți opta pentru Măceșe pulbere. 

De asemenea, pulberea de Acai este delicioasă și foarte bogată în antioxidanți, vitamine, minerale, aminoacizi și acizi grași esențiali, fiind considerată un superaliment.

 

Datorită conținutului mare de antioxidanți, fructele de acai sunt cu adevărat o binecuvântare pentru sănătatea noastră, având:

  • de 7 x mai multe substanțe antioxidante decat afinele și de 2 x mai multe vitamine;
  • de 33 x mai multe substanțe antioxidante decât portocalele;
  • de 10 x mai multe vitamine și antioxidanți decât strugurii.

 

Pulberea de acai poate fi adăugată în sucuri, smoothie-uri, ceai, mic dejun etc.

pulbere de acai

De asemenea, pentru un boost de antioxidanți poți opta pentru mixul de superalimente Forever Beautiful de la Your Super. Plantele extrem de bogate în antioxidanți din acest mix te ajută să ai o piele sănătoasă, luminoasă, fără impurități, perfect hidratată. 

Nucile pecan, nucile românești și arahidele

Nucile și arahidele sunt alimente antioxidante excelente ce pot stimula sănătatea inimii și sănătatea, în general. Nucile trebuie să fie crude și organice, nu iradiate sau pasteurizate. Totuși, arahidele nu sunt recomandate în mod special, deoarece pot fi contaminate foarte ușor cu un mucegai carcinogen denumit aflatoxină.

Ierburi aromatice și condimente

Pe lângă faptul că sunt o sursă bogată de antioxidanți, acestea pot combate cu succes diverse afecțiuni, fiind folosite de mii de ani pentru aromarea mâncărurilor și pentru tratarea bolilor. 

Printre cele mai bune opțiuni se numără cuișoarele măcinate, scorțișoara măcinată, oregano, turmericul, ghimbirul, cacaua și usturoiul. 

Cacaua Criollo este cel mai calitativ sortiment de cacao, având un conținut foarte redus de cafeină. Este cea mai bogată sursă de antioxidanți (polifenoli, catecine, epicatecine), minerale (magneziu, fier, crom, mangan, zinc, cupru), vitamine, triptofan și serotonină triptaminică (substanțe care îmbunătățesc starea de spirit) și acizi grași Omega 6.

Bogat în antioxidanți, turmericul are puternice proprietăți antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene, antialergice și antianemice. Pe lângă impactul pozitiv asupra imunității, turmericul stimulează sănătatea creierului și îmbunătățește starea de spirit. Este recomandat adesea ca tratament al depresiilor și al insomniilor. 

Ghimbirul, asemenea turmericului, are o istorie lungă ca antioxidant întrebuințat de medicina tradițională. Pe lângă faptul că oferă un gust cu personalitate, ghimbirul ajută digestia, atenuează simptomele de răceală și gripă, calmează durerile musculare și alte tipuri de dureri, mulțumită proprietăților sale antiinflamatoare.

Cu toții folosim scorțișoara în bucătărie pentru condimentarea deserturilor sau altor preparate, dar puțini sunt cei care apreciază această pulbere pentru multiplele beneficii pe care le aduce sănătății noastre. Scorțișoara Ceylon (sau Cinnamomum Verum) provine din insula Sri Lanka și are o aromă mai dulce, mai parfumată și mai rafinată, fiind mai apreciată de către consumatori decât sortimentul de scorțișoară Cassia, din China (care poate fi chiar toxică pentru ficat).

Consumul de scorțișoară îți poate îmbunătăți imunitatea și capacitatea antioxidantă, dar și aspectul tenului tău, contribuie la reglarea glicemiei și la creșterea capacității de concentrare și memorare. 

