Alimentele vii - remediu impotriva racelii, virozelor si gripei
Consumul de alimente crude - in special seminte de susan, seminte de mustar, varza, fasole, migdale, nuci caju, seminte de dovleac si de floarea soarelui precum si cacao, in aceasta perioada a anului pot face minuni pentru sistemul imunitar datorita cantitatii mari de zinc pe care acestea o contin. Zincul este un mineral esential deoarece participa in peste 300 de reactii enzimatice ce au loc in corp.
Prin proprietatile antibacteriale, antifungice si de suport pentru imunitate, zincul reprezinta un aliat perfect in sezonul rece. S-a dovedit faptul ca zincul grabeste vindecarea si recuperarea prin contributia la dezvoltarea celulelor albe din sange. Un studiu recent de laborator ce a testat legatura dintre zinc si virusurile comune a dezvaluit faptul ca acesta (zincul) are proprietatea de a inhiba dezvoltarea virusilor si de a reduce durata si intensitatea simptomelor racelii.
Vitamina D este binecunoscuta pentru faptul ca mentine sanatatea oaselor si ajuta la o mai buna absorbtie a calciului. Cunoscuta si sub numele de 'vitamina soarelui', vitamina D este unica prin faptul ca poate fi produsa natural in corpul uman in urma expunerii la lumina soarelui. Mai putin cunoscute insa sunt proprietatile vitaminei D in prevenirea si combaterea racelii si a gripei. Un studiu publicat in 2009 in arhivele Medicinei Interne a aratat legatura dintre vitamina D si rezistenta la virusuri.
Oamenii de stiinta au preluat date de la un esantion de peste 18 mii de oameni si au descoperit faptul ca cei ce aveau un nivel mai ridicat de vitamina D in corp erau mai putini susceptibili de a prezenta simptome de raceala sau gripa. Deasemenea, participantii la studiu care au avut de-a face cu infectii respiratorii de-a lungul timpului, aveau nivele scazute de vitamina D in corp.
Totodata, plantele folosite in medicina traditionala pot da rezultate deosebite in cazul virozelor sau racelilor. Un exemplu in acest sens este echinaceea, folosita in special in infuzie, ajuta sistemul imunitar si reduce durelile.
Un studiu efectuat in 2007 la Universitatea din Conneticut a aratat ca un consum constant de echinaceea poate reduce cu 50% sansele de a lua raceala sau viroza. In aceasta idee, desi infuziile sunt recomandate, echinaceea poate fi foarte bine consumata fie uscata, fie in salate.
Alimentele vii pot reversa diabetul
Desi a fost considerata pentru mult timp o boala a adultilor, diabetul a ajuns sa fie o boala infricosator de raspandita in randul copiilor. In cazul medicinei alopate, pe langa costurile deosebit de ridicate necesare pentru vindecarea - chiar si partiala -a diabetului, se adauga nenumarate zile de suferinta si dureri pentru pacienti. Metodele conventionale de vindecare dieta stricta si medicatie pentru a controla nivelul de insulina si a zaharului din sange. Din pacate, medicamentele vin cu nenumarate efecte secundare precum migrene, ameteli, orbire, afectiuni cardiace, insuficienta renala si chiar atacuri vasculare cerebrale.
O alternativa la medicina conventionala o reprezinta maniera holistica de vindecare a bolii, folosita de doctori din intreaga lume, precum Robert Young - cunoscut pentru promovarea unei diete bazate pe pH-ul alimentelor. In abordarea sa, Dr. Young sugereaza faptul ca nu conteaza boala prezenta in celule cat conteaza mediul in care se gasesc celulele afectate; concluziile sale sunt bazate pe studii menite sa echilibreze ph-ul prin consumul alimentelor alcaline (majoritatea plantelor si vegetalelor, anumite fructe precum lamaie, grapefruit, rosii si avocado, nuci - in special migdale si ceai verde) in detrimentul alimentelor acide (zahar rafinat, alcool, cafea, produse de patiserie cat si majoritatea surselor de proteina animala precum carnea si produsele lactate). Toti participantii la studiu fie au simtit o imbunatatire a starii generale, fie au renuntat complet la tratamentul cu insulina.
O alta planta care s-a dovedit eficienta in lupta impotriva diabetului este scortisoara. Un studiu recent efectuat pe 30 de persoane in Pakistan care timp de 40 de zile au consumat scortisoara ca si supliment in dieta zilnica au inregistrat valori mul mai mici ale zaharului in sange, trigliceridelor si colesterolului. Mai multe informatii despre scortisoara si beneficiile acesteia gasiti aici.