Denumirea stiintifica: Solanum melongena
Vinetele sunt cunoscute in toate partile lumii si sunt foarte populare. India este declarata a fi tara de origine a acestui fruct "ciudat"(este fruct pentru ca are seminte).
Exista mai multe soiuri de vinete. Un tip este mic, alb si seamana foarte mult cu un ou, altul este lung si slab ca o fasole, in timp ce alt soi este galben-portocaliu cu dungi verzi. Vinetele atarna pe plante inalte, care pot ajunge la cativa metri inaltime. La noi in tara exista vanata de culoare inchisa de la care i se trage si numele.
Atunci cand alegeti o vanata, ar trebui sa va uitati sa fie ferma si nu prea mare. Vinetele mici sunt mai putin susceptibile de a fi amare (un pic de sare poate ajuta la acest lucru) si au mai putine seminte, desi acestea sunt comestibile.
Vinetele de obicei sunt servite coapte, decat crude sau fierte. Gratarul este un mod mai sanatos de a pregati acesta leguma si de a-si pastra si bunatatea naturala.
Beneficiile vinetelor in sanatate
Vinetele sunt o sursa de multe substante nutritive. Ele contin fibre si o gama mare de vitamine si minerale, cum ar fi: acid folic, potasiu si mangan, precum si vitaminele C, K si B6, fosfor, cupru, tiamina, niacina, magneziu si acid pantotenic.
Studiile indica faptul ca vinetele au o serie de avantaje in sanatate prin toate aceste ingrediente, precum si utilizari traditionale. Uneori, frunzele si radacinile sunt stoarse sau fierte pentru a face un tonic pentru gat si probleme de stomac, astm, boli de piele, reumatism, inflamatii, hemoragii intestinale, dureri de picioare, tuse, anorexie, durere de dinti sau ca un stimulent general.
Oamenii de stiinta au constatat ca in soiurile de vinete se gaseste o cantitate mare de fenoli antioxidanti. Fenolii sunt cunoscuti in prevenirea si dezvoltarea cancerului si a bolilor de inima.
Un alt studiu a constatat ca in vinete exista fitonutrienti antociani, precum nasunina care este un antioxidant puternic ce alunga radicalii liberi si protejeaza lipidele in membranele celulelor creierului.
Multi nutritionisti avertizeaza ca prea multe portii de vinete ar putea cauza insa probleme pentru fiere. Asadar, se recomanda a se consuma cu moderatie, in special de persoanele care au antecedente in ceea ce priveste diverse afectiuni legate de fiere.
Informatii nutritionale
O portie medie de vinete tocate (82 de grame)
Per portie
Calorii………………………………………………………………………..20
Carbohidrati……………………………………………………………...5 g
Proteine……………………………………………………………..……..1 g
Fibre……………………………………………………………………..…..3 g
Zaharuri……………………………………………………………………..….2 g
Studiile efectuate pe Vinete
Vinetele, cartofii si rosiile au fost testate si sa constatat ca au activitati antiproliferative impotriva cancerului la colon si ficat.
Reteta sanatoasa cu vinete:
Sandvis cu vinete
Ingrediente:
- 3 vinete medii
- 2 linguri de ulei de nuca de cocos
- sare de mare si piper proaspat macinat
- 2 ardei grasi galbeni
- 12 rosii uscate la soare
- 1 vocado
- 16 frunze mici de busuioc
Procedura:
- Taie fiecare vanata pe lungime in felii. Ia feliile si punele pe o tava de copt. Se presare cu sare si se lasa sa stea 20 de minute.
- Se incalzeste o tigaie mare la foc mediu. Adaugati uleiul de nuca de cocos si asteptati pana devine stralucitor. Adaugati feliile de vinete. Gatiti pana cand se rumenesc, aproximativ 3 minute pe fiecare parte. Se pun la scurs pe un prosop de hartie. Se presara cu sare si piper.
- Ardeiul gras se pune pe gratar, sau pe o tigaie gratar, preincalzita la foc mare. Aranjati ardeii intregi pe gratar si gatiti pana cand pielea este carbonizata, aproximativ 5 minute pe fiecare parte. Puneti ardeii intr-o punga de hartie. Aceasta permite pielii sa fie indeparteze cu usurinta. Se lasa sa se raceasca aproximativ 20 de minute. Taiati ardeii grasi in fasii.
- Taie si rosiile uscate in fasii.
- Pentru ansamblarea sandvis-ului, pune o felie de vanata pe o farfurie, adauga un strat de crema de avocado, felii de ardei prajit, rosii uscate si frunze de busuioc. Pentru a completa sandvis-ul, pune o alta felie de vanata pe partea de sus.
Aceasta este reteta pentru patru portii.
Rezumat
Vinetele au pielea mov luciosa ceea ce indica un numar mare de antioxidanti .
Vanata este folosita ca un medicament traditional in unele culturi asiatice.
Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca vinetele contin fenoli antioxidanti puternici, inclusiv antociani , ceea ce este important pentru neutralizarea radicalilor liberi daunatori in corpul uman.
In bucataria Europeana si in cea din Orientul Mijlociu, vinetele sunt o delicatesa, o traditie - in special salata de vinete sau baba ghanoush.
Surse pentru acest articol:
http://foodfacts.mercola.com/eggplant.html
http://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/3861/how-nutritious-is-eggplant
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2443/2
http://www.westonaprice.org/food-features/nightshades
http://www.ars.usda.gov/is/ar/archive/jan04/skin0104.htm
http://www.stuartxchange.org/Talong.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=22 - vinetele
La reteta as recomanda pregatirea in cuptor, a feliilor de vinete, sau pe gratar (totusi prajitul nu este un mod sanatos de preparare). Se pot imagina numeroase retete de vinete la cuptor cu diverse legume, cas si cu cantitati reduse de grasime. Se poate prepara si musaca foarte gustoasa fara a praji vinetele (se pot coace un pic feliile pe plita sau pe gratar, sau se pot folosi crude). In loc de carne tocata se poate folosi soia, naut, ciuperci, morcov ras si dovlecel, hrisca, naut sau chiar arpacas