 

Ceaiul verde organic

Ceaiul verde Tulsi este o băutură bogată în antioxidanți, ce conține epigallocatechina-3-gallata (EGCG), un catechin polifenol și unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți în ziua de azi. EGCG este benefic în scăderea riscului de atac de cord și atac cerebral, glaucom, reducerea colesterolului și multe altele. Studiile au mai descoperit și că acesta îmbunătățește performanță sportivă, mărește oxidarea grăsimii și ajută la prevenirea obezității datorită efectului de reglare pe care-l are în metabolizarea grăsimii.

Cu toate acestea, nu toate ceaiurile verzi sunt la fel. Unele specii de ceaiuri verzi procesate pot conține foarte puțin EGCG sau chiar deloc. Unele pliculețe de ceai pot fi contaminate cu fluor sau pot conține plastice periculoase care pot pătrunde în ceai atunci când acesta este infuzat.

Pentru un ceai verde de calitate este preferabil să se folosească ceaiul organic, din frunze vărsate, dintr-o sursă cunoscută / verificată. O alegere bună poate fi ceaiul organic matcha și tulsi.

 

Suplimente cu antioxidanți recomandate

După cum se știe, nu toți experții recomandă aportul de suplimente, pentru că acestea nu pot înlocui nutrienții ce pot fi absorbiți din alimentele organice. Suplimentele trebuie luate pentru suplimentarea alimentației, nu pentru înlocuirea acesteia.

Totuși, având în vedere ritmul rapid de viață din ziua de azi și stilul de viață aglomerat, mulți oameni neglijează importantă consumării alimentelor întregi, organice. Nu au timp să gătească sau să pregătească o hrană sănătoasă, determinând apariția unei carențe de nutrienți esențiali, inclusiv antioxidanți. În acest caz, un supliment de antioxidanți de calitate poate fi o soluție ideală. Totuși, trebuie reținut că un consum exagerat de antioxidanți, în special din suplimente, poate avea efecte negative asupra sănătății.

Iată câteva suplimente pe care să le integrezi în alimentația ta:

Așa cum am precizat și mai sus, un mix de superalimente bogate în antioxidanți de calitate este Forever Beautiful. Adaugă o linguriță (5g) de mix în smoothie-uri, sucuri, apă, iaurt, musli sau în bolul de cereale, timp de 12 săptămâni și vei observa deja primele efecte benefice asupra pielii tale.

spirulina pulbere

Spirulina este obținută dintr-un tip de alge verzi-albastre (Arthrospira Platensis și Arthrospira maxima) extrem de sănătoase pentru om: cercetările de până acum sugerează că are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, că poate regla sistemul imunitar, că ajută la scăderea în greutate, la tratarea diabetului, la reglarea hipertensiunii și colesterolului.

 

Recoltată corect și în siguranță, spirulina este uscată și transformată în pulbere sau capsule, devenind unul dintre cele mai potente surse de nutrienți de pe planetă.

Chlorella este o algă unicelulară ușor absorbabilă, fiind excelentă în curățarea și regenerarea sângelui, curățarea intestinelor și detoxifiere. Chlorella conține mai mulți compuși antioxidanți, inclusiv clorofilă (cel mai mare conținut în clorofilă cunoscut în lume/gram), vitamina C, beta-caroten, licopen și luteină, ce pot ajuta la combaterea multor boli cronice, cum ar fi diabetul. De asemenea, cercetările au arătat că suplimentele cu chlorella au crescut nivelurile de antioxidanți la fumători, ce au risc mare de deteriorare oxidativă.

Amalaki (Vitamina C și antioxidanți din fructul organic de Amla) abundă în antioxidanti naturali care contribuie la reducerea radicalilor liberi și la stimularea răspunsului imun. În plusm contribuie la neutralizarea toxinelor și sprijină sănătatea sistemelor urinar și reproducator.

