Cu siguranta ca mai toata lumea a auzit de termeni precum radicalii liberi sau antioxidanti. De multe ori cand se vorbeste despre longevitate, boli , tinerete , piele ,etc., automat apar si aceste cuvinte. Dar cum functioneaza si ce sunt acestea? Pentru cei care nu au inteles prea bine despre ce este vorba, vom incerca sa explicam pe scurt si concis ideea din spatele acestor termeni.
Ce sunt radicalii liberi?
Radicalii liberi sunt molecule de oxigen care au pierdut un electron devenind astfel instabile si reactive. Surse de radicali liberi sunt pesticidele, tigarile, poluarea aerului, expunerea excesiva la soare si descompunerea naturala a tesuturilor.
Aceste molecule de oxigen" topaie" printre celule si tesuturi provocand distrugere si creand alti radicali liberi. Colagenul, o proteina care da pielii un aspect suplu, tineresc, este in mod deosebit susceptibil la distrugere de catre radicalii liberi , manifestandu-se sub forma ridurilor. In acelasi timp, cicatricele se vindeca foarte greu datorita actiunii produse de radicalii liberi.
Uleiul gatit este cea mai puternica sursa de radicali liberi care distrug corpul uman. Daunele facute de radicalii liberi au ajuns astfel sa fie numite ca si cauza principala a imbatranirii.
Denumirea de radicali liberi vine de la faptul ca aceste molecule sunt "libere" adica plutesc in voie si sunt "radicale" adica sunt foarte periculoase si pot ataca si afecta grav tot felul de tesuturi si celule din organism.
In decursul unei zile , spre exemplu, o singura celula poate fi "bombardata" de 10.000 de ori de radicalii liberi. Acestia pot produce leziuni de membrana, leziuni celulare si tisulare, prin oxidarea lipidelor si a proteinelor, alterand astfel integritatea si permeabilitatea celulara, cu iesirea din celula a acidului intracelular; functiile enzimatice sunt afectata, producandu-se leziuni ale acidului dezoxiribonucleic.
Un alt proces periculos este acela in care LDL , fractiunea daunatoare sau rea a colesterolului din sange, este atacat si el , ceea ce ar parea util. Insa cand LDL este oxidat, acesta se transforma intr-o forma care nu mai poate fi recunoscuta de sistemul imunitar ca apartinand corpului, facandu-l astfel tinta atacului autoimun. Acest proces poate contribui la dezvoltarea placilor de grasime in artere.
O alta mare problema si care ne sugereaza si mai clar cat de periculoase pot fi acest molecule pentru corp, este situatia in care leziunile nereparate asupra ADN-ului, devin niste mutatii care apoi se transmit in corp pretutindeni acolo unde se divid celulele. Astfel , tipul cel mai nociv de mutatii produce o diviziune celulara necontrolata, si anume cancerul.
Antioxidantii lupta cu radicalii liberi
Ce ne facem? Desi pare foarte grav si chiar este , acesti inamici invizibili pentru ochiul liber, au un antidot. Natura are mereu o rezolvare. Astfel anumiti nutrienti numiti antioxidanti previn si chiar inverseaza deteriorarile facute de radicalii liberi. Antioxidantii pot fi sub forma acizilor grasi (grasimi crude si/sau ulei presat la rece), minerale (mangan, seleniu), vitamine (A,C,E) si compusi biologici complecsi (picnogenol, tocotrinole, THC neincalzite).
Antioxidantii contracareaza radicalii liberi cedandu-le acestora electronul de care au nevoie pentru a deveni stabili.
Uleiurile mononesaturate (de masline) si in special cele polinesaturate (de porumb, floarea soarelui, in, canepa, majoritatea uleiurilor de plante) sunt foarte sensibile la oxidare datorita expunerii la soare si aer precum si caldura.
Oxigenul , caldura si lumina transforma grasimile normale in grasimi trans. Acesta este si motivul pentru care uleiurile trebuie impachetate corespunzator, in dispozitive inchise la culoare, sigilate, tinute departe de caldura si consumate din timp.
Cum am mai precizat si intr-un alt material : Nuca de cocos, unul dintre cele mai mari daruri ale planetei, cel mai bun ulei de gatit si pentru frumusete este uleiul de nuca de cocos. Acesta este stabil la temperaturile ridicate.
Alte uleiuri si grasimi favorabile frumusetii sunt cele extrase din masline, canepa, macadamia, pin, pecan, cacao.
Minunat articol!Ati atins locul cel mai sensibil - sufletul. Bafta in continuare!