Vitamina C joacă un rol extrem de important în viața noastră, deoarece ne ajută să avem un sistem imunitar puternic și să luptăm împotriva radicalilor liberi. Însă, proprietățile benefice ale vitaminei C nu se opresc aici. Această vitamină contribuie la formarea colagenului, o componentă esențială a sănătății pielii, a oaselor și a încheieturilor. Poți opta pentru Vitaminei C Alcalină pulbere naturală, o formulă prietenoasă cu stomacul, bine tolerată de persoanele sensibile la alimente acide.

Antioxidanții sub formă de suplimente lipozomale sunt o altă opțiune de care ar trebui să ții cont atunci când vrei să-ți suplimentezi dieta. Poți opta pentru Vitamina C lipozomală, Glutation lipozomal sau Acid R-Alpha Lipoic Liposomal. 

Tehnologia lipozomală utilizează lipozomii în producerea suplimentelor pentru a maximiza absorbția nutrienților în organism. Structură lipozomală nu doar protejează nutrienții activi de-alungul tubului digestiv, dar permite lipozomilor să livreze în totalitate nutrienții către celulele organismului. În doar câteva minute de la administrarea suplimentelor, lipozomii încărcați cu nutrienți întră în sistemul circulator sanguin intacți și eliberează nutrienții direct celulelor. 

 

Modificări în stilul de viață pentru maximizarea aportului de antioxidanți

O alimentație bogată în antioxidanți nu va funcționa în avantajul sănătății dacă nu este combinată și cu un stil de viață sănătos. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că și obiceiurile proaste pot duce la formarea radicalilor liberi. Dacă acestea nu sunt eliminate, nivelul radicalilor liberi din corp poate crește la cote alarmante, creând medii propice pentru boli.

Pe lângă alimentația pe baza de alimente neprocesate, iată câteva îndrumări privind anumite obiceiuri:

O alimentație cu mai puțin zahăr și cereale (care se transformă în zahăr în organism) poate scădea stresul antioxidant, ceea ce înseamnă că va scădea și nevoia de consum. În plus, antioxidanții existenți vor funcționa mai bine și pentru perioade mai lungi. Se recomandă, de asemenea, eliminarea oricărui tip de alimente procesate, în special băuturile carbogazoase, acestea având în special un conținut foarte mare de fructoza.

Pentru gestionarea eficientă a stresului pot fi folosite instrumente psihologice de energizare, precum Tehnică de eliberare emoțională (EFT). EFT este o formă de acupunctură psihologică – dar fără ace – care te poate ajută să-ți corectezi scurt-circuitele emoționale care au contribuit la stresul cronic.

Articol scris de Alina Mihalache - echipa VVV

 

SURSE

Radicalii liberi in sisteme biologice; efectele lor citogenetice - Rozalia Nitu, Delia-Irina Corol, N. Toma.
http://articles.mercola.com/antioxidants.aspx 

#antioxidanti #radicalii liberi #reducerea stresului #sanatate

Ce au mai parcurs alti cititori...

La ce sunt bune vinetele
Alimentele vii - remediu impotriva racelii si a diabetului
Gustarea simpla si rapida care sustine sanatatea tiroidei

Ce spun cititorii despre "Ghidul complet al antioxidanților"

Laura Cristina25 November 2019 15:40Raspunde

Foarte interesant acest articol si plin de informatii utile.

Daniel09 July 2015 11:01Raspunde

Intr-adevar, antioxidantii sunt aliatii de nadejde ai organismului nostru, il protejaza de boli si mentin starea de sanatate.

Toll Eduard26 March 2015 09:39Raspunde

Foarte interesant pt.un habarnist, dar parca prea mult bla bla, ma-m asteptat la ceva ce ma intereseaza direct, ceva legat de extrasystole, o afectiune inca nedepistata pe aceasta planeta, care cauzeaza mari neplaceri celor afectati, si aici ma refer binenteles la extrasystole pe baza vegetativa. Explorez de multi ani aceasta afectiune de unul singur pt. ca pana acum nu am gasit nici un medic inzestrat cu rabdare...

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101